USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Від завтра у квартирах лучан може зникнути гаряча вода: скільки це триватиме

31 Серпня 2023 13:00
З 1 вересня у квартирах жителів обласного центру Волині можуть відключити гарячу воду. Причина – постанова Кабінету Міністрів України, якою введено новий механізм розрахунків теплопостачальними підприємства із постачальником природного газу. У цьому випадку теплопостачальним підприємством є ДКП «Луцьктепло», а постачальником природного газу – ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг».

«Луцьктепло» виконало усі вимоги нової постанови Кабміну, зокрема відкрило рахунки в Держказначействі та подало усі документи для укладання нового договору з «Нафтогазом». Однак сьогодні настає останній день чинності договору на постачання природного газу між ДКП «Луцьктепло» та постачальником ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», а новий договір так і не підписано. Відповідно, гаряча вода у квартирах лучан буде відсутня до врегулювання усіх труднощів, пов’язаних з укладанням нового договору. Це може тривати від одного до кількох днів.

Про це під час пресконференції щодо можливого припинення надання послуги з постачання гарячої води централізовано з 1 вересня повідомив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський.

«На жаль, в певний проміжок часу послугу з гарячого водопостачання у Луцьку буде припинено, оскільки від 1 вересня «Луцьктепло» не має достатніх об’ємів газу, щоб виробляти цю послугу», – сказав Іван Скорупський та додав, що причиною є нова постанова Кабміну, відповідно до якої потрібно укладати новий договір з газопостачальним підприємством, у цьому випадку з «Нафтогазом».
Постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня №896 було внесено зміни до постанов КМУ від 1 червня 2011 року №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» та від 19 липня 2022 року №812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам».

«Постанова зобов’язує постачальника «Нафтогаз Трейдинг» продавати газ за пільговою ціною до 15 квітня наступного року: 7,40 грн – для населення, 15,60 грн – для бюджетних установ. Але ця ж сама постанова відміняє чинні договори про постачання газу та зобов’язує укласти нові договори. Нову договірну кампанію розпочато. Весь необхідний пакет документів для підписання нового договору «Луцьктепло» передало в «Нафтогаз». Зараз цей пакет документів проходить процедуру перевірки. Саме через це на сьогодні «Нафтогаз» не підписав відповідний договір про постачання газу для ДКП «Луцьктепло», – повідомив Іван Скорпуський.

Окрім того, цією постановою Кабміну введено новий механізм розрахунків теплопостачальними підприємствами із постачальником природного газу шляхом автоматичного списання частки надходжень за надані споживачам послуги з рахунків підприємства.

«Ця постанова Кабміну має й інший бік, який для виробників тепла є вкрай негативним. Нею запропоновано розподіляти кошти, які щодня надходять від споживачів, через казначейські рахунки: 65% коштів будуть спрямовані на рахунки постачальника газу «Нафтогаз Трейдинг» і лише 35% залишатиметься на господарську діяльність підприємства, тобто «Луцьктепла». Але цих коштів не вистачатиме підприємству. У структурі тарифу складова газу становить 55%, а забиратимуть 65%. Таким чином уряд бачить можливість поповнення доходів державного бюджету.

Однак тариф є економічно необґрунтованим, а різниця в тарифах не відшкодовується. Тому реально у нас залишатиметься на рахунках 15-25% обігових коштів для здійснення господарської діяльності, а не 35%. Входити без грошей в опалювальний сезон – це шалене випробування. Підприємство зробило розрахунки, і на завершення цього року «Луцьктепло» матиме переплату в кілька десятків мільйонів гривень за газ. Відповідно, така ж фінансова дірка буде в підприємства по іншій своїй діяльності. Ми не зможемо вчасно оплачувати послуги з розподілу природного газу, електричної енергії, вкрай важко буде купувати електроенергію», – каже Іван Скорупський.
Все ж на виконання постанови Кабміну ДКП «Луцьктепло» виконало усі необхідні зобов’язання. Зокрема підприємством було відкрито рахунки в Держказначействі, їх реквізити надано банкам, у яких відкрито поточні розрахункові рахунки для здійснення оплати споживачами за спожиті послуги, а довідки про це передано постачальнику природного газу – ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг».

Разом з тим, відповідно до даних інформаційної платформи оператора газотранспортної системи, 31 серпня 2023 року зазначено як останній день чинності договору на постачання природного газу між ДКП «Луцьктепло» та постачальником за спецобов’язками ТОВ «ГК Нафтогаз Трейдинг», а лімітів газу на наступний місяць не визначено.
Своєю чергою, підприємство, яке надає послугу із розподілу природного газу – РГК «Волиньгаз» – попередило ДКП «Луцьктепло» про необхідність підготовки газоспоживного обладнання до пломбування.

«На основі попередження «Волиньгазу» ми ухвалили рішення припинити газопостачання котелень та виробництво тепла. Адже відповідно до кодексу газорозподільних мереж, підприємство, яке не має лімітів газу, відбирає газ з мереж несанкціоновано. А вартість цього несанкціонованого газу подвоюється. Якщо вартість для населення сьогодні 7,4 тис., то підприємство орієнтовно заплатить 15-17 тис. Тому ми ухвалили рішення не зловживати такими речами, адже фінансовий стан підприємства доволі хиткий», – пояснив Іван Скорупський.

Тож до укладення нового договору на постачання природного газу з «Нафтогазом» ДКП «Луцьктепло» буде змушене припинити надання послуги з постачання гарячої води від 6:00 1 вересня до врегулювання усіх організаційних труднощів, спричинених змінами.

Іван Скорупський пояснив, що на невчасність підписання договору з боку «Нафтогазу» вплинув і людський фактор, адже підприємство має перевірити усі подані «Луцьктеплом» документи. Водночас він висловив сподівання, що через кілька днів, коли договір підпишуть, у квартирах лучан знову буде гаряча вода.

«Пакет документів чималий, зокрема це договір, статут, погодження договору профільним заступником міської ради, довідки про відкриття небюджетних рахунків у Держказначействі, договір про договірне перерахування коштів банком, де відкриті поточні рахунки підприємства. Весь цей пакет документів, за нашою інформацією, перевіряють певні структурні підрозділи «Нафтогазу». Вони дивляться на правильність оформлення, наявність договорів та довідок, а все це затягується в часі. Зазвичай це відбувається два-три дні, тому ми сподіваємося, що період без гарячої води у Луцьку буде лише до того часу, коли ми потрапимо на інформаційну платформу оператора газотранспортної системи. Думаю, що максимум через три дні постачання гарячої води буде відновлено», – резюмував керівник «Луцьктепла».
Відзначимо, що без гарячої води на цей період можуть залишитися усі споживачі підприємства, які підключені до котелень, де теплова енергія виробляється на природному газі. Жителі мікрорайону ДПЗ, де підприємство виробляє тепло на котельні, яка працює на трісці, будуть забезпечені гарячою водою безперебійно.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
ABC Показати IP 31 Серпня 2023 13:42
ЛПЗ - столиця світу! (І не ДПЗ, як тут написали, бо державним завод вже давно не є).
123 Показати IP 31 Серпня 2023 14:08
совковий маразм повертається
Лучани Показати IP 31 Серпня 2023 14:09
"Луцьктепло" спрацювало вкрай не оперативно і безвідповідально !
Василь Показати IP 31 Серпня 2023 14:35
Гаряче водопостачання є досить затратним і економічно недоцільним.Теплові втрати при вироб. гарячої води досягають 40%!!!По пропозиціям деяких інженерів,найбільш доцільним є виробництво гарячої води за рахунок ел. енергії в нічний час.Для чого потрібно двозонні лічильники та додаткова проводка до квартирних ел.бойлерів.Тоді всі котельні можна було б перевести в режим тем. графіка 90/70 без зламу на 55град .Фактичний темп. графік 75/55 не дає змоги норм. працювати ІТП на теплообмінниках(після теплообмінників отримаємо вже 55/40),замість гарячої води (50град) мешканці отримують в кращому випадку 42-43град.Далі,темп. графік 75/55 після ЗАЛЕЖНИХ ІТП може надавати темп. тільки не більше 70град,а будинки розраховані на темп. графік 95/70!!!!! Ось чому мерзнуть верхні поверхи,перший поверх,а також бічні кімнати.Або перегріваються весь будинок середніх квартир.
Василь Показати IP 31 Серпня 2023 15:03
При використанні темп. графіка 90/70 відпадає необхідність використання на догоду іноземних фірм різних ІТП(достатньо дешевого загальнобудинкового баланс. клапана або рег. елеватора).Тоді ІТП перетворуються на "дорогу іграшку в золотій обгортці" по словах к.т.н п. Гешковича.Достатньо витримати навіть не 1,5атм перепаду тиску,а всього навсього 0,8-1атм.Регулювання температури теплоносія дуже просто організувати на самих невеликих квартальних котельнях з обов"язковим монтажем кількох котлів на твердому паливі.
Правда Показати IP 31 Серпня 2023 18:29
Василь,згоден на 100%,але для кого це???Кому Ви пояснюєте,скорупському,чиновникам при "схемах",це їх "хліб" і вони не живуть в багатоповерхівках і давно...це "лайно" надовго"...
Ахванасій Показати IP 31 Серпня 2023 18:34
В інших обласних центрах теж така ситуація чи то тільки в славному полісському краї стадіонів?
Обама Показати IP 31 Серпня 2023 18:41
Немає нічого дивного ... Цей директор пусте місце на комунальному фоні обласного центру. Передбачувана ситуація і не вжито жодного заходу для вирішення своєчасно. Не може працювати - Поліщук дай йому почесну грамоту і нехай пизду...є на усі чотирі сторони . Є люди яки переживають за місто і лучан. Чому таких провалів немає наприклад Гуменюк " Луцькводоканал". І модернизується і в блекаут спрацював - місто було з водою !!! А зараз йому пойух - зробив заяву і чекає у моря погоди. Найух він потрібен місту , меру, людям ???
Іван Показати IP 31 Серпня 2023 19:17
Я прагматик. В мене багато років колонка з хорошою автоматикою, власна десятиступенева очистка і мінералізація води. Який кран не зачепиш, тече гаряча вода. Вдень і вночі, вранці і ввечері. Як і, до речі, в усіх людей, які вміють рахувати і хочуть максимум зручностей. І кОхав я дуже ніжно ваше "Луцьктепло" разом з вашим Скорупським... Хто має справу з державними "комунпослугами", той гріє воду в чавунному баняку - як у 19-му столітті.
Лучанин Показати IP 31 Серпня 2023 21:53
Як тільки накосячать, будь-то чи Луцьктепло чи Луцькводоканал, - відразу з'являються розлогі і помпезні інтерв'ю з директорами, статті про їхні наміри модернізації, реконструкції, нового будівництва - мажуть лучанам елеєм рани, вішають лапшу, виспівують трелі. Але то все обіцянки на майбутнє, а сьогодні не роблять нічого, а вчора - то взагалі так нахомутали, шо кінців з кінцями звести не можуть ! Ви хоч щось одне до логічного кінця доведіть, щоби лучани то покращення самі на свої очі побачили ! Одні обіцянки і переведення стрілок ! Лучани оцінять вашу роботу бюлетенями - мало не покажеться !
Пильний Показати IP 31 Серпня 2023 22:35
Гарний айфон, на скльіки кубів газу потягне?
Домовий Показати IP 1 Вересня 2023 05:03
Робимо висновок, в Києві сидять вороги. Діти в школу, помити ніяк. Саботаж.
Правда Показати IP 1 Вересня 2023 06:59
Погоджуюсь з Іваном.Гаряча вода надто дорога,щоби її використовувати.А користуються ті,хто немає лічильників і має субсидії і ванни вони приймають через день,а ти л....плати.До речі відповідно до Закону України на гарячу воду вже давно мали бути встановлені ВОГВ(вузли обліку).То де вони???А платять по нормах споживання,перебираючи цю норму в рази,а деякі і в десятки.То що в ЛТ про це не знають.
?? до Правда Показати IP 1 Вересня 2023 11:51
Ну ти ж по лічильнику платиш, тобі яка різниця? Хочеш знімки лічильник і теж ванну кожен день приймай.
Wel Показати IP 1 Вересня 2023 09:01
Вже кілька років користуюся бойлером і ці вічні проблеми "Луцьктепло" мене вже не хвилюють.
Василь Показати IP 1 Вересня 2023 12:23
Користування ел.бойлером тягне за собою різке збільшення нагрузки на ел. мережі в пікові часи.Ось чому потрібно включати ел. бойлери в нічний час.І додаткова проводка від контактора з таймером.Все давно відомо,але це різко зменшує доходи Луцьктепло.тому будь-яке зменшення кількості теплоносія зустрічає сильний опір чиновників.Що будуть проблеми з газом стало відомо вже в 14році,В 17р. про дані проблеми була попереджена міськрада,департамент ЖКГ-але тільки роздерибанили більше 7,5мл. євро на залежні ІТП,які тільки погіршили ситуацію в мережах(сильно зменшився перепад тиску,аж до від"ємного).
Грім Показати IP 1 Вересня 2023 20:56
А той теплий директор Скорупський - золота голова, слова свого таки дотримав : наступив понеділок і теплої води дійсно не стало ! Тепер слово за лучанами, які не змогли помити дітей до школи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus