USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українці живуть краще, ніж 4 млрд жителів Землі, проте почуваються менш щасливими

27 Жовтня 2020 17:58
Українці належать до привілейованої меншості за якістю життя і живуть краще, ніж 4 млрд жителів Землі, але при цьому почуваються значно менш щасливими.

Про це заявив історик Олександр Зінченко під час четвертого Національного круглого столу «Щастя як мета», який відбувся у Чернівцях, повідомляє Укрінформ.

«Українці живуть краще, ніж 4 млрд жителів Землі. Ми в привілейованій меншості. Нас таких щасливчиків 3 млрд. Тобто більшість у цьому світі живе значно гірше, ніж ми, але при цьому ми значно менш щасливі... Українці є найнещасливішою нацією чотирьох континентів. Власне через те, що існує «світовий рейтинг щастя», Україна там опинилася в якомусь абсолютно жахливому хвості. Тобто країни обох Америк, всі країни Європи, Австралія, чотири континенти попереду України, нижче тільки деякі країни Азії та Африки, їх дуже мало, оскільки ми там на 130 якомусь місці рейтингу з усіх опитаних країн», – заявив Зінченко.

Він додав, що у 2019 році ситуація не покращилася і Україна в «рейтингу щастя» посіла 133 місце.

«Ми не набагато просунулися вгору і залишаємося і в 2020 році так само на дуже низькому рівні. Українці мають нахабство в масі своїй бути нещасливими попри сусідів по рейтингу, а це Чад, Ефіопія, Свазіленд, Уганда. Ми бачимо, що всі ці країни знаходяться на іншому рівні добробуту. Між нами та Угандою відстань більша в добробуті, ніж між Україною та Швейцарією. Але проблема в тому, що ми маємо нахабство бути такими невдячними до світу і не бути щасливими від того, що, наприклад, у нас за останні кілька десятиліть фантастично зросли доходи», – зазначив історик.

Він зауважив, що за 20 років доходи українців зростали найбільше за всю історію країни. «Якщо ми подивимося на соціологію, то побачимо, що, наприклад, з 2004 по 2006 доходи людей, як вони самі стверджують з розрахунку на одну особу, зросли більш ніж вдвічі – з 44 до 100 доларів в еквіваленті, очевидно, оскільки в Інституті соціології все це перерахували. Шлях від 2000 до 2008 року – це насправді фантастичне зростання доходів, якості життя, більше того, це найбільше зростання якості життя від часів неоліту, тобто за всю історію. Як українці реагують на всі ці речі? Ми бачимо, що показники пнуться догори, але українці чомусь залишаються нещасливими. І ми пам’ятаємо, як українці у 2010 році, після того фантастичного зростання проголосували за Віктора Януковича, першим рядком виборчої програми якого було – «нездатна і непрофесійна влада довела країну до руїни». Тобто, найбільше зростання якості життя від часів неоліту Янукович оголосив руїною і з цими гаслами переміг – 12,5 млн українців йому повірили», – нагадав експерт.

На його думку, так сталося, бо люди не хотіли помічати всіх цих позитивних змін. Українці сприймають світ вкрай негативно і є «чемпіонами з усе пропало».

«Тому після періодів великих змін патерналістська більшість, а їх у нас 73% згідно з Інститутом соціології, я не про вибори зараз говорю, перевертає піраміду потреб, яку проактивна меншість урівноважує на її вершині. Завдяки цьому ми дуже часто скочуємося у прогресі назад. Знову ж таки весь час відбуваються позитивні зміни, в тому числі, коли йдеться про соціологічні речі. Ми бачимо, що весь час Інститут соціології це досліджує і питає – як ви вважаєте, від чого залежить ваше життя? Ми бачимо, що червоним на цьому графіку позначено «від мене самого». І у 2018 році ми мали рекорд за весь період цих опитувань, за весь період незалежності (26,6% – ред.). Але решта вважає, що або від зовнішніх обставин, або не може визначитися в цих питаннях. Це якраз і створює 73% при тому, що якість життя весь час покращується. І люди, коли відповідають на інші запитання, це зауважують», – наголосив науковець.

Він нагадав, що ще у 2000 році 72% українців боялися голоду. А в 2018 таких залишилося трохи більше 27%. «Українці змогли абсолютно фантастичні речі зробити за 30 років – ми обрали демократію, ми стали вільною країною, ми абсолютно фантастичний побудували кулінарний гедонізм. Ми величезну кількість різноманітних речей можемо собі дозволити, але при цьому не можемо наважитися бути щасливими, зробити цей вибір бути щасливими. Оце проблема», – підсумував Зінченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин. Показати IP 27 Жовтня 2020 18:24
При Януковичу долар був по 8 грн а зараз по28 грн.То коли краще людям жилося при Януковичу чи зараз.
Вася до Лучанин. Показати IP 27 Жовтня 2020 20:46
Ти ідіот все до іноземної валюти рівняти? Чи все у твоєму житті впирається в імпорт?
скептик до Лучанин. Показати IP 28 Жовтня 2020 10:45
питання не в курсі валюти, а в купівельній спроможності людей. у 90-х роках мені вистачало 10 доларів на місяць, щоб кожного тижня сунути з базару дві набиті всякою всячиною торби продуктів. за комунальні послуги я взагалі не задумувався, бо це коштувало копійки. я поняття не мав що таке гуманітарка. якщо пан соціолух вважає, що всі мають бути щасливі з того, що не можуть розрахуватись за комунальні послуги, не кажучи про купити якийсь пристойний одяг, не економити на їжі, то він круглий ід""т
Украинка Показати IP 27 Жовтня 2020 19:20
Чтобы вернуться к состоянию страны при Януковиче, надо не меньше 20 лет....это экономисты говорят. Где эти научные сотрудники берут данные? Такое ощущение, что они с другой планеты. И почему мы должны равняться на страны Африки? Мы ж европейцы....стремимся к европеским ценностям и уровню жизни. А в таком сравнении как можно быть счастливым? Только имея депутатские зарплаты.....но таких мало.....
Лучанин до Васі. Показати IP 27 Жовтня 2020 22:18
Я не для д...білів зробив коментар.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus