USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Українці стають залежними від тютюну ще до повноліття

17 Листопада 2011 11:06
В Україні курить кожен другий дорослий - 42%: дві третини чоловіків - 67% та кожна 5-та жінка - 20%.

Такі дані наводять громадські організації «Коаліція громадських організацій та ініціатив за вільну від тютюнового диму Україну» та «За майбутнє без куріння». Тут наголошують, що День відмови від куріння надзичайно важливий для України, - повідомляє УНН .

Для прикладу, в США та Канаді поширеність куріння значно менша, ніж в Україні. Країною – світовим лідером у подоланні епідемії куріння є Канада – лише 15% її населення курить, тоді як у 1963 році їх було 49%.

В Україні найактивніший період початку регулярного куріння для хлопців - 15 років, у дівчат – 17.

Основна небезпека дитячого куріння в тому, що чим раніше дитина починає курити, тим більше в неї «шансів» на розвиток важкої залежності від тютюну. Такі діти та підлітки частіше хворіють на гострі та хронічні респіраторні захворювання (бронхіт, пневмонії), на вушні інфекції, астму, у них нижчий рівень функції легенів.

За визначенням експертів ВООЗ, Україна належить до «гарячих точок» європейського регіону з проблем тютюнокуріння. Щороку в нашій державі від викликаних тютюном хвороб гине понад 100 тисяч людей. Відтак, в Україні кожні чотири хвилини помирає людина, смерть якої викликана курінням.


Довідково
:
Вперше ідея кинути курити на день виникла в Артура Мулані, який у 1971 році закликав людей відмовитися хоча б на день від сигарет, а заощаджені кошти віддати у фонд місцевої школи. У 1974 році День відмови від куріння був уперше публічно проголошений на сторінках американської газети «Мотічелло Таймс» (штат Міннесота). 18 листопада 1976 року каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня. Відтоді він дістав назву Дня відмови від куріння, а згодом став Міжнародним.

Міжнародний день відмови від куріння відзначають кожного третього четверга листопада у світі, який щорічно проголошує Міжнародний союз боротьби з раком. Головна ідея - закликати курців відмовитися від шкідливої звички хоча б на день і звернути увагу на те, що кожна викурена сигарета завдає непоправної шкоди їх здоров'ю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus