USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Учителька з Волині майже у 60 опанувала шестикрапку, аби вчити незрячих дітей

4 Листопада 2023 20:40
Навчання за крапками. На Волині вчителька Лідія Данильчук вивчила шрифт Брайля, коли дізналася, що в школі навчатимуться діти, які не бачать від народження. Жінка поїхала на спеціальні курси, а потім тижнями тренувалася вдома.

Чому наважилася вчити і вчитися водночас? Про це йдеться в сюжеті ТСН.

10-річна Інна опанувала разом із вчителькою шестикрапку, як ще називають шрифт Брайля, за п’ять років. Інна навчилася друкувати на ноутбуці та спеціальній машинці для незрячих і швидко читати те, що виходить із-під її рук.

Інна – одна з семи дітей у родині. Троє з них не бачать від народження. Для маленької сільської школи такі учні стали справжнім викликом.

«Так боялася. Ви не знаєте, як я боялася», – пригадала Лідія Данильчук.

Додала, що не думала, що майже у 60 років їй доведеться опановувати шрифт Брайля. Поїхала на спеціальні курси, а потім усе літо перед школою тренувалася самотужки.

Учителька разом з ученицею разом шукали методи, аби навчання було найдієвішим. І за ці роки їхня невеличка бібліотека значно поповнилася книгами для незрячих.

Інна ходить до школи щодня. Вчить ті ж самі предмети, що й інші діти.

«Найважливіше – не навчити її читати та писати. Найважливіше – щоб вона уміла жити в соціумі», – наголосила Лідія Данильчук.
Рідні вдячні вчительці, що діти навчаються в селі та щодня поряд. Інакше – довелося би віддавати малих у спецзаклад за десятки кілометрів від села.

«Найкраще, що ми бачимо їх кожен день удома», – сказала бабуся Галина Скаржинець.

Інна мріє професійно навчитися грати на фортепіано. Поки родина шукає вчителя, дівчинка сама добирає мелодії та щодня після уроків біжить до інструменту та вправно перебирає клавішами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus