USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У зростанні цін на волинські харчі – порушення державної дисципліни

25 Лютого 2009 17:40
На Волині суб’єкти господарювання, що здійснюють реалізацію продуктів харчування, допускають суттєві порушення додержання державної дисципліни цін. Голова Волинської ОДА Микола Романюк у зверненні до них озвучив пропозицію вишукати резерви для зниження або принаймні зупинення підвищення рівня як оптово-відпускних, так і роздрібних цін на основні соціально значимі продукти харчування, – 25 лютого повідомляють «Волинські Новини».
Як йдеться у документі, оприлюдненому на офіційному сайті Волинської облдержадміністрації, «за оперативними даними моніторингу цін у Волинській області встановлено, що у торговельній мережі області з початку 2009 року відбулося суттєве, а в окремих випадках надмірне підвищення середніх роздрібних цін на продовольчі товари. Зокрема, на:
- яловичину І категорії на 1,78 гривні за кілограм (5,1%) – внаслідок зменшення обсягів виробництва (на 39,3%, ніж у січні 2008-го) та «вимивання» з асортименту продукції за низькими цінами;
- ковбасу варену 1 ґатунку на 1,35 гривні за кілограм (7,7%) – у зв’язку зі зменшенням обсягів виробництва на 2,7 відсотка порівняно із січнем 2008 року та зміною асортименту;
- масло вершкове жирністю 72,5% на 2,52 гривні за кілограм (10%) – внаслідок підвищення цін виробником, скорочення обсягів виробництва на 53 відсотки та переважання у торговельній мережі масла фасованого над ваговим;
- сир кисломолочний 5% на 1,30 гривні за кілограм (6,2%) – за рахунок зменшення обсягів виробництва молока та підвищення цін виробником.
З метою стабілізації цінової ситуації на ринку продовольства облдержадміністрація застосовує не властиві для ринкової економіки заходи – такі, як запровадження державного регулювання цін на соціально значимі продукти харчування шляхом встановлення граничних рівнів торговельних надбавок та нормативів рентабельності до собівартості виробництва хліба, уведення режиму декларування зміни оптово-відпускних цін на основні продукти харчування.
Перевірками суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію продуктів харчування, виявляються суттєві порушення додержання державної дисципліни цін.
Розуміючи виробничі і фінансові проблеми суб’єктів господарювання області, що виготовляють та реалізовують продукти харчування, обласна державна адміністрація не хотіла б вдаватися до подальшого адміністрування процесу ціноутворення.Зважаючи на це, звертаємося до вас з пропозицією вишукати, по можливості, внутрішні резерви для зниження або, принаймні, зупинення підвищення рівня як оптово-відпускних, так і роздрібних цін на основні соціально значимі продукти харчування»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 25 Лютого 2009 17:58
порушники, чи злодіі? ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus