USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У волинських лісах знову з’явилися рисі

27 Лютого 2009 11:40
Начальник мисливського відділу Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Люшук переконаний, що рись у лісах області є. Про це 27 лютого інформують «Волинські Новини».

Питання, чи є в лісах Волині рись, давно дискутується серед місцевих природолюбів. Останні роки цього далекого родича тигрів і левів мисливцям та екологам не доводилося зустрічати.
І ось нещодавно директору Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур» Петрові Смалю в лісі неподалік Поворського озера пощастило побачити рись, – пише видання «Голос України».
Сліди звіра зафіксували й у лісовому масиві Маневицького держлісгоспу, на території Черемського природного заповідника, що межує з Рівненським природним заповідником. Дещо раніше бачили їх і в Городоцькому держлісгоспі. Така інформація дарує надію, що популяція цього рідкісного звіра на Волині буде зростати.
Відомий на Волині мисливствознавець Орест Король налаштований менш оптимістично. «Бувають випадки, коли поодинокі особини звіра в пошуках пари можуть проходити десятки і навіть сотні кілометрів. Від Повурська до Черемського, двох крайніх точок, де бачили рись або її сліди, якихось сорок кілометрів. Для звіра подолати таку відстань – не проблема. Вісім років тому на дачний масив «Дружба», що в Луцьку на вулиці Володимирській, забрів самець благородного оленя. Долаючи різні перешкоди між дачними ділянками, він зазнав важких травм і загинув. Перед тим його бачили поблизу села Озютичі Локачинського району. Природний інстинкт до продовження роду змусив його подолати понад півсотні кілометрів. Чи не спостерігаємо ми за подібними рейдами рисі?» – зауважує він.
Більш обнадійливо говорить щодо перспектив збільшення популяції рисі на Волині начальник мисливського відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Люшук.
«Влітку минулого року працівники лісової охорони Городоцького держлісгоспу бачили на піску відбитки лап дорослої рисі з двома кошенятами. Цієї зими наші мисливці бачили сліди самки рисі. Переконаний, що рись є. Побачити її важко ще й тому, що це хижий звір веде утаєний спосіб життя, його сліди знаходять у віддалених і глухих лісових нетрях, болотах. Рятує його й те, що живиться рись переважно зайцями і гризунами, не нападає на свійську худобу чи великого лісового звіря. Тому місцеве населення не відчуває до нього неприязні. Все це дає підстави сподіватися, що з кожним роком кількість особин цього рідкісного хижака на Волині буде зростати», – переконаний він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus