USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пройшла міжнародна конференція, присвячена історії УГКЦ на Волині

12 Травня 2010 13:37
Міжнародна наукова конференція, присвячена історії греко-католицької церкви на Волині пройшла 6-9 травня у Луцьку на базі бібліотеки Волинського національного університету імені Лесі Українки.
Конференцію провели Інститут Церковних Досліджень разом з рядом навчальних, церковних та громадських організацій. Співорганізатором конференції, зокрема, виступив «Інститут Польщі» ВНУ.
Цей науковий форум «Ut unum sint – Да вси єдини будуть» мав на меті наблизити замовчувану впродовж багатьох десятиліть багатоконфесійну палітру релігійного життя Волині, де важливе місце займала католицька Церква двох обрядів.
До Луцька приїхало багато відомих дослідників та молодих істориків з України, Польщі, Казахстану. Науковці прагнули відтворити картину існування на Волині греко-католицької церкви. «Саме ця церква, яка пройшла непростий і тернистий шлях, яка 170 років тому була заборонена російським царатом, а в часи сталінських репресій остаточно перейшла в підпілля, втративши багато своїх прихильників у гулагівських таборах, завжди перебуваючи на перехресті релігійних та культурно-цивілізованих впливів Сходу та Заходу, змогла зберегти рідну мову, самобутні обряди та традиції і стала прикладом для об’єднання усіх християн, оскільки завжди шукала дороги до єднання», - наголошувалося на конференції.
Учасники конференції велику увагу приділили видатному волинянину - небесному покровителю Русі-України священномученику Йосафату (Кунцевичу), ім’я якого нерозривно пов’язане з ідеєю унії.
Ікона священномученика Йосафата, представлена на конференційному плакаті, поділила непросту історію усієї греко-католицької церкви. Практично чудом, завдяки парохові луцької греко-католицької громади, отцю Роману Бегею, ікона вціліла.
Конференція завершилась урочистою Літургією у греко-католицькому кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці та паломництвом до міта Володимира-Волинського - місця народження святого Йосафата
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus