USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українські корови гинуть від лейкозу

13 Жовтня 2009 09:21
Щороку від раку крові в Україні гине понад 100 тисяч корів. Чи може вражена раком яловичина потрапити у продаж? Ветеринари запевняють, що ні, селяни кажуть - хабарництво процвітає. Про це 13 жовтня повідомляють «Волинські новини».
Щороку поголів\'я корів в Україні зменшується на 200 тисяч. Причина трьох з чотирьох смертей – лейкоз, тобто рак крові. За прогнозами фахівців, вже найближчими роками кількість загиблої від цієї хвороби худоби збільшиться до 300 тисяч на рік.
Лейкоз – хвороба невиліковна, корову з таким діагнозом можна тримати два роки, аби народилося телятко – а тоді обов\'язково здати на забій. При цьому весь цей час молоко та сметану в жодному випадку не можна продавати, тільки викидати.
За зовнішніми ознаками рак крові у корови не виявити, необхідно робити аналізи в лабораторії. Але селяни підозрюють, що на цьому ветеринари мають чималі гроші. Нібито аналізів не роблять, а змовилися з м\'ясозаготівельниками – ті приходять просто у двори, де коровам діагностували лейкоз, – пише ТСН.
Тому власники тварин пропонують шифрувати зразки крові для аналізів, аби прізвища господаря не було видно. В якості доводу наводять приклад: син однієї фермерки, студент Луганського аграрного університету, приніс на лабораторне дослідження кров корів, яких в їхньому селі ветеринари визнали хворими. Результат – усі здорові.
У випадку спірних питань кров корів везуть до Центральної лабораторії у Києві. Діагноз, поставлений тут, є остаточним і оскарженню не підлягає. Але цьому селяни теж не вірять. За їхніми словами, за 150 доларів корову можуть визнати не лейкозною. Натомість лікарі звинувачення у хабарництві категорично заперечують. Вони зауважують, що результати друкує комп\'ютер, і підробити їх неможливо.
Між тим у продаж вражена раком яловичина в жодному випадку не потрапить, заявляють у Держкомітеті ветеринарної медицини. Без довідок про здоров\'я корови продати її на ринку чи здати на м\'ясокомбінат не можливо. Єдине що – коли корову ріжуть для власного споживання. Тут ветеринарного контролю не має.
І хоча наука і не довела, що вірус лейкозу корови може викликати недугу й у людини, є дані: там, де рак виявляють у тварин – хворіють і люди.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus