USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські телеканали продовжують порушувати мовний закон

20 Липня 2021 19:53
За результатами моніторингу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови було виявлено порушення мовного закону шістьма українськими телеканалами.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

«За результатами моніторингу було виявлено порушення закону про державну мову (фільми та серіали демонструвалися російською мовою) телеканалами «Інтер», «Україна», «ICTV», «Мега», «НТН», «К1», про що складено відповідні акти», – написав Кремінь.

Зокрема, на телеканалі «Інтер» зафіксовано 6 порушень (д/с «Слідство вели»; т/с «Речдок». Особливий випадок«; м/ф «Лисиця і заєць»; х/ф «Гостя з майбутнього»; х/ф «Шерлок Холмс і доктор Ватсон»; т/с «Таїсія»); «Україна» – 5 порушень (х/ф «Помилковий лист»; т/с «Німа»; х/ф «Незабута»; т/с «Втікачі»; т/с «Дім Надії»); «Мега» – 2 порушення (т/с «Містична Україна»; т/с «Секретні території»); «ICTV» – 2 порушення (т/с «Таємні двері»; т/с «На трьох»); «К1» та «НТН» – по одному порушенню.

За його словами, на інших телеканалах порушень закону щодо мови демонстрування фільмів не виявлено.

Також Кремінь звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції.

«Звернувся також до телеканалів щодо необхідності неухильного виконання норм частини шостої статті 23 Закону та з вимогою забезпечити демонстрування у своїх ефірах фільмів (у т. ч. телевізійних серіалів та їх окремих серій) державною мовою», – додав він.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного суду України визнала конституційним Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
турбо режим Показати IP 20 Липня 2021 20:21
а нам и 73 % какая разніца
Рагуль ґаліцайській Показати IP 20 Липня 2021 20:33
Буду spaв, буду їв - на больнИцю ходив.
Правда Показати IP 20 Липня 2021 20:36
Якщо порушується ЗАКОН,то притягують до відповідальності,включаючи анулювання ліцензії на мовлення,а не ай-ай...до роботи,трудяги.
Фіма до Правда Показати IP 20 Липня 2021 21:08
Та в нас скоро з тв буде як в ссср- три канали і всі на рідній мові....
Лучанин до Фіма Показати IP 21 Липня 2021 11:49
То це ж добре!
Ісса Ндойє до Лучанин Показати IP 21 Липня 2021 12:43
Дорогой лучанин ! Ты не прав ... Есть вероятность, что в результае ты станешь диким существом. Надо шире смотреть на мир, окружающих и больше улыбаться. а не сидеть в схроне с перекошенным от злобы лицом.. И к тебе потянутся люди !!!
Зі сторони до Ісса Ндойє Показати IP 22 Липня 2021 17:28
Ти себе людиною рахуєш? Не сміши лаптєногий.
Х Показати IP 24 Липня 2021 17:38
Це настільки абсурдно. Всі чудово розуміють російську мову, і навіть ті "патріоти", які так відважно намагаються заборонити її скрізь. В оригіналі набагато ж краще. Розвивайтесь)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus