USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Українці за кордоном мають ставати на військовий облік. Як це відбувається

7 Січня 2023 19:55
В Україні продовжено воєнний стан, а разом із ним – загальну мобілізацію. Якщо у 2022 році ніхто не говорив про військовий облік тих, хто перебуває за кордоном, то у 2023 його законодавчо затвердили.

Тепер на облік зобов’язані також стати резервісти та військовозобов’язані, які перебувають за межами країни. Це передбачає Постанова № 1487 Кабінету Міністрів, інформує 24 канал.

У 2023 році низку обов’язків поклали на дипломатичні установи України. У них з’явилися повноваження брати на облік тих, хто перебуває за кордоном.

Кому потрібно буде стати на облік

Наразі посольства, а також консульства зобов’язані вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних, а також резервістів. Мовиться про тих, хто перебуває на тимчасовому консульському обліку.

Читати ще: Нові правила для призовників: кого торкнуться зміни у військовому обліку

Якщо призовника, військовозобов’язаного або резервіста знімають або беруть на облік, то упродовж 7 днів про це мають повідомити відповідні:

– районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки,

– органи СБУ,

– підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

За яких умов потрібно зніматися з обліку в Україні

Якщо призовник, військовозобов’язаний або резервіст надовго покидає країну, то йому потрібно буде знятися з обліку. Йдеться про терміни у понад 3 місяці. Для цього він зобов’язаний особисто прибути до:

– відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

– органу СБУ;

– підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

Читати ще: Чи законне вручення повісток на блокпостах і вулицях, та що загрожує за ухилення від мобілізації. Роз’яснення

І якщо чоловік покидає Україну на понад три місяці, то він зобов’язаний стати на військовий облік у тій державі, в якій він перебуватиме. Для цього слід буде навідатися до дипломатичної установи України.

Щойно резервіст, військовозобов’язаний або призовник прибуває до іншої держави, у нього є 7 днів, щоб стати на облік. Для цього слід мати з собою паспорт громадянина України, а також відповідні військово-облікові документи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Життя людини Показати IP 7 Січня 2023 21:05
А якщо покидає не надовго, а назавжди?)
Але Показати IP 8 Січня 2023 08:47
Бездарного генерала Горбача Романа виховала область і Колківська громада. Уже недавно був провальний облік жінок то тепер буде такий самий провальний облік за кордоном. Необхідно встановити службу по контракту терміном 1 рік (для тих хто служив реально не як штабнік Горбач) і проблема некомплекта піде на спад
скептик до Але Показати IP 8 Січня 2023 15:20
проблема не в одному генералові, а в бездарності влади в цілому
N Показати IP 8 Січня 2023 17:42
Божано давати посилання на постанови та закони. В цьому вигляді стаття не зрозуміла, так як взяття на консульський облік дорослих є добровільним.
Феміністка Показати IP 8 Січня 2023 19:44
Чоловіки, чоловіки, чоловіки, ... Куди не глянь жінок всюди недооцінюють. Я вірю, що прийде час і ми будемо на передовій 50/50.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus