USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У волинян – новий постачальник газу. Кому і як платити?

17 Червня 2022 17:57
Волиняни в платіжках не отримали нарахування за спожитий газ у травні. З минулого місяця ті, хто купував газ у ТОВ «Волиньгаз Збут», стали споживачами «постачальника останньої надії» – ГПК «Нафтогаз України», який обіцяє надати платіжки наприкінці червня.

Хто сьогодні постачає газ побутовим споживачам?

Як повідомила пресслужба ТОВ «Волиньгаз Збут» у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, з 1 травня поточного року побутових споживачів компанії було автоматично переведено до «постачальника останньої надії» (ПОН). Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, цю функцію виконує ГПК «Нафтогаз України».

«Переведення побутових споживачів на ПОН відбулось через те, що Кабмін запровадив механізм спеціальних обовʼязків з постачання газу населенню, умови якого виконати не зміг жоден постачальник в Україні. ТОВ «Волиньгаз Збут», як й інші постачальники, не змогло укласти контракт з «Нафтогазом» на закупівлю державного ресурсу за пільговою ціною. Але підприємство продовжує залагоджувати питання укладення договору на закупівлю природного газу державного видобутку за пільговою ціною для потреб населення», – інформують у компанії.

Кому тепер платити за газ?

«Якщо клієнт має борг за квітень чи попередні місяці, то ця інформація є в особистому кабінеті. Відповідну суму він має заплатити ТОВ «Волиньгаз Збут». За газ, спожитий з 1 травня, потрібно платити ГПК «Нафтогаз України». Новий постачальник має проінформувати побутових споживачів про умови постачання, здійснити нарахування та виставити рахунки за спожитий газ у минулому місяці. Якщо споживач не отримає інформації, він може звернутися до контакт-центру ГПК «Нафтогаз України», – пояснюють у ТОВ «Волиньгаз Збут».

Споживачі, які раніше робили оплати через 104.ua, отримають рахунки за травень від «Нафтогазу». Укладати додаткові договори не потрібно, адже перехід відбувся автоматично.

На гарячій лінії «Нафтогазу» інформують, що з травня новими абонентами компанії стали вісім мільйонів споживачів. Рахунки за минулий місяць наразі ще не сформовані. Вони будуть доступні споживачам після 20 червня, тоді нарахування можна буде дізнатися через чат-боти або в особистому кабінеті. А після 26 червня споживачам поштою мають надійти паперові рахунки, однак за умови, що облгази передали адреси абонентів.

Як отримати рахунок?

Отримати рахунок за спожитий газ у травні можна буде кількома способами:

– в особистому кабінеті на my.gas.ua;

– у чатботі GASUA у Viber, Telegram і Naftogaz Gas Supply у Facebook Messenger;

– «Укрпоштою» після 20 числа поточного місяця, лише в тих регіонах, де відсутні активні бойові дії.

Для того щоб дізнатися нарахування, потрібно знати номер особового рахунку (його можна отримати в контакт-центрі або в чат-боті) або свій ЕІС-код (він зафіксований у паперовій квитанції за оплату газу або в особистому кабінеті на 104.ua в розділі «Інформація»).
У червні рахунки надійдуть із запізненням, проте надалі вони будуть надходити після 12 числа кожного місяця.

Як можна буде оплатити за спожитий газ?

Є кілька способів оплати рахунку:

За реквізитами: ТОВ «ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ЄДРПОУ: 40121452 IBAN: UA893004650000000260323012042 в АТ «Ощадбанк» м. Києва МФО 300465

Онлайн:

– в особистому кабінеті на my.gas.ua (номер особового рахунку можна отримати в контакт-центрі);

– у чат-боті GASUA у Viber, Telegram і Naftogaz Gas Supply у Facebook Messenger (номер особового рахунку можна отримати в контакт-центрі);

– через сайти та мобільні додатки банків;

– за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay, Apple Pay, Google Pay).

Офлайн:

– через платіжні термінали самообслуговування;

– у будь-якому відділенні банку;

– через відділення Укрпошти або Нової пошти.

До слова, при оплаті за газ в особистому кабінеті на my.gas.ua або в чат-боті GASUA до 15 числа нараховується знижка 1%. Клієнт зможе використати її під час наступного платежу.

Як подавати показники і якою буде ціна?

Терміни і способи подання показників для споживачів не змінилися. Це завжди була функція облгазу і вона нею залишається. Тому показники лічильника можна надалі подавати через особистий кабінет або чат-бот 104.ua.

Наразі на газ для споживачів встановлено фіксовану ціну – 7,96 гривні за кубічний метр. У контакт-центрі інформують: поки невідомо, «Нафтогаз України» буде постачальником на постійній основі чи ця норма діятиме лише на період воєнного стану.

Номери контакт-центру: +38 066 300 2 888 ,+38 098 300 2 888, +38 093 300 2 888.

Чи пов’язане це з націоналізацією газорозподільчих мереж?

25 травня Печерський райсуд Києва передав облгази Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Вони є доказами у кримінальному провадженні про масштабну схему безоплатного передання Міністерством енергетики та вугільної промисловості газорозподільних систем у користування приватним операторам. Державне бюро розслідувань вважає, що така діяльність завдала державі збитків на суму 1,488 млрд грн.

Згодом уряд передав арештовані 26 регіональних операторів газорозподільчих систем (облгазів) «Нафтогазу України. Безпосередньо управляти ними буде держпідприємство «Чорноморнафтогаз» (входить до структури «Нафтогазу»). Зазначено, що рішення ухвалили з метою «запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері».

Як пояснюють у «Волиньгаз Збуті», переведення споживачів з цим процесом не пов’язане, оскільки «Волиньгаз» (оператор газорозподільчих мереж) і «Волиньгаз Збут» (постачальник газу) – це дві різні компанії.

«Ситуація, що відбувається щодо корпоративних прав облгазів і передання їх в управління до Групи «Нафтогаз», не має стосунку до переведення споживачів на «постачальника останньої надії», – повідомили у ТОВ «Волиньгаз Збут».

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 17 Червня 2022 18:10
супер-монополька "нафтогадь уркаїни" вирішила усунути від корита всі зайві прокладки
1 до скептик Показати IP 17 Червня 2022 23:04
Ну і? Ціна впала на 3 копійки в порівнянні зі збутом - мені норм... А от монополісти Волиньгаз вас не нервують? Доставляють мені газ по моїх трубах...
цікавий Показати IP 17 Червня 2022 22:42
Волиньгаз залишиться у Фірташа?
олексій Показати IP 23 Серпня 2022 22:30
принесли бумажку за липень , до сплати 101, 69 борг 61,51 хоча за червень заплатив , куди гроші пішли невідомо . молодці , гарно працюєте !
споживач Показати IP 6 Вересня 2022 09:49
при цьому підприємстваплатять за газ по тарифу 4,6-4,7 грн за 1м3. Той самий газ, по тим самим трубам йде. Однак для бізнесу інша зовсім ціна! Ось і живіть і цим ))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus