USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.15
  • PLN 9.85 10.10

Ухилення від призову, втеча за кордон та експлуатація укриттів: злочини, які виявляла Луцька прокуратура у 2023 році

21 Лютого 2024 11:58
У 2023 році, порівняно з минулим роком, Луцька окружна прокуратура виявила більше правопорушень щодо ухилення від призову на військову службу. Також прокурори постійно працюють над виявленням злочинів, пов’язаних із незаконним переправленням осіб через державний кордон України, та приділяють увагу питанню експлуатації укриттів.

Про це йшлося під час засідання 56-ї сесії Луцької міської ради.

Депутати заслухали інформацію керівника Луцької окружної прокуратури Юрія Луцика щодо стану законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадської безпеки і порядку та результати діяльності на території Луцької міської територіальної громади за 2023 рік.

Як ідеться у звіті, на території юрисдикції Луцької окружної прокуратури покращилась робота у напрямку виявлення та скерування до суду кримінальних правопорушень щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема передано до суду обвинувальних актів у 46 кримінальних провадженнях, ще розслідують 39 таких проваджень (в одному досудове розслідування зупинено у зв’язку із розшуком підозрюваного).

Крім цього, окружна прокуратура упродовж 2023 року виявила 17 фактів укриття Луцьким РУП ГУНП в області від обліку в ЄРДР кримінальних правопорушень, передбачених ст. 336 КК України, щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За усіма вказаними фактами внесено відомості до ЄРДР.

Також активізовано роботу і щодо виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні 26 вересня скеровано до суду обвинувальний акт стосовно особи, обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 332 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що ця людина за попередньою змовою із особою, яка перебуває у розшуку, за грошову винагороду в сумі 1300 доларів США організували схему незаконного переправлення військовозобов’язаних чоловіків через кордон за схемою «батько трьох дітей».

В іншому кримінальному провадженні повідомлено про підозру за ч. З ст. 332 КК України особі, яка у 2023 році сприяла незаконному переправленню громадян України через державний кордон шляхом надання транспортних засобів та включення їх як водіїв суб’єкта господарювання, що здійснюють міжнародні вантажні перевезення, до Інформаційної системи «Шлях».

Водночас у зв’язку зі збройною агресією РФ та введенням воєнного стану в країні луцькі прокурори особливу увагу приділяють питанню експлуатації захисних споруд цивільного захисту населення, в тому числі на території міста Луцька. Зокрема у 2023 році окружна прокуратура висунула 14 позовів щодо зобов’язання власників та балансоутримувачів захисних споруд (загальною площею 5697 кв. м. та місткістю 5800 осіб) привести останні у стан готовності.

Також Юрій Луцик повідомив, що зареєстровано п’ять кримінальних проваджень, які стосуються незаконної реалізації гуманітарних вантажів, одне з них скеровано до суду.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Галя Показати IP 21 Лютого 2024 12:23
та усі держ організації тріщать ві таких броньованих мажорів
Лучанин Показати IP 21 Лютого 2024 12:29
Ще цього юру треба перевірити на походження коштів , Mercedes G син за кордоном
Анонім Показати IP 21 Лютого 2024 13:50
а скільки на цьому 'заробила' прокуратура, судді і рішали-адвокати, ухвалюючи умовні вироки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus