USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

ПЦУ може послабити чи скасувати піст на Новий рік

19 Грудня 2021 22:09
На 31 грудня і на 1 січня Православна церква України може послабити піст або взагалі скасувати на два дні, поки українці святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня. Про це повідомив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв’ю «Радіо Свободі», передає УНН.

«До певної міри є порушення посту. І ми навіть обговорювали, в деяких помісних православних церквах є традиція, що на ці два дні, на 31 грудня і на 1 січня, церква може послабити піст або взагалі скасувати на два дні. Церква, як любляча мати, вона може діяти поблажливо. Як кожна мати, своїй дитині або дозволяє щось, навіть порушує певні правила, або, навпаки, діє інколи жорстко, згідно з акривією, тобто точно згідно з правилами», – розповів Епіфаній.

За його словами, церква в майбутньому може розглянути це питання, якщо це буде соборне загальне рішення.

«Щоб на ці дні, поки ми не перейдемо до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушення. Бо, є зустріч Нового року, хоча це й не головне, багато хто не святкує цей день, але це є справді проблемою», – додав він.

Епіфаній раніше повідомляв, що українці впродовж наступних 10 років можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Він Показати IP 19 Грудня 2021 22:34
То тепер церква визначає піст чи заповіді Божі? А в основному в нас не постять, а дотримуються дієти…Нажаль
121 Показати IP 19 Грудня 2021 23:11
А заповіді божі хто встановив? Не церква? Підніми камінь і я буду там, розщепи дерево і знайдеш мене,- хочеш знайти бога : ти сам його знайдеш!!!!!
скептик Показати IP 19 Грудня 2021 23:38
везде суббота, а здесь не суббота. віра та її атрибути і символи, у тому числі піст - це стан душі. так само як ПОТРЕБА молитись, ходити до храму, сповідатись, дотримуватись заповідей тощо. може завтра панотець написи на скрижалях відредагує ? що таке новий рік ? те саме що новий день, новий тиждень, новий місяць. і справа кожного чому придавати більшого значення: своїй вірі, чи своїй утробі. зрештою не лише і не стільки суть посту зводиться до їжі. символічне значення посту дещо ширше . це осмислення і визнання своїх вчинків та гріхів, покаяння у першу чергу у своїй свідомості
Дієтоіпостознавчиня Показати IP 20 Грудня 2021 06:04
Це називається піст "поставити на паузу". В наших політиків є таке спеціальне (гібридне) голодування. А в мусульман можна взяти ідею Рамадану - їсти ночами...
папа римский Показати IP 20 Грудня 2021 06:30
вот это ПЦУ, вот это томос! Хотим оставим пост, хотим уберем! Все, лишь бы быть ближе к католичеству - подальше от православия! Это вам даже не Филарет! Как он там кстати?
Народ до папа римский Показати IP 20 Грудня 2021 09:31
Католичество, православіє, томоси.... а Христос де??
Олег Показати IP 20 Грудня 2021 07:25
Епіфаній ти їх встановлював що тепер послаблюєш ?
Піпец Показати IP 20 Грудня 2021 07:26
Єпіфаній все могучий і сам вирішує коли постити, коли що святкувати і кому з ким спати до речі щодо спати то він пропагує одностатеві шлюби бо сам такий. Так що покоряйтеся, бо він Цар.
Ого Показати IP 20 Грудня 2021 08:44
Ото *рехформатор*.... Лютер в гробу перевернувся. Скоро дозволить в храм п'яними і в трусах заходити. Аби бабло несли.
Анонім Показати IP 20 Грудня 2021 09:38
а не забагато на себе ефіфаній взяв? він же ж не Бог. у нас робиться все для погибелі людини як духовно так і тілесно.
Содом Показати IP 20 Грудня 2021 11:13
Иподиакон Епифаний Думенко отправляет другу свои фото. После переписок и фоточек митрополита Драбинко меня мало что может удивить, но все же не перестаю удивляться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus