USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Українцям загрожує подорожчання кредитів

15 Квітня 2014 09:38
Нацбанк з 15 квітня збільшив облікову ставку з 6,5% до 9,5%. Останній раз облікова ставка змінювалася 13 серпня 2013 року. Крім того, процентна ставка за кредитами рефінансування зменшена на 0,5% - до 19%, - повідомляє ТСН.

В НБУ наголосили, що впродовж останніх місяців в Україні спостерігалося прискорення темпів інфляції та зростання індексу споживчих цін. При цьому існують ризики і подальшого росту інфляції внаслідок зниження обмінного курсу гривні та реалізації економічних реформ.

"З метою утримання інфляційних процесів і збалансування ситуації на грошово-кредитному ринку правління Національного банку вважає за необхідне вжити заходів щодо збільшення внутрішньої вартості національної грошової одиниці за рахунок застосування важелів відсоткової політики", - йдеться в повідомленні НБУ.

Також регулятор запевняє, що в країні підвищиться привабливість банківських депозитів. Зі слів директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Олени Щербакової, вжиті заходи сприятимуть стабілізації ситуації на ринку. "Україна має багатий досвід регулювання грошово-кредитного ринку в нестандартних ситуаціях.

Він свідчить про те, що оптимальним варіантом дій у подібних умовах є поєднання двох складових. Перша - максимальна підтримка ліквідності банків з метою своєчасного виконання ними всіх своїх зобов'язань.

Друга - сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, у тому числі через важелі відсоткової політики, які обмежують спекулятивний попит на ресурси і сприяють відновленню ресурсної бази банків", - повідомила Щербакова.

Зазначимо, що облікова ставка є важливим інструментом НБУ, сутність якої полягає у зміні відсотків за кредитами, які регулятор надає комерційним банкам. Таким чином, якщо відбудеться зростання вартості ресурсів на міжбанку, фінустановам доведеться підняти ставки за кредитами і для українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Всезнайко Показати IP 15 Квітня 2014 09:45
Покращення...
Igor Показати IP 15 Квітня 2014 10:11
Ви якщо пишете таке, то пишіть що підняття ставки може бути лише за новими кредитами....
Так Показати IP 15 Квітня 2014 10:13
просто немає слів...
11 Показати IP 15 Квітня 2014 12:16
МЕні здається , що українцям загрожує подорожчання не тільки кредитів.... а всього життя...вже ціни космос.... а що ще чекати то одному Богу відомо....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus