USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Українці святкують Різдво

7 Січня 2011 13:17
7 січня мільйони християн східного обряду зустрічають одне з найголовніших свят року - Різдво Христове.

Із ранку у храмах правлять різдвяні служби. Урочисту літургію сьогодні відслужили у базиліці Різдва Христового у Віфлеємі на Західному березі Йордану - місті, де, за євангельськими переказами, народився Ісус Христос.

У цей день народження Ісуса славлять Українські православні церкви, Єрусалимська, Російська, Сербська і Грузинська православні церкви, стародавні монастирі на Афоні, а також деякі церкви східних обрядів - греко-католики, Вірменська апостольська церква і коптська церква, - пише ТСН.

Представники інших численних православних церков (наприклад, в Греції, Румунії, Болгарії) та християнських конфесій, а також католики усього світу святкують Різдво за григоріанським календарем - 25 грудня.

Водночас в Україні 7 січня є офіційним державним святом, його відзначають навіть ті українці які не пов'язують себе з тими чи іншими релігійними громадами.

Перший день Різдва знаменує завершення 40-денного Пилипівського посту. На Святвечір за столом збиралися з традиційною кутею і 12 пісними стравами, а 7 січня віруючі розговляються, тобто їдять молочні та м'ясні страви. Власне до цього свята в кожному господарстві раніше кололи свиней, щоб наготувати різноманітних м'ясних страв.

З цього ж дня починаються і традиційні різдвяні гуляння, фестивалі вертепів, фольклорні дійства, які триватимуть до Водохрещя (19 січня).

Невід'ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть від будинку до будинку, сповіщаючи благу вістку - народження Божого Дитя. У відповідь колядники отримують подарунки: пиріжки, солодощі, цукерки та гроші. За святковим столом збирається вся родина, вітаючись словами: "Христос народився! Славімо його!"

За правило цього дня ходять один до одного в гості, щоправда, до обіду сусідів та родичів намагаються не відвідувати, особливо це стосується жіночої статі. Вважається, що якщо першою у хату зайде жінка чи дівчина, то вона неодмінно "принесе лихо". Натомість перший гість – хлопець вважається гарною прикметою.

За вченням церкви, Свято Різдва символізує примирення людини з Богом. Різдво провіщає спокутний подвиг Христа і оновлення людської природи, ураженої гріхопадінням прародителів.

Згідно з євангельським переказом, коли римський імператор Август, який правив Іудеєю, оголосив перепис населення, і кожен мав записатися саме там, звідки був родом, - праведний Йосип відправився з нареченою йому Пресвятою Дівою Марією до свого рідного Віфлеєму.

Місто було переповнене юрбами людей, і, оскільки для подружжя не знайшлося місця у заїжджому дворі, Йосип і Марія знайшли притулок в печері, куди заганяли домашніх тварин. У цій стайні і народився Спаситель. Немовля Богородиця поклала в ясла.

Першими поклонитися Богові прийшли пастухи, яких сповістив Янгол. Услід за ними прийшли волхви (східні мудреці-язичники), які дізналися про диво за появою на небі незвичайної зірки. Ця зірка привела волхвів до місця Народження Ісуса і тому іменується Віфлеємською.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
tarasick Показати IP 7 Січня 2011 15:57
Що за "грамотєй" це писав? Невже ж так важко перевірити помилки?
Ладомир Показати IP 8 Січня 2011 01:15
невже тільки українці??? Обана!!!
109 Показати IP 8 Січня 2011 10:19
Невідємним атрибутом православного Різдвом є існування якихось прикмет.Хто перший зайде в хату,куди треба ходити і в скільки годин.Забобони

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus