USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

У Шацьку вдаються до новітнього зцілення - іпотерапії

25 Березня 2010 16:50
У Шацькому районі працює центр, де займаються лікуванням пацієнтів за допомогою тварин, зокрема, коней.

Нетрадиційні методи лікування не втратили своєї актуальності. Тож і сьогодні спеціалісти активно застосовують їх, використовуючи навіть… коней.

Причому, борючись із такими серйозними захворюваннями, як дитячий церебральний параліч і аутизм, проблемами з периферичною нервовою системою, порушенням координації рухів, відкладанням солей і депресією.

Виявляється, кінь, рухаючись, стимулює у вершника роботу більше сотні м’язів. Тобто, людина під час верхової їзди напружує руки, ноги, спину, шию, зосереджує увагу. Її м’язи не лише працюють, але й масажуються, - пише «Волинська газета»

Крім суто фізіологічного пояснення, існує також психоемоційний чинник. Адже кінь – травоїдна тварина, відтак енергетика, котру він випромінює, вважається позитивною, життєдайною. І концентрується вона в області спини та живота тварини.

Уже не один рік в селі Підманове Шацького району діє кінний клуб «Світязь».

«Коней купували по-різному. Приміром, перші дісталися, образно кажучи, за копійки. Їх планували здати на м’ясокомбінат. Однак тваринам пощастило. Є породи, котрі ще лошатами спеціально замовляли. А живуть і такі, які народилися на фермі.

Проте кінний клуб – це не лише купівля. За тваринами треба доглядати. І задоволення це справді не з дешевих. Сіно закупляємо в місцевого населення. Крім годування та напоювання, коней треба мити, чесати, щодня міняти підстилку. Бо тварини вони дійсно охайні, і якщо не дотримуватися гігієни – відразу хворіють.

До того ж, їм необхідно робити щеплення, періодично запрошувати ветеринара. Клопоту вистачає, а відтак на конюшні мусить цілорічно трудитися бригада робітників», - розповідає інструктор Ірина.

Паралельно з обслуговуючим персоналом є в кінному клубі висококваліфіковані спеціалісти, які норовистих і недисциплінованих лошат перетворюють на вірних та слухняних друзів. А процес дресирування доволі непростий.

«Спершу треба тварину навчити рухатися по колу. Потім – виконувати найпростіші команди: бігти риссю, інохіддю, галопом. Після цього тварина має збагнути, що людина може бути не лише поруч, а й зверху. Тому вчитель стає на спеціальні підмостки й балакає з конем, аби той звик до голосу, що лунає десь згори. Паралельно треба привчати носити на собі певний тягар. Відразу – чимось наповнені мішки, а згодом – і людину», – розкриває Ірина секрети іпонауки.

На приборкування норовливого часу йде немало. Це залежить від того, до чого готують коня: їзди в упряжці, парою чи скачок. Хоча основне в навчальному процесі – порозуміння між учителем та учнем. Тобто, тренер має відчувати тварину, розуміти її забаганки.

«Коня обираємо під стать вершнику. Якщо людина ніколи не сиділа верхи, їй пропонуємо флегматичних тварин. Коли ж чоловік упевнено почувається в сідлі та просить адреналіну – виводимо породистих скакунів. Ну, а найменшим гостям завжди цікаво покататися на поні», - каже інструктор.

Дуже часто в кінний клуб приїздять люди з мегаполісів, де, крім машин, нічого іншого не бачили. Тому для них «по приколу» помандрувати лісовими дорогами, батіжком помахати. А от під час урочистостей гостям хочеться якоїсь казки.

Дітям цікаво у справжній кареті покататися. Єдине, що просимо замовника, не використовувати повітряних кульок, оздоб із «шилипучого» матеріалу – тобто всього, що може злякати тварину.

Щоправда, дотепер кінний клуб спеціалізувався на дозвіллі туристів. Але в майбутньому, якщо будуть постійні клієнти, планує перейти на цілорічну роботу та розширити сферу послуг. А серед важливих напрямків тут має стати якраз іпотерапія, - пише «Волинська газета».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus