USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У волинських лісах – свіжі ями від видобутку бурштину. Фото

3 Жовтня 2016 16:45
Ями, яким близько тижня часу, ідентифікували працівники КП «Волиньприродресурс» під час ревізії на територіях несанкціонованого видобування бурштину в Маневицькому районі Волинської області.

Нагадаємо, у серпні КП «Волиньприродресурс» повідомляло: задля вивчення наслідків незаконного видобутку бурштину підприємство здійснить ревізію на територіях несанкціонованої діяльності. Так, постійна комісія рекомендувала голові обласної ради Ігорю Палиці своїм розпорядженням доручити КП виконати на території області ревізійні роботи, де здійсювалося незаконне видобування бурштину, та оцінити нанесені збитки. Підприємству також рекомендувалося розробити план заходів з рекультивації пошкоджених територій.

Утім, зробити заплановане тоді не вдалося. Як стало відомо, 7 вересня, коли працівники КП таки спробували обстежити площі, представники лісової охорони заборонили їм це робити, мотивуючи тим, що для цього необхідне відповідне рішення профільної комісії райради. Працівники лісової охорони всіляко перешкоджали роботі комісії, а голова Маневицької РДА Андрій Линдюк взагалі відмовився брати участь у виїзному засіданні, посилаючись на зайнятість.

Депутат Борис Бабійчук зазначив, що тоді на місці незавершеної інспекції знайшли сліди засипання ям екскаватором. «Під час інспекції нас перевіряла Нацгвардія і «Світязь» - перед в'їздом. А за 300 метрів від блокпосту - яма, якій не більше, ніж тиждень. Там і далі розкрадають бурштин», - заявив депутат.

Наступна інспекція лісів Маневицького району відбулась 26 вересня. Її метою була оцінка площ порушених земель та оцінка завданої шкоди. Для цього оглянули шість локацій, на яких здійснювався видобуток і де нині несуть варту працівники лісової охорони, Нацгвардія та бійці батальйону «Світязь».

Перша «точка» - сумнозвісне місце видобутку між селами Лісове та Вовчицьк. Саме сюди рік тому з’їхались декілька тисяч копачів із сусідніх областей, «втихомирювати» яких прибув, серед інших, і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Проте, був змушений покинути ліс через агресивно налаштованих п’яних «селян».



Нині тут облаштували щось на кшталт «бази» для силовиків, які стережуть ліс та ловлять копачів. Проте, на пам’ять про «ті часи» зберегли залишки споруд з дерева. Адже тут свого часу жили і працювали по декількасот людей одночасно.

З допомогою GPS-трекера спеціалісти КП «Волиньприродресурс» фіксують координати та визначають загальну площу порушених земель – 3,4 гектара. До слова, інформацію, отриману під час інспекції, спеціалісти КП «Волиньприродресурс» систематизують та передадуть профільній комісії на опрацювання.

Неподалік – ще дві «точки», де активно копали бурштин. Нині більшість з цих ям засипали, проте залишилось і чимало розритих. Поруч з ними – «артефакти», які залишили за собою копачі. Це не лише пляшки з-під води, пива чи горілки, але й одяг, залишки їжі.

Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз показує одну з глибоких ям та зазначає, що не рідкістю є випадки їх обвалу. З його слів, у цьому випадку в копача майже немає шансу вижити. Ба більше – інколи про ці випадки просто не повідомляють в жодні інстанції і не дістають тіло, адже це спричинить суспільний резонанс і «точку» видобутку швидко прикриють.



Рухаємось далі – на черзі локація поблизу озера, що за селом Лісове. В народі її знають як «фабрику». Тут вже не один місяць знаходиться пост лісової охорони – хлопці чергують цілодобово, міняючи один одного.
Проте відходимо від посту на метрів 200 і знаходимо сліди видобутку бурштину.

«Тиждень тому її ще тут не було», - переконує Веніамін Степанович, обстежуючи знахідку. Поруч – гора глини із зеленуватим відтінком.
Зі слів Веніаміна Туза, порода має у своєму складі мінерал глауконіт, який і надає породі зеленуватого відтінку. Здебільшого, саме на ній «лежить» бурштин.



Навколо – десятки повалених дерев, які хиляться від того, що під ними немає ґрунту. Проходимо вглиб цього «місячного пейзажу» та знаходимо рівчак, застелений брезентом. Вочевидь, залишили його для того, аби відводити воду під роботу мотопомпи. На дереві неподалік висить залишок сачка – ще один доказ того, що десь поруч працювала помпа.
Адже під час її роботи бурштин виступає на поверхню під тиском води, звідки його часто ловлять за допомогою рибацького сачка.

Наостанок навідуємось на локацію, яка по-своєму особлива для «бурштинової історії» Волині. Адже саме з Ведмежої Грудки навесні 2014 року розпочався незаконний видобуток «сонячного» каміння в нашому краї.

Як і в інших місцях, тут – сліди від засипаних ям та повалені дерева. Як живий пам’ятник людській недбалості, яка повільно, але впевнено веде Волинь до екологічного лиха.

В результаті обстеження шістьох точок незаконного видобутку вдалось визначити загальну площу порушених земель – це більше 10 гектарів. Враховуючи озвучену під час сесії Волинської облради депутатом Василем Столяром інформацію про те, що з 6 гектарів вивезли бурштину на 12 мільйонів доларів, залишається лише гадати, скільки ж бурштину незаконно вкрали з обстежених 10 гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
рач Показати IP 3 Жовтня 2016 22:53
лісник самі і миють
Лісник Показати IP 4 Жовтня 2016 16:18
Гарні фото... Що на виході? Хто і коли припинить грабіж матінки-природи, землі Волинської??? Губернатор (голова ОДА), голова облради, поліція,лісівники, гвардія, СБУ,правий сектор,громадські активісти,прокуратура (вже 9 структур), ХТО???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus