USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Волиньраді працюють над бюджетом на наступний рік: які виклики і ризики

24 Листопада 2023 09:47
Днями стартували бюджетні слухання з формування обласного кошторису на 2024 рік.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

У традиційному обговоренні та пошуку оптимального балансу між бюджетними можливостями і потребами беруть участь члени постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики, депутати обласної ради, керівник департаменту фінансів ОВА, головні розпорядники, розпорядники та користувачі коштів обласного бюджету.

Розпочинаючи фінансові консультації, голова бюджетної комісії Волиньради Орест Маховський зазначив, що завдяки ретельному плануванню видатків цей рік область завершує цілком злагоджено.

«Запити обласних комунальних установ були забезпечені у достатній мірі, значних форс-мажорів немає. Департаментом фінансів доведено граничні показники бюджетну на наступний рік, і вони невтішні. Це вимагає раціонального і ощадного планування коштів на 2024-й. Тож маємо детально проаналізувати ресурси, можливості і тенденції», – звернувся Орест Маховський до присутніх.

Начальник департаменту фінансів ОВА Ігор Никитюк констатував, що обласний бюджет-2024 буде складним. Окрім вилучення ПДФО військових, держава також не надала області 20 млн грн так званої дотації вирівнювання, скоротила додаткову дотацію на освіту та охорону здоров’я, також зменшено обсяг медичної субвенції, відмінусовано 500 млн грн з дорожнього фонду, щоправда, дозволено на ремонт доріг використати цьогорічні залишки, їх близько 250 млн грн.

Головний фінансист додав, що у державному бюджеті є ще нерозподілені ресурси, які передбачені на профтехосвіту, нову українську школу, модернізацію шкільних харчоблоків, однак ці цільові трансферти потребуватимуть співфінансування з обласного бюджету.

Загалом доходи скарбниці на наступний рік заплановані в обсязі 1,3 млрд грн, що на 265 млн менше, ніж очікувалося. При цьому головними розпорядниками коштів подано бюджетних запитів на суму 2,8 млрд. грн.

За словами Ігоря Никитюка, наступного року бюджету вистачить лише на фінансування оплати праці з мінімальними надбавками, але з урахуванням двох підвищень мінімальної зарплатні; енергоносії, за умови, що вони не зростуть у ціні, а також на поточні видатки на рівні теперішнього року; капітальні вкладення не передбачені. Нестачу бюджету 2024 року частково спробують перекрити цьогорічними вільними залишками.

Читати ще: Волиньрада має намір гарантувати повернення позики на термореновацію медзакладів

Першими збалансувати свої потреби з можливостями обласного бюджету спробували обласні комунальні заклади соціального спрямування.

Очільниця Служби у справах дітей ОВА Алла Онищук зазначила, що фінансування Притулку для дітей та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей залишилось майже на рівні теперішнього року. І якщо з поточними видатками ще якось упораються (вже зараз закуплять продукти харчування за рахунок коштів, які вдалося заощадити, бо діти перебували в евакуації), то на оплату комунальних послуг найпевніше забракне, оскільки в установах зростає кількість дітей. Відкритим залишається й питання облаштування укриттів.

Керівники дитячих соціальних закладів додали, що є нагальна потреба у додаткових штатних одиницях, оскільки чисельність підопічних уже зросла на 50%, і така тенденція збережеться.

Директорка департаменту соціальної і ветеранської політики ОВА Оксана Гобод констатувала, що наступного року десять обласних комунальних установ, які надають соціальні послуги, буде суттєво недофінансовано: передбачено 151 млн грн проти 213 млн грн цьогоріч. Якщо питання з харчуванням і доглядом за підопічними психоневологічних інтернатів та геріатричного пансіонату вдається залагоджувати за рахунок підсобних господарств та волонтерської і благодійної допомоги, то на компослуги і на зарплатню, при тому, що вона в соціальних закладах близька до мінімальної, суттєво забракне. Цього року з оплатою енергоносіїв в інтернатних установах допоміг німецький Червоний Хрест, але наступного такої підтримки вже не буде.

Ще гостріше, стверджує Оксана Гобод, стоїть питання оплати праці. Усі без винятку інтернатні заклади переповнені на третину за рахунок внутрішньо переміщених осіб, персонал працює з великим навантаженням і за мізерну оплату. Тож просить додати на оплату праці у соціальних установах щонайменше 10 мільйонів гривень. Це клопотання підтримав і очільник бюджетної комісії, зауваживши, що йдеться про збереження кваліфікованих кадрів та забезпечення повноцінної роботи соціальних закладів.

Окремі їх керівники озвучили й критичні для своїх установ потреби. Йдеться про руйнування харчоблоку у Руденському інтернаті, підтоплення підвалів та аварійну водонапірну башту в Голобському інтернаті, каналізування Берестечківського психоневрологічного інтернату та перекриття покрівлі в соціальному гуртожитку для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усі заявлені потреби внесено до переліку запитів на додаткове фінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus