USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Українка з Китаю про епідемію: «Села і міста в паніці забарикадувались»

27 Січня 2020 15:59
Китайські села і маленькі міста під впливом паніки самовільно забарикадуватися від навколишнього світу, не впускаючи і не випускаючи нікого.

Про це на власній сторінці у соціальних мережах повідомляє українка Лідія Жгир, яка мешкає у Китаї.

«Якщо вам цікаво, я жива, здорова і, як бачите, захищена. Але поки ми тут жартуємо, коронавірус дійсно розповсюдився по всьому Китаю і його швидкість розповсюдження вища за атипову пневмонію 2002-2003 року. Але тут варто звернутися до фактів і стане спокійніше. У 2002 епідемія SARS розпочалася в листопаді, і її пік прийшовся на новорічні свята, тому що влада приховувала факт епідемії від людей, які після її укріплення в провінції Гуандонг, старанно розвезли її по всьому Китаю і всьому світу», - розповідає Лідія.
З її слів, подібно до вірусу SARS, нинішній вірус передався людині від кажана або змії:

«На рибному ринку Ухана (це все їдять), провінція Хунан, близько 10 днів тому, якраз перед святами (SARS – це теж коронавірус, 1 із 7, що небезпечні для людини). Далі це лайно миттєво потрапило на вентилятор китайського нового року і рознеслося по континенту. Щоб ви розуміли, китайські новорічні свята – це найбільша щорічна міграція в світі. Мільйони китайців вирушають до своїх домівок або за кордон з мегаполісів, як Ухан або Пекін, користуючись тижневими святами. Таким чином, на сьогодні майже всі (не впевнена щодо Тібету) провінції мають підтверджені випадки зараження. Найбільше, звісно ж, і Ухані, в тому числі 52 з 56 смертей. Але є й добра новина – від вірусу вже одужали 49 людей, а отже він не такий смертельний як кажуть. Ще один привід задуматися – за деякими даними, наймолодшому померлому було 48, а середній вік загиблих від Уханської пневмонії – 78. Тобто, сильний організм здатен побороти вірус і без вакцини, але звісно, за підтримки медиків».

Далі - про міфи.
«Ні, Пекін не сприскують дезінфекцією з літаків, ні, тут не військовий режим, ні міста не заблоковані. В Пекіні дуже тихо, бо всі роз’їхалися на свята. Є деякі обмеження на міжміське сполучення – скасовано далекі маршрути міжрегіональних автобусів, таксі не возять в сусідні міста. Тим не менше, міський транспорт працює і таксі теж. Я перевіряла. На даний момент закрили всі сполучення з Уханом і в Ухані, що справедливо, і камон, вони це можуть», - запевняє дівчина.

Натомість, вона розповіла, що є окремі випадки, коли деякі села і маленькі міста під впливом паніки самовільно обрали забарикадуватися від навколишнього світу, не впускаючи і не випускаючи нікого.

«Честь їм і хвала. Єдине – свята скоро скінчаться і люди почнуть повертатися додому, а отже буде зворотня хвиля міграції і нова хвиля розповсюдження інфекції. На такі випадки, на усіх станціях метро і залізниць Пекіну вже стоять люди і перевіряють температуру. Всіх. Якщо у тебе вище 37,3, то ти без заперечень під наглядом гуркочеш в лікарю, а не в гості до тітки, а там вже розбираються, чи в тебе вірус чи місячні. У ресторанах та на входах в університети теж перевіряють температуру. Тобто, можна сказати, що SARS таки навчив Китай локалізовувати вірус. Навіть моя школа під керівництвом Міністерства Освіти проводить регулярне опитування серед персоналу і студентів щодо симптомів вірусу, в той час як ми всі на 2-тижневих канікулах. Маски носити на вулиці відтепер обов’язково, хоча я ще не бачила, щоб когось без маски затримували або надавали маски на вулицях. Можна сказати, більшість людей на вулицях все ж таки вдягають засоби безпеки, дехто навіть по 2-3 штуки. Але на мій погляд, відсотків 25 пекінців у носі мали той вірус і ходять як хочуть, чхаючи на всіх, харкаючи під ноги і гикаючи, як у будь який інший день. Хоча, якщо подивитися правді в очі, маска напряму не захищає від вірусу, хіба опосередковано, спрямовуючи подих людини на себе, і сигналізуючи інших триматися подалі. Тому найкраще, що можна зробити – це носити маску, мити руки з спиртом після відвідин публічних місць і не чіпати обличчя. А краще – не відвідувати публічних місць», - каже Лідія.


Але, на думку українки, не можна цілком і повністю покладатися лише на карантин, і випадок з SARS 17 років тому це підтверджує.

«Люди занадто соціальні істоти, і, хто за тиждень, а хто вже за три дні, починають казитися в ізоляції та ігнорувати обмеження на збори. А китайці – взагалі істоти надзвичайно соціальні і дуже залежать від родинних зв’язків. Тобто, якщо зараз люди в основному сидять по хатах і спілкуються у вічаті, то скоро вони почнуть їздити до тіток, бабів і шукати собі пригод на ринках і стрітфудах, бо «вірус вірусом, а заробляти треба», і неврегульовний стихійний компонент китайського суспільства почне заново розповсюджувати заразу, якщо до того часу її не поборють. А її за тиждень не поборють.



Втім, 17 років тому, SARS все ж таки вщух, і уханський коронавірус теж десь зникне, з приходом тепла, попередньо наробивши шуму і забравши з собою десь напевно 300-400 життів тих, хто не зможе справитися з ним без вакцини. Тому, нам в Китаї лишається лише зберігати спокій, здорове почуття гумору і життєву енергію, щоб серед цих кількасот були в жодному разі не ми і не наші близькі. А вам, українці, краще і випити чаю з медом, імбирем і лимоном», - радить дівчина співвітчизникам.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що волинянка Христина Лесюк, яка живе у Китаї, розповіла про ситуацію з коронавірусом з власного погляду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus