USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку з оптимізмом дивляться на ідею пам’ятника Олені Пчілці. ФОТО

30 Червня 2009 18:43
Наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Олена Пчілка і родина Косачів в історії інтелектуальної еліти України та Волині», яка розпочалася 30 червня у Луцьку, зібрала науковців з низки музеїв України. Про це під час відкриття розповів директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, - повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Пан Силюк розповів, що ім\'я Олени Пчілки у Радянському Союзі замовчувалося і лише 15 років тому відкрилась у Луцьку виставка, присвячена цій людині. Анатолій Силюк сподівається, що пам\'ятник Олені Пчілці у Луцьку постане навпроти однойменної бібліотеки. Директор Волинського краєзнавчого музею зазначив, що сьогоднішню наукову конференцію підтримали і в облдержадміністрації, і в обласній раді, і у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та науково-дослідному інституті Лесі Українки, який діє у цьому виші. Анатолій Силюк також презентував збірник доповідей конференції, завчасно виданий для полегшення роботи учасникам заходу.
 
Начальник управління культури та туризму Волинської ОДА Володимир Лисюк зазначив, що попри фінансову скруту, таки віднайшли 20 тисяч гривень у обласному бюджеті для проведення цієї конференції. Радник голови Волинської обласної ради Володимир Блінов вважає, що Олена Пчілка об\'єднала як історичну Волинь, так і тогочасну українську інтелігенцію. «Треба вчитися у цієї мужньої людини», - сказав він. Пан Блінов розповів про сприяння з боку облради Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.
 
Заступник Луцького міського голови Анатолій Пархом\'юк проінформував, що місто Луцьк безпосередньо пов\'язане з родиною Косачів. «На сьогодні ми маємо акти вандалізму над пам\"ятником Лесі Українці в Луцьку», - зазначив пан Пархом\'юк. Тому, на його думку «тут є наше з вами (науковцями, - «ВН») завдання - запропонувати, що робити... не просто досліджувати, а змусити дослухатися до науковців суспільство».
 
Щодо пам\'ятника Олені Пчілки, то заступник градоначальника стверджує: «Маємо надію, що всією громадою цей об\'єкт зробимо».
 
Також пан Пархом\'юк подарував для обласної бібліотеки імені Олени Пчілки сканер, принтер та ксерокс. Директор цього закладу Людмила Стасюк подякувала за таку підтримку міській владі, адже бібліотека перебуває у обласній комунальній власності.
 
Директор літературно-меморіального музею-садиби Лесі Українки в Колодяжному Віра Комзюк зазначила, що Олена Пчілка мала тавро «українська буржуазна націоналістка». Проте Волинь є єдиною областю, яка так шанує цю видатну постать. «Пам\'ятник Олені Пчілці буде. Я вірю. Головне - зібрати кошти», - зазначила науковець.
 
Директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотека імені Олени Пчілки Людмила Стасюк розповіла, що у них двічі на рік спільно з письменниками проводять Дні пам\'яті письменниці. Це відбувається у день народження та день смерті Олени Пчілці. Крім того, у бібліотеці діє виставка, присвячена матері Лесі Українки. Пані Стасюк розповіла, що конференція, присвячена Олені Пчілці та родині Косачів вдруге відбувається на Волині після 10-річної перерви.
 
Анатолій Силюк проінформував, що на цей науковий захід прибули чи мають прибути представники музеїв Лесі Українки, Максима Рильського, Василя Стефаника, Юрія Яновського, Тараса Шевченка, Михайла Лисенка та інших.
 
Довідково:
 
Зведення пам’ятника приурочується 160-річчю від дня народження письменниці. Попередньо планується, що пам’ятник постане навпроти Волинської обласної державної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, що на вулиці Шопена, 11. Загалом потрібно зібрати 280 тисяч гривень.
 
Ольга Косач (Олена Пчілка) народилася 29 липня 1849 року на Полтавщині, однак найчастіше її ім\'я пов\'язують із Волинню. Ольга Косач – мати іншої видатної волинянки Лесі Українки. Відома письменниця та перекладачка, вона мала почесне звання члена-кореспондента Української Академії Наук. Померла Олена Пчілка 4 жовтня 1930 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus