USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Українка отримала Шнобелівськую премію за бюстгальтер-протигаз

3 Жовтня 2009 13:43

У Гарвардському університеті в четвер, 1 жовтня, прошла 19-я церемонія вручення Антинобелівських або Шнобелівських (IgNobel) премій. В галузі  охорони здоров\'я премію отримала українка Олена Боднар, яка мешкає в США. Вона розробила бюстгальтер, який в лічені секунди перетворюється на протигаз - захисну маску для дихання. Про це інформують «Волинські Новини»
Цікаво, що з одного бюстгальтера виходить цілих два протигази - один для власниці, інший - для того, хто поруч. За словами винахідниці, на думку  про такий засіб її надихнула аварія на Чорнобильській АЕС.
А головну Шнобелівську премію світу цього року отримала група швейцарських вчених, які намагалися визначити, яка пивна пляшка сильніше б’є по голові – порожня чи повна. «Порожні пляшки міцніші  за повні. В той же час, і порожні і повні пляшки теоретично здатні пошкодити череп людини» - заявили дослідники.
Приз в галузі математики дістався керівникові національного банку Зімбабве Гідеону Гоно, який випустив банкноти номіналом від одного цента до 100 трильйонів доларів. Шнобелівский комітет відзначив його за те, що він «дав людям простий спосіб щодня практикуватися з широким спектром цифр» - пише turistua.com.
Британські вчені отримали приз в галузі ветеринарної медицини. Кетрін Дуглас і Пітер Роулінсон з університету Ньюкасла удостоїлися відзнаки за дослідження, в ході якого було встановлено, що корови з кличками дають більше молока, ніж їх безіменні родичі.
Приз в галузі економіки був цілком в дусі часу. Він  дістався керівникам і аудиторам чотирьох ісландських банків: Kaupting bank, Landsbanki, Glitnir bank і Центробанку Ісландії. Вони отримали його за те, що «продемонстрували, як маленькі банки можуть дуже швидко перетворюватися на величезні банки і навпаки, а також за демонстрацію того, що подібні речі можуть відбуватися зі всією національною економікою».
Літературну премію отримали ірландські поліцейські, що виписали більше 50 повідомлень про порушення правил дорожнього руху міфічним «водіям-лихачам» з польськими правами на водіння автомобіля, яких вони приймали за людей на ім\'я Права Язди (Prawo Jazdy), що в перекладі з польської означає «водійське посвідчення».
В галузі біології відзнаку отримала група японських дослідників, які встановили, що об\'єми харчових відходів можна скоротити на 90% завдяки бактерії з екскрементів панди.
Шнобелівськую премію з медицини заслужив американський лікар Дональд Унгер, який щодня протягом 60 років хрустів суглобами пальців своєї лівої руки (але ніколи – правою), аби перевірити, чи доводить це до артриту. «І ось через 60 років я поглянув на свої пальці і не знайшов ані найменших ознак артриту! Тоді я підняв очі до неба і сказав: мамуню, як же ти помилялася!», - розповів 83-річний Унгер.
Також призерами стала група американських учених, які встановили, через що вагітні жінки примудряються утримувати рівновагу. А мексиканські дослідники отримали премію з хімії, оскільки намагалися  видобувати алмази з текіли.
Довідково:
Шнобелівська, або Іґнобелівська премія (англ. Ig Nobel Prize) –  пародія на престижну міжнародну нагороду — нобелівську премію. Ig означає «антитіло», таким чином назва може бути перекладена як «Антинобелівська премія». Десять таких премій вручаються на початку жовтня, тобто в той час, коли називаються лауреати справжньої Нобелівської премії. – за найбільш  сумнівні і безглузді наукові відкриття й досягнення. Премія заснована Марком Абрахамсом і гумористичним журналом «Аннали неймовірних досліджень» («Annals of Improbable Research»).
Наприклад, у 1993 році  Роберт Файд отримав Іґнобелівську премію з математики у 1993 р., математично довівши, що М. С. Горбачов — це справжній Антихрист. Лен Фішер 1999 року дістав премію з фізики за дослідження на 700 сторінках «Як правильно мочити печиво». Пітер Барсс у 2001-му став іґнобелівським лауреатом з медицини за «Дослідження характеру травм, завданих падаючими кокосовими горіхами». Кіс Молікер прославився у галузі біології у 2003 році, вивчаючи «Гомосексуальну некрофілію у диких гусей». Вчені з Канади, Шотландії, Данії та Швеції, витративши кілька тисяч доларів, переконливо довели, що морські оселедці спілкуються між собою, пукаючи (премія з біології за 2004 рік).
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 3 Жовтня 2009 19:46
А я думав сестра Бондара, вибачте Боднара по американськи. Йому протигаз треба, в нього весь час соплі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus