USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

У Луцьку молилися за полеглих та живих героїв. ФОТО

28 Жовтня 2013 19:00
Тих, хто поклав життя за мирне небо над Україною, та живих ветеранів Великої Вітчизняної війни вшанували під час урочистого вечору у Палаці культури міста Луцька.

Урочистий вечір «Пам’ятайте нас, поки ми є», приурочений до 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, відбувся 28 жовтня.

Захід організувала Волинська єпархія Української православної церкви на чолі з митрополитом Луцьким та Волинським Ніфонтом.

Як наголосили під час вечору, втрати українського народу у жорстокій та несправедливій війні були найбільшими. Пекельний тягар війни навічно залишиться не лише на скрижалях історії, а й у людській пам’яті, у людських серцях.

Віддати шану сивочолим ветеранам, схилити голови перед живими та мертвими воїнами, згадати молитвою усіх, хто не повернувся з фронтів Великої Вітчизняної війни зібралися представники духовенства та міської влади.






«Скільки людей віддало свої життя заради того, щоб ми сьогодні жили під мирним, благословенним українським небом… Тепер, коли я об’їжджаю села Волині, майже у кожному селі я бачу пам’ятники, стели з зображеннями наших батьків, братів, дідусів, які загинули на полі війни, не повернулися додому. Церква завжди молилася і молиться за убієнних на війні та за здоров’я тих ветеранів, які живі та є добрими вчителями та живим прикладом, як треба любити Батьківщину, боронити її, віддавати свою любов за землю рідну, за наші святині і за наш рідний співучий Волинський народ. Хочу привітати вас, ветерани, із цією річницею, подякувати вам за те, що ви пережили, і прошу, щоб Господь додав вам віку ще пожити, щоб ви могли розказати онукам та правнукам про те, що ви пережили в юності вашій, про ті страшні ночі та дні. Божим провидінням ви залишилися живі, щоб нам розповісти та звернутися до Бога, щоб не сталося більше такої кровопролитної війни, яка була в минулому», - звернувся до ветеранів митрополит Ніфонт.



Луцький міський голова Микола Романюк закликав молодих людей частіше спілкуватися з ветеранами, які можуть багато розповісти про ті важкі роки, а їхні розповіді можуть стати доволі важливим уроком у житті молоді.

Виступили також ветеран Великої Вітчизняної війни, почесний ректор Волинської духовної семінарії, протоієрей Петро Влодек та учасник бойових дій, визволитель України та Луцька від німецько-фашистських загарбників Володимир Єщенко.




Володимир Єщенко розповів, що йому довелося пройти бойовий шлях від Воронежа до Праги та Берліну. Ветеран невдовзі святкуватиме 90 день народження. Він повідомив, що найбільше запам’яталося йому визволення Києва, жорстокі бої під час переправи через Дніпро у 1943 році. Він зізнався, що хоч Поліський край не був для нього колискою (ветеран народився у Сибіру), Волинь стала йому найріднішою, а Луцьк глибоко запав у його душу. Володимир Єщенко зі своїм полком визволяв Волинь та Луцьк, лишившись єдиним в живих. Він пишається тим, що 24 червня 1945 року під час Параду Перемоги у Москві проніс через усю Червону Площу бойовий прапор артилерійської бригади, на якому променіло шість бойових орденів. У отриманні кожного ордену, з його слів, був вагомий вклад кожного кавалериста-однополчанина.

Реквієм виконали священнослужителі УПЦ та митрополит Ніфонт. Виступили також тріо монахів Волинської єпархії, хор Недільної школи Свято-Покровського кафедрального храму та народний аматорський хор ветеранів війни та праці «Подвиг».












Після закінчення дійства від Волинської Єпархії УПЦ ветерани отримали 150 продуктових наборів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus