USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку замість природного газу використовують сонячну енергію

26 Листопада 2008 10:24
Лучани віднайшли шлях до незалежного теплопостачання, використання природного газу замінивши сонячною енергією. Про це повідомляють 26 листопада «Волинські Новини».
 
Нова система, застосована у луцькій поліклініці, дає змогу швидше зігріватися й берегти бюджет міста. За інформацією СТБ , тепло забезпечуватиме потужна вентиляційна система. Її смоки, що діють за принципом холодильника, навпаки –забиратимуть тепло з вулиці й ним нагріватимуть воду, яка надходитиме в труби.«Навіть при температурі мінус 19 тепловий насос може отримати невеликий додаточок тепла і підігріти приміщення... Середній коефіцієнт роботи даної системи є 1:3-1:4. Тобто на 1 кВт електричної енергії система може забезпечити поліклініку трьома або чотирма кіловатами тепла», – розповів директор північно-західного регіонального Центру інноваційного розвитку Олександр Бабій.
Нова система передбачає повну заміну залізо-чавунного шляхопроводу на мідно-алюмінієвий. Це дасть змогу досягти швидшого тепловіддавання. Одначе теплові помпи працюватимуть лише за похмурої погоди. В інші дні тепло вироблятимуть сонячні батареї. Завдяки цій системі,за словами пана Бабія, при температурі вищій, ніж мінус 20, основна частина тепла отримується не з електроенергії з мережі, а від сонячних колекторів та теплових насосів. Тобто, це безкоштовна відновлювальна енергія, яка ніколи не закінчується і яка є повністю екологічно чистою.«Наш основний робочий час – з 07.30 до 19.00, а отже, з уведенням цього проекту половину доби ми зможемо не виробляти тепло так, що потрібно для роботи, а підтримувати заклад до потреби, щоб воно не виходило з ладу», – уточнив головний лікар луцької поліклініки Ігор Гнетньов.
Реконструйована система опалення допоможе повністю відмовитися від використання природного газу на користь електроенергії. За попередніми підрахунками, така поліклініка збереже бюджет міста на 170 тисяч гривень. Вартість нової системи теплопостачання – півмільйона євро. Місто вже готове інвестувати в реалізацію проекту 30% від необхідної суми. За нинішньої ціни газу система теплопостачання зможе окупитися вже за 5 років. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 26 Листопада 2008 12:00
бо за газ зараз такі борги сплачуємо, що скоро будемо одним сонцем грітись: http://tsn.ua/ua/ukrayina/naftogaz-do-1-grudnya-zaplatit-380-mln-dol-gazpromu.html
Анонім Показати IP 26 Листопада 2008 12:39
А суму "відкату" головному лікарю, чому не повідомили??????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus