USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцькому пологовому б’ють на сполох: бракує медичної апаратури

27 Січня 2011 14:59
Луцькому пологовому будинку не вистачає медичного устаткування та матеріальної підтримки.
Про це йшлося 26 січня під час засідання медичної ради у Луцькому клінічному пологовому будинку.
Як розповів головний лікар Михайло Токарчук, нині очолювана ним медична установа не може на належному рівні виконувати свої завдання. Причина – відсутність фінансування з місцевого бюджету, попри те, що в Луцьку у 2008 році прийняли міську програму «Здоров’я нації», яка має діяти до 2015 року.
«Ця програма, на жаль, не виконується, оскільки вона не фінансується. А хотілося б, щоб вона фінансувалася, бо де ж тоді пріоритет материнства і дитинства. На лікування – до чотирьох гривень, на харчування – до чотирьох гривень», – бідкається медик.
Проте, розповів Токарчук, завдяки цій програмі заклад придбав лапароскоп. А за кошти з держбюджету протягом останніх років пологовий закупив лише апарат УЗД і монітори.
Однак лікарні, за словами Токарчука, нині вкрай необхідно придбати кислотно-лужний реабілітатор, наркозно-дихальну апаратуру в дорослу і дитячу реанімації, дефібрилятор тощо.
«Сьогодні заклад дійшов до того, що немає дефібрилятора. А жінки поступають у невідкладних станах, які ми не можемо забезпечити», – зазначив він.
«І сьогодні постає серйозне питання. Як дальше працювати? Як надавати медичну допомогу? Кажуть нам, що вам зробили ремонт. Але стіни, хоч їх брильянтом обложи, не працюватимуть. До стін має бути обладнання і кваліфікація персоналу. Ми з цього приводу нікуди не зверталися. Якось виходили з ситуації поки», – розповів головний лікар.
Токарчука обурює, що пологовому радять «працювати за залучені кошти». Однак пацієнти все дедалі частіше посилаються на безкоштовну медицину.
«Кожен приходить і каже, що бідний. І ми йдемо на уступки і платимо за лікування, за новонароджених тощо», – пояснив медик.
Проте завдяки залученим коштам Луцький пологовий будинок придбав кульпоскоп за 50 тисяч гривень, розхідні матеріли для медичної апаратури в дитячій реанімації, хірургічний відсмоктувач, три фетальних монітори, два пульсоксиметри, розповів Токарчук.
«Сьогодні дитячу реанімацію нам треба розширювати. Якщо пульсоксиметри в дитячій реанімації на лейкопластирах тримаються, то як працювати?» – міркує головний лікар.
Всього за залучені кошти медзаклад придбав апаратури на 130 тисяч гривень. Але Токарчук називає це дріб’язком.
Крім того, без підтримки місцевого та державного бюджетів відремонтували відділення для збереження і подачі кисню, яке знаходилось у поганому стані. Сьогодні ж проблем із подачею кисню немає.
«Понад 400 тисяч гривень віддали на матеріальну допомогу. А всього залучено до муніципальної лікарняної каси 455 тисяч 382 гривні. Це на 150 тисяч гривень більше, ніж минулого року. А всього надійшло на спеціальний фонд позабюджетних коштів лікарні 737 тисяч 338 гривень. І всі ці кошти були витрачені на матеріально-технічне забезпечення закладу, придбання медикаментів, засобів для підтримання санітарного стану і паливно-мастильних матеріалів», – відзвітував Токарчук.
До всього перед Луцьким пологовим будинком постала ще одна проблема – недостатній зарплатний фонд.
«Сьогодні з бюджету ми не доотримуємо десь біля 78 тисяч на зарплату. Ми маємо увійти у фонд заробітної плати, або розформувати деякі відділення. А я б цього не хотів», – зазначив очільник установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
лучанка Показати IP 27 Січня 2011 15:10
Так, так а депутати зібралися мудрі. Панове депутати, працюйте на людей, а не на публіку!Як вас міський голова витримує ?
// Показати IP 27 Січня 2011 15:30
Луцький пологовий -один з найкращих в Україні.Молодці .Про них тільки хороші відгуки .
Лучанка Показати IP 27 Січня 2011 15:55
У пологових відділеннях лікарі й акушери непогано заробляють - завдяки тіньовим надходженням. У деяких навіть такси є. А чому пологи сьогодні такі дороговартісні? Моїй родичці обійшлися у 1,5 тисячі грн.
..... Показати IP 27 Січня 2011 16:58
а добре безплатним не буває.тут є вибір: або з тебе пилинки здувають .допомагають. сім"я поруч палата одномісна і всі зручності- або як у інших областях -палата казарма де 8 мамочок і дітки не понятно де лежать і що з ними.Ще жодна розумна людина не поскржилася що в Луцькому пологовому погано.Навпаки всі задоволені.А гроші діло наживне.Токарчук і лікар хороший і менеджер .
КОРОЛЕВА Показати IP 27 Січня 2011 17:24
А як Ви хотіли, ЛУЧАНКА?? щоб в гарних умовах, благополучно народила донька, а лікарі за зарплатню в 1500 грн за нею бігати будуть.....За якісно надані послуги треба заплатити....інша справа, коли платиш, а лікарі не виконують свої обовязки! я у нас народжувала, і була задоволена всім, відповідно і винагорода лікарям була від душі!!! Токарчук - супер ПРОФІ!
))) до КОРОЛЕВА Показати IP 27 Січня 2011 21:59
"Токарчук - супер ПРОФІ!" дай ему Бог здоровья еще на много лет. И управленец прекрасный.
109 Показати IP 27 Січня 2011 17:45
Народжувала, і іншим рекомендую. Так, дійсно обходиться десь до 1500 з окремою палатою. Крім того, це гроші потрачені для зручності дитини і мами. Якщо на всьому економити,то їдьте народжувати в райони. Там дешевше.
Ангеліна Показати IP 27 Січня 2011 17:52
Українці! То давайте всі, в кого зарплата 1500 грн не будемо виконувати свою роботу! Нехай і нам дають хабарі!!! КОРОЛЕВА, а як ви дивитесь на те, що не всі взмозі "подякувати"? Та найбільш ганебно те, що такзвані такси таки дійсно існують,й існують вони завдяки самим породіллям.
КОРОЛЕВА Показати IP 27 Січня 2011 18:37
до Ангеліни - З мене ніхто не вимагав..НІХТО, окрім медикаментів, звісно..я вважаю, що професія лікаря - ніяк не може оплачуватись такою мізерною платнею....і тому "подяка" (хабарем мені це важко назвати) цілком нормальне явище у НАШІЙ ДЕРЖАВІ..знайомі народжували і не платили - і все гаразд...це вирішує кожен сам..
кандитат Показати IP 27 Січня 2011 19:50
Дійсно є випадки,коли лікар прямо прийшла і сказала,що це мало дали. Але в мене був випадок,що прийшла і сказала,що ви напевно помилились, ви мені забагато дали. І повернула більшу половину. А є лікарі, які і за дякую. Не всі їм дають. Вони ж до родів не беруть, а після родів, хоч давай, хоч подякуй добрим словом.
))) Показати IP 27 Січня 2011 21:46
кто тут на наш роддом наехал? задушу, как поймаю ))) не плюйте в колодец, в который прибежите с животом наперевес. Не надо.
109 до ))) Показати IP 27 Січня 2011 22:10
+100%
11 Показати IP 27 Січня 2011 22:28
Завдяки золотим рукам і світлій голові Токарчука на цьому світі ходить багато дітей -у яких були всі шанси просто не вижити.Де ще є щоб головний лікар оперував і брав на себе самі важкі роди.Нехай Бог посилає йому тільки добро і здоров"я.Щира дяка Вам від усіх врятованих Вами дітей
Котя Показати IP 9 Лютого 2011 23:17
Їдьте в інші області. За роки гучної слави Луцького пологового без крику і шуму у сусідів переобладналися пологові, є чудові родзали, привітний персонал і дешевше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus