USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Україні бути» - спецпідрозділ «Світязь» на Луганщині

13 Серпня 2015 11:46
Легендарний волинський спецпідрозділ рота особливого призначення «Світязь» практично два місяці дислокується у Сєвєродонецьку, що на Луганщині. Бійці надають допомогу луганськім правоохоронцям забезпечувати безпеку громадян. Але, основне завдання бійців - не допустити проникнення на територію Луганської області, яка підконтрольна українській владі, розвідувально-диверсійних груп терористів. Про це інформують у прес-службі луганської міліції.

«Це перше відрядження «Світязя» до Луганської області, – розповідає заступник командира батальйону на позивний «Горинич». - Ми зробимо все, що від нас залежить, щоб мирні мешканці Сєвєродонецька почували себе у безпеці».



Коли «Горинич» розповідає про бойовий шлях свого підрозділу, відчувається сум і біль у кожнім його слові. Ясинувата, Іловайський котел, Дебальцевський плацдарм, Вуглегірськ – це бойовий шлях бійців роти. Шлях - омитий кров’ю від втрат своїх побратимів. Хлопці на собі відчули жахи війни, горе та страждання людей.

«Я досі живу з цим болем у серці, - говорить «Горинич». – Я пам’ятаю кожного свого побратима, який віддав своє життя за рідну Батьківщину. І тому, усі мої бійці, і я – ми віримо в те, що Україні бути!»

Практично усі бійці підрозділу це - уродженці Волинської області. Більша частина з них представники цивільних професій - від директора шахти до вчителя. Та й вік коливається від 19 до 50 років. Де б вони не були, вони із собою мають три прапори – державний, прапор Волинської області та прапор з шевроном спецпідрозділу «Світязь».


Спілкуючись з командирами та бійцями вражає їх життєлюбність, доброта та віра в перемогу. Постійно лунає сміх та жарти. У вільний від служби час хлопці займаються фізичною та вогневою підготовкою. Розповідають, що у них дуже гарний «шеф-повар», який готує їм дуже смачні страви.



Наймолодшому бійцю з позивним «Кубік» у день нашого приїзду був день народження – йому виповнилося 19 років. Вже третій свій день народження хлопець відзначає не вдома. Два рази – на службі у лавах Збройних сил України, третій – на службі у зоні АТО.



«Кубік» продемонстрував нам, як він із зав’язаними очима розбирає і збирає автомат. Показали хлопці і деякі вправи з рукопашного бою, з відпрацювання зі зброєю групами.



Розповіли й про свого чотирилапого друга. Під час переміщення по території Красного Лиману, до їх підрозділу прибилося щеня. Хлопці назвали його «Сержант» і тепер він усюди з ними.

Перед заступленням на службу, бійці шикуються. «Горинич» запитує у кожного з них про їх самопочуття, перевіряє їх спорядження та бажає вдачі.



Їдемо на блокпост. Трохи кілометра відділяє нас від окупованої бойовиками території. Хлопці показують спорудження, де вони знаходяться під час обстрілів з боку бойовиків, та так званий «побут» на блокпосту.



І на завершення нашої зустрічі, «Горинич» та його побратими запевняють нас, що війна скінчиться і всі, хто лишився своїх домівок – повернуться додому. Треба потерпіти, а головне – не втрачати віру…

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus