USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У селян Волині шукають серцеві недуги: першими пішли голови сільрад

4 Березня 2013 08:49
На Волині медики розпочали скринінг для виявлення серцево-судинного ризику серед населення сільської місцевості. Про це йшлося під час наради з лідерами місцевих громад області, які зголосились до участі у добровільному обстеженні щодо індивідуального серцево-судинного ризику в межах регіональної програми «Волинькард», повідомили у Волинському обласному центрі здоров’я.

Наразі результати обстеження - невтішні, попри те, що зі 179 оглянутих, більшість вважала себе практично здоровою. Так, у більш ніж половини виявлено артеріальну гіпертензію; кожен четвертий обстежений чоловік курить; найгіршою виявилась ситуація із рівнем загального холестерину та його атерогенних фракцій – підвищений рівень цих показників виявлено у 80% осіб, без істотної різниці між чоловіками та жінками; високим є також рівень ожиріння; кожен третій учасник обстеження мав рівень глюкози крові на верхній межі норми, що насторожує відносно предіабетичного стану; важливо, що жоден із обстежених раніше ніколи не визначав рівня холестерину крові; 90% осіб, у яких виявлено артеріальну гіпертензію, до даного обстеження не підозрювали про наявність останньої у них.

Слід відзначити, що підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину, куріння, ожиріння та недостатня фізична активність (активний рух менше 30 хв/добу) є основними чинниками, що призводять до розвитку ішемічної хвороби серця, в тому числі й інфаркту міокарда, які є життєво небезпечними захворюванням.

«Таким чином, екстраполюючи ситуацію на громаду, на жаль, доводиться припустити, що ситуація є подібною. Нагадаємо, що одним із основних завдань «Волинькарду» є виявлення жителів області, які мають високий та дуже високий ризик розвитку серцево-судинної патології. З метою активного спостереження за ними та корекції виявлених факторів ризику, щоб попередити розвиток інфаркту, інсульту, чи раптової серцевої смерті», – підсумував керівник програми, професор Андрій Ягенський.

Із 25 лютого в межах «Волинькарду» почалося поглиблене вивчення ситуації з серцево-судинними захворюваннями та ризиком їх виникнення серед населення Маневицького району. На черзі, інші райони області, що активно зацікавились проблемою та прагнуть змінити ситуацію на краще (Горохівський, Іваничівський, Турійський).

За даними місцевих медиків, із усіх волинян, які покидають цей світ щороку, від серцево-судинних захворювань щороку помирає в середньому 67%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
инна Показати IP 4 Березня 2013 15:08
деньги видно нужно отдавать, что вложили в волынькард. чужие едут во львов!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus