USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Учені розробили апарат зору для сліпих

6 Серпня 2009 16:27
Дослідники технічного інституті в Массачусетсі ведуть работу над створенням пристрою, який дозволяє сліпим людям бачити, читати і навіть користуватися комп’ютером. Про це 6 серпня повідомляють «Волинські Новини».
Автором цього винаходу стала слабозряча поетеса і художник Елізабет Голдрінг, яка на самій собі проводила експерименти з «машиною зору».
Останні 20 років світ для неї був абсолютно чорним. Але не було б щастя, та нещастя допомогло – під час чергового дослідження на офтальмоскопі лікар став проектувати зображення на здорові ділянки сітківки її очей, і вона «прозріла».
З тих пір Елізабет разом із студентами массачусетського інституту створює прилад, який допоможе незрячим бачити. Перший його варіант стоїть в кутку, тому що вже готова переносна версія «машини зору». Хоча, звичайно, і вона ще далека від досконалості.
По суті, цей прилад працює як відеопроектор, зроблений на основі лазерного офтальмоскопа (замість лазера стоять діоди), за допомогою якого лікарі вивчають сітківку ока. Апарат знімає зображення і проектує його на неушкоджені ділянки сітківки, даючи позбавленій зору людині можливість бачити.
Зібраний на коліні прилад вартує близько 500. Його намагаються спростити ще більше, аби для хворої людини покупка не була важкою.
Попереду випробування. Машину зору повинні відвезти в очну клініку, а після цього, якщо відгуки будуть успішними, почнуться переговори про масове виробництво цих пристроїв, – пише сайт ТСН.
Нагадаємо, що недавно команда студентів Технологічного коледжу Вірджинії (Virginia Tech College of Engineering) створила унікальний автомобіль, який дозволяє керувати сліпим водіям. При цьому залишивши в стороні експерименти з органами управління машиною – вони такі ж самі, що й на самому звичайному автомобілі: кермо, педаль газу і педаль гальма; розробники зосередили свою увагу на наданні сліпому водію максимум інформації про дорожню ситуацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus