USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Бюджет-2024: скільки Луцька громада спрямує на освіту і комунальні підприємства

13 Грудня 2023 16:05
На утримання закладів освіти, культури та спорту Луцької міської територіальної громади у 2024 році в місцевому бюджеті передбачено 229 мільйонів гривень. Окрім того, у зв’язку з недофінансуванням багатьох сфер із державного бюджету багатомільйонні прогалини доведеться заповнювати громаді.

«Утримання закладів освіти, спорту та культури – це тільки кошти місцевого бюджету. Медичним закладам ми надаємо часткову дотацію на енергоносії. На бюджетні заклади ми передбачаємо 229 мільйонів гривень. Можливо, комусь видасться, що це дуже багато, але в нас нараховується 100 закладів освіти, майже 50 закладів культури та шість закладів спорту. Ідеться і про поточний ремонт у цих закладах, і про придбання необхідного обладнання, і про утримання приміщень у чистоті, і про різноманітні послуги, як-от ремонт оснащення, облаштування сигналізації, купівля товарів», – інформувала директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова в ефірі ТРК «Аверс».

Вона зауважила, що у відсотковому значенні недостатність освітньої субвенції щороку збільшується. Торік незабезпеченість сягала 9%, цього року – 13%, а у 2024-му – вже 18%.

«625 мільйонів гривень виділяє держава. Ще 115 мільйонів потрібно буде виділити протягом 2024 року, щоб педагоги отримували належну зарплату і щоб не було скорочення персоналу», – додала Лілія Єлова.

Читати ще: Пріоритет – підтримка армії: яким у Луцькій громаді буде бюджет-2024

На підтримку комунальних підприємств, як-от «Луцьктепло» і «Луцькводоканал», у 2024 році потрібно спрямувати не менш як 80 мільйонів гривень.

«ПДФО становить 64% вже кілька років. Згідно із законодавством, 4% ми повинні направити на підприємства теплоенергетики та водопостачання, тобто на ДКП «Луцьктепло» та КП «Луцькводоканал». Не менш як 80 мільйонів гривень ми повинні їм виділити. Це вимога закону. Наприклад, 5,5 мільйона гривень передбачено на придбання техніки для водоканалу.

У ДКП «Луцьктепло» взагалі складна ситуація. На кожній сесії міський голова говорить про те, що якусь частину коштів забирають із тієї суми, яка надходить від населення як платежі. Тому маємо виділити і на електроенергію, і на газ. Постійні борги цих підприємств не дають змоги їм розвиватися. Практично місто в переважній більшості платить цим комунальним підприємствам за послуги. Відповідно до вимог законодавства, це називається «фінансова підтримка комунальних підприємств», однак насправді це оплата тих робіт, які виконують «Луцьксвітло», «Парки і сквери», «Луцькспецкомунтранс» та інші», – сказала директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту.

Близько 160 мільйонів гривень із бюджету громади потрібно спрямувати на соціальну підтримку різних категорій населення, наприклад, військовослужбовці та їхні сім’ї, переселенці.
Читати ще: «Часто нас звинувачують у бюрократії»: в Луцькраді пояснили, як відбуваються закупівлі для армії

«На кінець року ми з міського бюджету покриваємо на різницю в тарифах водоканалу 100 мільйонів гривень, тобто ми платимо за людей. 50 мільйонів гривень держава не покрила субвенцій «Луцьктеплу». Це ті кошти, які держава не виділила на компенсацію різниці в тарифах. Наступного року буде ще гірше», – зауважив депутат Луцької міської ради Роман Бондарук.

Своєю чергою, депутат Роман Кравчук прокоментував питання фінансування освіти з бюджету громади.

«У нашій громаді – 6500 працівників освіти, зокрема 4500 педагогів, 38 шкіл, 51 дитячий садок. Ми маємо проблему з професійно-технічною освітою. Обов’язки держава поклала на нас і ми маємо виплатити ще 140 мільйонів гривень», – відзначив обранець громади.

Читати ще: «Мізер, аби не перетворити Луцьк на смітник». Скільки витратять на благоустрій у 2024 році

Проєкт бюджету громади на 2024 рік буде максимально соціальний, наголосив депутат міської ради Володимир Пшибельський. Він закликав не забувати теж про розвиток малого та середнього бізнесу, від чого залежить наповнення бюджету.

«Видатки – це видатки. Ми повинні добре думати над тим, аби мати надходження в бюджет. Якщо не буде надходжень у бюджет, то не буде з чого робити видатки. Ми тоді не зможемо ні допомогти військовослужбовцям, ні закрити соціальну сферу, ні подбати про елементарні потреби мешканців громади. Сьогодні в нас швидкими кроками відбувається мобілізація. Ми розуміємо, що потрібні військовослужбовці на передовій. Країна не перебуває на військових рейках. Тож увесь бізнес, усі структури мають функціонувати в звичному режимі», – звернула увагу заступниця Луцького міського голови, депутатка Ірина Чебелюк.

Аби мати надходження в бюджет громади, орган самоврядування і депутатський корпус повинні проводити конструктивну роботу щодо сплати податків, функціонування та розвитку бізнесу, додала вона.

«Питання бюджету дискусійне. Напевно, ми ще не раз його обговорюватимемо. Однак із цим ми впораємося. Зараз головне – об’єднуватися, разом працювати на нашу спільну перемогу», – резюмувала депутатка Алла Доманська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 13 Грудня 2023 17:56
Тарифи давно пора піднімати, бо буде колапс підприємств...Бвгаті отримують пільгові тарифи,хоча могли все заплатити зі свої кишені. Влада грає у популізм,який закінчиться розвалом економіки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus