USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Україна проситиме закрити Босфорську протоку через агресію Росії

29 Листопада 2018 10:22
Україна звертатиметься до світової спільноти щодо закриття Босфорської протоки у зв'язку із захопленням російськими військовими українських суден та моряків після нападу в Керченській протоці.

Як повідомляє УНІАН, про це командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко сказав під час виступу на 2-й Міжнародній конференції з питань морської безпеки.

"Я хочу зараз наголосити таку важливу річ стосовно подальших дій у зв'язку з тим інцидентом. Я як командувач Військово-морських сил прошу і висловлюю упевненість у тому, що світова спільнота все ж таки прийме рішення і визнає, що була проведена агресія проти Держави Україна", - заявив Воронченко.

"У зв'язку з цим і нормами конвенції Монтре, а саме - 19-й пункт, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецькій Республіці для того, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права", - наголосив командувач ВМС.

"Україна зараз захищає не тільки себе, але й західний світ. Російська Федерація намагається встановити і поширити своє домінування в Балтійському морі, в Арктиці, на Середньому та Далекому Сході. Встановлення контролю над Україною є критично важливим, тому що повна реалізація тих демократичних та євроатлантичних перетворень приведе до краху імперських амбіцій та авторитарної державної машини Російської Федерації", - заявив Воронченко.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя. У командуванні ВМС наголосили, що про намір здійснити перехід заздалегідь була поінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, унаслідок чого він був зруйнований.

Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. Всі 24 моряки, які перебували на суднах, потрапили у полон. Троє з них поранені. Усі українці були заарештовані так званим "судом" у Криму. Їх обвинувачують у незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Корiнний лучанин Показати IP 29 Листопада 2018 10:42
Да
Степан (Крымчанин) Показати IP 29 Листопада 2018 11:59
Ага, щщасс! А Конвенція Монтрё (1936)? Туреччина (Ердоган друган Путіна) не порушувала її навіть в 41-44 роках, хоча була союзником Гітлера, і не пропускала кораблі більше 15 тис. тон. Короче-це регове "бла-бла-бла" влади.
Я Показати IP 29 Листопада 2018 18:39
фігня Босфор - зразу Гібралтар!! а потім Суец і Панамський.. світ підтримає!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus