USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Україна готова до загроз», – заступник міністра МЗС України в Луцьку про гібридні атаки на кордоні

11 Грудня 2021 19:57
Загрози гібридної атаки зі сторони сусідніх держав є реальними для України. Тому держава має бути готовою захищати свої кордони.

Про це йшлося 11 грудня в Луцьку під час пресконференції за участі заступників міністрів закордонних справ України, Польщі та Литви.

Нагадаємо, заступники міністрів закордонних справ України, Польщі та Литви прибули до Луцька, аби обговорити в рамках Люблінського трикутника безпекову ситуацію в регіоні. Консультації триватимуть у Художньому музеї, що розташований на території Луцького замку, 11-12 грудня.

Заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький запевнив, що Україна готова до актуальних викликів, що можуть загрожувати безпеці держави.

«Ми готові до таких загроз. Передусім завдяки тісній співпраці в рамках Люблінського трикутника, а також завдяки допомозі військових. Це не означає, що ми не маємо загроз, як-от гібридні атаки, але все-таки плідна співпраця в рамках цієї ініціативи та з боку європейських партнерів дає змогу бути ефективними в цьому напрямку», – сказав він.
Читати ще: Аби пришвидшити реформи: в Києві відкриють офіс ОЕСР

Заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Республіки Польща Марцін Пшидач розповів про ситуацію на польсько-білоруському кордоні.

«Наразі ми маємо змогу затримувати навалу мігрантів завдяки нашим дипломатичним зв’язкам. Також варто зазначити, що ми добре захищені, зокрема з військового погляду. Напруга відчутна, адже тисячі мігрантів із боку білоруського кордону досі намагаються нелегальним шляхом перетнути кордони з Польщею. Ба більше, представники Білорусі заохочують мігрантів здійснювати перетин нелегальним шляхом. Відзначу, що впровадження санкцій напрочуд важливе для повернення мігрантів у країни їхнього походження. У цьому напрямку співпрацюють і міжнародні організації, що також допомагає у вирішенні ситуації», – зазначив він.

Марцін Пшидач підкреслив: ризик на кордоні для України є реальним.

«Ризик є завжди, адже тривають гібридні операції. Однак партнери з Європейського Союзу та НАТО готові надати Україні свою підтримку. Важливо відзначити, що гібридні атаки з боку Білорусі є своєрідним зеленим світлом для Кремля. Тому важливо бути напоготові, аби захистити свої кордони, і знати, як мати справу з цими операціями. Ситуація наразі є динамічною, тому важливо залишатися згуртованими та співпрацювати», – наголосив він.

Нагадаємо, з липня на східному кордоні ЄС із Білоруссю триває криза, викликана штучним генеруванням потоку мігрантів із Близького Сходу до Європи. Гібридні дії проти Польщі, Литви та Латвії здійснює режим Лукашенка за підтримки Кремля.

На польсько-білоруському кордоні з серпня були недопущені спроби понад 40 тисяч мігрантів із Близького Сходу, в основному з Іраку, потрапити з Білорусі на територію Польщі.

Нещодавно Європейський суд з прав людини заборонив Варшаві депортувати до Білорусі мігрантів, якщо вони вже перебувають на території Польщі. У зв’язку з міграційною кризою Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Тим часом поляки до середини наступного року планують збудувати на кордоні постійне загородження заввишки понад п’ять метрів, його протяжність сягне майже 200 кілометрів.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ооо Показати IP 11 Грудня 2021 21:17
Подкумарил. этот гон
Бентега Показати IP 11 Грудня 2021 22:18
З'їхались, повідомили про стурбованість, подивились на картини, послухали гру на фортепіано, наїлись, напились. А ви там стримуйте орду. Ага.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus