USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Україна – це недооцінена Європа», - волинський засновник міжнародного холдингу

5 Квітня 2016 14:30
Волиняни зруйнували стереотип європейців про те, що Україна – це країна третього світу, де виготовляють неякісні товари та з ким не варто вести бізнес через відсутність стабільності. Більше того, розпочавши своє виробництво із підвалу, наші земляки змогли розбудувати його у міжнародну компанію, яка стала на ринку торгівлі поруч європейських лідерів, а подекуди стає кращою за конкурентів.

Як вести бізнес в Україні, які правила гри в Європі, як досягнути рівня міжнародної корпорації та як волиняни створили в Лесиному краї свою «маленьку Європу» – ділиться секретами успіху та власним досвідом з читачами Інформаційного агентства Волинські Новини генеральний директор компанії СП «Модерн-Експо» Пилипюк Петро Павлович.
ВІРА В СЕБЕ РУЙНУЄ СТЕРЕОТИПИ

Гендиректор наголошує, що в бізнесі дуже важливо позитивно мислити та вперто йти вперед до поставлених цілей. А свою справу Петро Пилипюк розпочав після завершення ВУЗу, орендуючи підвальне приміщення, мріяв дістатися ринку збуту в Києві. Сьогодні ж, волинську продукцію купують в 57 країнах світу.

«Наша компанія була заснована як невеличка приватна фірма у 1994-му році. Тоді ми починали саме із торгового обладнання. Це була перша компанія, яка тоді в Луцьку встановила цивілізоване, сучасне устаткування. Ми зробили для ювелірного магазину вітрини з кубиків скла та дзеркала. Такі моделі ще досі можна побачити в окремих аптеках. Це стало початком нашого бізнесу.

Тоді виробництво налагодили у підвалі приватного будинку, на площі 70 метрів квадратних. Там ми різали скло, шліфували його, виконували усі роботи самі. Хоча ми були малим виробництвом, це нам не заважало мріяти. З самого початку ми хотіли бути успішними й не лише у нашому місті, а й в регіоні. Пригадую, що колись наші збиральники меблів сперечалися, мовляв, прийде колись час і в Києві будемо продавати наші вироби. Так, ми динамічно розвивалися з року в рік. А тепер ми поставляємо наше торгове обладнання у 57 країн світу. Ми виросли у міжнародний холдинг, який посідає вагоме місце у ринках країн СНД та Європи», - розповідає пан Петро.

Каже, свій перший підприємницький досвід він здобув ще у студентські роки, коли зрозумів, що можна перепродувати товар за вищою ціною там, де його дефіцит.

«Я навчився заробляти гроші ще у студентські роки. Тоді підзаробляв гроші у будівельному загоні, ми їхали у Казахстан. пригадую, купив у нас на Варшавському ринку помаду, яку привезли поляки. Я тоді точно знав, що вона буде потрібна казахським дівчатам. Відповідно, купив товар і там продав із націнкою в 100-200%, отримавши прибуток. Так я заробляв собі на життя у студентські роки. Однак, здобувши освіту, разом із братом вирішили створити бізнес. Ми вибрали правильний напрямок – торгівлю. Це - двигун економіки, з часом лише змінюється форма», - пояснює Пилипюк.

ЄВРОПЕЙСЬКІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ АМБІТНИХ ВОЛИНЯН

Основними продуктами компанії «Модерн-Експо» є торгові, складські стелажі, касові бокси, обладнання з нержавіючої сталі, холодильне і POS-обладнання. Зі слів директора компанії, триматися «на плаву» вдається завдяки якості товару та інноваціям. Відповідно, наголошує Петро Пилипюк, для цього потрібно мати потужну команду з інтелектуальними та амбітними людьми.

«Найголовніший наш актив – це люди, які працюють в компанії. У нас є своя філософія, яка допомагає рухатися вперед. Зокрема, ми віримо в те, що кожна людина приходить у світ невипадково й має свою місію. А вона завжди одна – покращити суспільство, в якому ми живемо. Наша компанія теж має свою місію – розвивати сучасний retail. Так, ми об’єднали на Волині талановитих людей під цією ідеєю, під назвою «Модерн-Експо». Тому, якщо маєте талант, мрієте бути успішними, хочете змінити світ на краще – ми чекаємо на вас.

Ми говоримо, що не треба шукати кращого майбутнього в Європі – приходьте до нас, бо ми тут самі створюємо невеличку Європу своїми руками. Більше того, ми працюємо по цілому світу, тому є можливості для кожного. У нас відкритті двері для всіх. Ми очікуємо на людей, які вірять у те, що вони талановиті й хочуть проявити себе.

Звісно, ми цінуємо фахівців, які мають певні спеціальності й можуть свої вміння проявити у нас, адже єдине підприємство в Україні, де на один метр квадратний така велика кількість талановитих людей - наше. Зауважу, що середній вік працівника – 33 роки, а це говорить про те, що у нас багато молоді й «Модерн-Експо» для багатьох - перше робоче місце. Варто відзначити, що більшість людей, які з нами працюють ще з 90-их років, напочатках були на робітничих посадах, сьогодні ж вони займають керівні крісла. А це говорить про те, що люди, які показують свою ефективність, можуть очолити цілу компанію й стати основою підприємства», - наголошує Петро Пилипюк.
До слова, підприємство проводить навчання і для фахівців, і для початківців. Спочатку новим працівникам подають загальну інформацію про підприємство, показують його потужності, аби дати змогу розуміти масштаби виробництва. Далі кожен департамент по напрямках проводить підготовку. Після цього новачки отримують певні завдання й так людина звикає до роботи.

Для всіх навчання проводять в головному офісі в селі Струмівка, навіть для тих, хто має намір працювати за кордоном.

УКРАЇНІ – ЄВРОПА! ЯК ВОЛИНЯНИ РУЙНУЮТЬ МІФИ НА ЗАХОДІ

Директор компанії «Модерн-Експо» наголошує, що «Україна – така ж Європа, але недооцінена». Зі слів Петра Пилипюка, на заході до українських товарів не завжди ставляться об’єктивно, мовляв, вважають неякісними. Тому, розповідає волинянин, доводиться руйнувати ці стереотипи та показувати, що українські товари негірші, а, подекуди, й кращі за європейські.

«Ми - міжнародна компанія, адже в нашому складі є близько десятка компаній в різних куточках світу. Для прикладу, у Франції працює французька команда, в Англії - англійська, у Польщі - польська і так далі. Відповідно, нас сприймають, як міжнародну компанію. Проте, партнери розуміють, що наші корені - українські й головний офіс знаходиться у Волинській області, в селі Струмівка. Тому реакція на початках є неоднозначною.

Спочатку в Європі запитують, хто ми такі й, де знаходиться село Струмівка. Вже після трьох-чотирьох місяців спільної роботи вони розуміють, що щось недогледіли в цьому світі й щось таки в Україні є особливе. Тоді засилають сюди шпигунів, вивчають наш сайт – моніторять роботу. А далі починають розуміти, що на їхній ринок заходить серйозний гравець. Бувають й такі, хто займається «чорним піаром», говорять, що ми нестабільне підприємство, що у нас - війна й не варто покладатися на українців.

Але все змінюється, коли ми привозимо партнерів в Луцьк. Тут вони бачать наше виробництво, наших людей і всі страхи зникають. Так, мешканці цивілізованого світу починають розуміти, що Україна – така ж Європа, але недооцінена. Більше того, коли вони дивляться на наш технопарк, який оснащений ледь не найкращими одиницями в Європі, то подив гостей складно описати. І дійсно, одне з кращих підприємств у Європі є саме українським, з нашими людьми, українським ідеями, волинськими розробками», - із гордістю наголошує Петро Пилипюк.

ІННОВАЦІЇ – ДВИГУН ПРОГРЕСУ ТА УСПІХУ КОМПАНІЇ

Один із секретів успіху волинян – інновації. З останніх розробок, цікавинкою є почтомат, яким можна користуватися за допомогою гаджета. Більше того, «Модерн-Експо» зараз працює над концепцією «магазину майбутнього». Розробники запевняють, що вже близькі до мети.

«Одна з нових наших розробок - почтомат, який є гарним елементом логістики. Це такі собі розумні камери схову, які можна встановлювати в під’їздах. Туди привозять вашу посилку. Коли клієнту зручно – приходить, вводить відповідний код від оператора й отримує товар. Усе працює в режимі онлайн, із свого гаджету можна спостерігати, де ваша посилка знаходиться в реальному часі. Такий продукт цього року ми вивели на ринок. І незабаром волиняни зможуть їх побачити.

Також ми зараз працюємо над автоматизованим рішенням для складів. Для прикладу, у вас багато людей роблять замовлення в режимі онлайн і товар зі складу потрібно швидко запакувати та відправити. Для цього потрібно чимало обслуговуючого персоналу та часу. Тому ми працюємо над автоматизацією процесу: є робот, який бере необхідний товар з відповідної комірки, далі кладе його у кошик, той їде конвеєром, його запаковує відповідна лінія, і наприкінці товар приїжджає до авто, на якому зазначено, куди йому їхати. Такі магазини починають з’являтися в інших країнах, це дуже дорогі рішення, інколи недоступні для українського ринку. Втім, вже сьогодні ми досить близькі до того, аби пропонувати це нашим партнерам за доступними цінами. Зауважу, що ці цікаві, проривні рішення створюють люди, які ходять поряд із вами містом. Це наші працівники – волиняни й вони формують обличчя нашої країни на міжнародній арені.

Більш того, ми більше року працюємо над самою концепцією «магазину майбутнього». Він не втратить свій функціонал, в нього і надалі приходитимуть люди за покупками, втім, для зручності, чималу роль будуть відігравати гаджети. Більше того, ми працюємо над таким рішенням, що підійшовши до товару, вам не потрібно було шукати інформацію в інтернеті про те, що це за товар, як його виготовили чи як використовувати. Можна буде одягнути спеціальні окуляри й отримати всі необхідні дані. Загалом, магазини стануть розумнішими й дружелюбнішими», - ділиться ідеями пан Петро.

БІЗНЕС В УКРАЇНІ - ВАРТО ДІЯТИ В ЗАКОНОДАВЧОМУ ПОЛІ

Петро Павлович каже, що підприємці відчувають ті чи інші дискомфортні умови для роботи незалежно від країни, у якій вони працюють. І тут річ не у географічному розташуванні, тут - дещо інше.

«Я ще не зустрічав таких бізнесменів у жодній країні світу, які були б вкрай задоволені усім. Ми знаємо, що, приміром, у Великобританії чи США, де високий рівень життя, там рівень податків є в рази вищим, проте ринки та умови ведення бізнесу теж різняться.

Втім, досягнути успіху в Україні вдалося завдяки тому, що ми починали свою роботу в «біло», дотримуючись законодавства. Це було надзвичайно складно, адже змінювались президенти, ставали іншими й умови для роботи, але ми вперто йшли вперед. І тепер можу з впевненістю сказати про те, що все, що нас не вбиває – робить сильнішими», - наголошує пан Петро.

Та зауважує, що сьогодні в Україну мало інвестують, є низька конкурентна спроможність, але тим не менше, компанія зібрала в свою команду понад 2 тисячі людей, які повірили в «Модерн-Експо» й про яких тепер дбають. Тому, вважає керівник, є чітка динаміка.

«Звісно, нас у Європі не чекають з відкритими обіймами, але ми вперто йдемо до своїх цілей.

Я вірю у те, що Україна має величезний економічний та людський потенціал, але трохи недооцінений. На жаль, у нас роками не було культури бізнесу, а була, переважно, політика. Але я вірю в те, що все стане на свої місця й через років 5-6 у нас буде економічний бум. А підстави так думати мені дає бачення очевидних переваг, котрі має Україна. Зокрема – це людський потенціал. Варто наголосити, що ми посідаємо 4 місце в Європі за кількістю людей з вищою освітою на одиницю населення. А кожен наш випускник – це потенційний новатор, який може створити свою «теслу», свій «епл». Проте, зважаючи на те, що у нас зарплати у разів 10-20 нижчі, ніж в Європі, потрібно займатися бізнесом. Не варто чекати, що щось зміниться у державі, зменшаться податки – не варто бути романтиком, потрібно закочувати рукава й діяти», - розповідає гендиректор «Модерн-Експо» Петро Пилипюк.

ОСОБЛИВОСТІ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ В ЄВРОПІ

Петро Пилипюк вважає, що якість надання послуг – запорука європейського успіху. На його думку, важливими є три складові: якість, професіоналізм надання послуг та інноваційність.

«Перше, що є дуже помітним – це те, що в Європі діє закон. Усі, хто націлився вести там свій бізнес повинен орієнтуватися на правове поле. У нас - недосконале законодавство, корупція й бувають відхилення від закону, а там такого не може бути. Також варто пам’ятати, що нас там не чекають. Треба чітко розуміти, що ми можемо продати. А для цього потрібно вивчити європейські ринки. Адже те, що в нас продається на «ура», там може бути нікому не потрібним, бо - інші стандарти, потреби, споживчі смаки. Тому ми перебудовуємо своє лінійне виробництво, проводимо сертифікацію, щоб підтверджувати якість нашого товару. Не такий страшний чорт, як його малюють. Просто потрібно брати і робити», - каже пан Пилипюк.

Та додає, що сьогодні є певна світова криза й важко виходити на висококонкурентні ринки, зокрема Західну Європу. Втім, це вкрай необхідно. Петро Павлович каже, що, хоча, це - великі затрати, але такі інвестиції є необхідною умовою для подальшого розвитку.

«Також нам потрібно робити дуже якісні продукти. Сьогодні виготовляти продукцію, яка краща ніж у німців, – це вже великий професіоналізм. Зауважу, що німці звертають увагу не лише на ціну, адже вони не поспішають купувати дешеві речі. Відповідно, щоб на такий ринок зайти, потрібно пропонувати, першою чергою, якісний товар, і лише потім - продукт за кращою ціною.

Ще 4 роки тому ми відчули, що варто зорієнтовувати свою діяльність не на Росію, а саме на Європу. Як бачимо, результат є», - зауважує Петро Павлович.

ЛІДЕР В УКРАЇНІ, АЛЕ НЕ МОНОПОЛІСТ

Якщо проаналізувати, хто зараз у Луцьку займається подібним бізнесом і пропонує комплексні рішення, то стає зрозуміло, що такий бізнес непростий, але популярний. Петро Пилипюк наголошує, що саме тому його не можна назвати монополістом.

«Більше того, ми виготовляємо не підакцизний товар, не товари першої необхідності. Працюємо у правовому полі й проблем з антимонопольним комітетом не маємо. Зверну вашу увагу на те, що «рітейл» - це торгівля, яка має різні види, а це й мала торгівля, яка включає в себе ринки, є середня – кіоски та крупна – мережі. Відповідно, ми обслуговуємо лише мережі, а вони не займають сьогодні більше 50%», - пояснює керівник.

ЗАЙНЯТИСЯ БІЗНЕСОМ МОЖЕ КОЖЕН – ЦЕ НЕОЦІНЕННИЙ ДОСВІД

Петро Пилипюк впевнений, що бізнесом може займатися будь-хто, але потрібно розуміти, у якій сфері можна більше принести користі суспільству. Ті, хто вирішили стати на шлях бізнесу, говорить волинянин, повинні розуміти, що шлях цей непростий та тернистий. Потрібно позитивно мислити та вперто йди вперед, - наголошує пан Петро.

«Сьогодні не вистачає віри у те, що в цій країні можна щось зробити. Це, власне, і стало однією з причин, чому я захотів дати інтерв’ю. У мене був стартовий капітал у 600 доларів, працювали в підвалі, втім, за двадцять з лишком років вдалося досягнути чимало. Боятися точно не треба, у вас все вдасться. Звісно, успіх одразу не прийде.

У будь-якому випадку ви отримаєте неоціненний, колосальний досвід, який вам точно допоможе у житті», - переконує директор «Модерн-Експо».

Та додає, що в Європі 2/3 населення займаються бізнесом, мають маленькі кав’ярні, щось виготовляють своїми руками. А в Україні люди втратили смак підприємництва, каже Пилипюк, бо Радянський Союз зробив по-максимуму, аби у нас відібрати це.

Втім, вважає бізнесмен, українці вистояли й сьогодні є гарні приклади успіху, тому варто йти вперед за перемогою.

ЦІЛЬ У МАЙБУТНЬОМУ СТАТИ ПІДПРИЄМСТВОМ №1 У СВІТІ

Створювати і постачати якісне торгівельне обладнання для успішної реалізації ідей і проектів наших партнерів – саме таку мету ставить команда «Модерн-Експо».

Щодо кадрового забезпечення, Петро Павлович наголошує, що потенціал компанія має чималий.

«У Луцьку найбільша виробнича площадка – 65 тисяч метрів квадратних. Тут виготовляємо усі види нашої продукції. Співпрацюємо із 57 країнами світу, у нас близько 2500 працівників, приблизно 1700 людей працевлаштовані в Луцьку. Середня зарплата - близько 9 тисяч гривень. Наша компанія зорієнтована на експорт, бо в Україні вже посіли свою вагому нішу. Ми активно розширюємось, створюємо нові офіси, нарощуємо потужності виробництва.

Якщо до нас звертається клієнт, то ми оцінюємо, як можна організувати торгову площу із максимальною економією, враховуючи усі вимоги. Тому ми пропонуємо комплексні рішення від стелажа до корзин.

Ми вже довго працюємо в Україні та маємо клієнтів, з якими спільно розвиваємося вже десятиліттями, а це говорить про те, що рівень наших послуг та якість продуктів не просто задовольняє їх, а значно кращі від того, що пропонують конкуренти», - говорить пан Петро.

Щодо плинності кадрів, Петро Пилипюк каже, що у бізнесі є певна сезонність, від цього залежить й кількість персоналу.

«У нас трошки більше замовлень в другому півріччі, наприкінці року, бо супермаркети починають будівництво на початку року й наприкінці завершують свою роботу. Тому на цей період ми запрошуємо на тимчасову роботу. Контракт підписуємо на місяць-три. Після цього терміну людина залишає підприємство, або ж ми її просимо залишитися й надалі в нас.

Хоча ми, першою чергою, - виробниче підприємство, але також у нас є значна інтелектуальна складова. Адже щоденно трудяться дизайнери, конструктори, технологи – вони створюють цікаві, унікальні продукти, які є конкурентними в багатьох країнах. Ми віримо у те, що наша компанія стане №1 у світі, і це можливо з нашими людьми», - наголошує пан Пилипюк.

ФІЛОСОФІЯ БІЗНЕСУ – ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

«Модерн-Експо» - одна з перших в Україні компаній, яка впроваджує ощадливе виробництво. Це така собі філософія роботи, яка базується на оптимізації всіх робочих процесів та зменшення втрат. Для прикладу, на виробництві усі цехи розташовані максимально близько один біля одного: метал гнуть, далі фарбують, потім пакують. Тут не потрібно витрачати багато часу та техніки для транспортування, усе можна зробити візком. Щодо робочого місця, то тут теж усе чітко впорядковано: інструменти підписані й кожен лежить на своєму спеціальному місці.

ПІСЛЯМОВА

Своєму успіху гендиректор завдячує батькам, а чому цей успіх відбувся – своїй цілеспрямованості, впертості, наполегливості та позитивному успіху.

«Якщо ж роботу перевести у хобі, тоді це буде не робота, а улюблена справа. Як наслідок, ти завжди триматимеш ніс за вітром», - підсумовує директор компанії «Модерн-Експо» Петро Пилипюк.

Розмовляв кореспондент Вадим Панафідін




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Коля Показати IP 7 Квітня 2016 22:39
Старт в політику?
Лук Показати IP 8 Квітня 2016 13:44
Та яка європа, коли вдома води гарячої нема!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus