USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Уряди 29 країн маніпулюють громадянами через соцмережі

22 Липня 2017 11:49
Згідно з доповіддю Оксфордського університету (Велика Британія), уряди в усьому світі долучають кібер-війська, які за допомогою ботів маніпулюють думкою користувачів Facebook, Twitter та інших соціальних мереж, а також поширюють дезінформацію.

Дослідники виявили 29 країн, уряди яких використовують соціальні мережі для формування вигідної собі громадської думки всередині країни і за кордоном. За словами авторів доповіді, онлайн-інструменти, що впливають на політику, використовують в основному авторитарні режими, але й демократичні уряди не гребують подібними прийомами, інформує Bloomberg.

«Соціальні медіа роблять пропагандистські кампанії набагато сильнішими і потенційно більш ефективними, ніж в минулому, — каже Саманта Брадшо, провідний автор доповіді і член дослідницького проекту Оксфордського університету Computational Propaganda. — Я не думаю, що звичайні люди розуміють, наскільки сильно уряду використовують ці інструменти для досягнення своїх цілей».

Боти-пропагандисти проявляють себе по-різному: залишають коментарі до повідомлень користувачів в Facebook і Twitter або «нападають» на конкретних людей. Зокрема, журналісти зазнають переслідувань урядових ботів в Мексиці і Росії, в той час як відділи з кібербезпеки у Саудівській Аравії створюють ботів, які наповнюють негативні пости про режим в Twitter абстрактним контентом і непов'язаними хештегами, відводять користувачів подалі від критики влади королівства. У Чехії уряд більш обережний і публікує пости з фактами на повідомлення, які, на його думку, є недостовірними, йдеться в доповіді. У цілому, в Аргентині, Мексиці, на Філіппінах, в Росії, Туреччині, Венесуелі та інших країнах уряди створюють штучні профайли в соціальних мережах, які поширюють дезінформацію, маскуючись під «живих» користувачів.

За словами Брадшо, уряди за останні кілька років вивчили, як опозиційні активісти або іноземні уряди використовують соціальні мережі для поширення повідомлень, критики влади ворожої держави або організації протестних акцій, і тепер застосовують ті ж методи проти них. Зокрема, у Великобританії армія в 2015 році створила 77-ю бригаду для проведення психологічних операцій з використанням соціальних мереж.

«Розвинені країни використовують ті ж інструменти і методи, що і авторитарні режими, — наголошує Брадшо. — Можливо, мотиви різні, але методи дуже схожі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
уважний Показати IP 22 Липня 2017 11:57
То де ті 29 країн? У статті згадано лише 9! Про Україну якось забули :)
Ха! Показати IP 22 Липня 2017 12:19
Америку відкрили! Ваш улюблений Фейсбук промиває мізки ще краще ніж VK. Але, чомусь, цього ніяк не можуть побачити...
123 до Ха! Показати IP 22 Липня 2017 13:24
Як казав Довженко: «Коли двоє дивляться на калюжу, один бачить бруд, а інший – зорі». Особисто я користувалась і ок, і вк але це було спілкування, музика, мені там ті групи,з політикою та пропагандою взагалі були не цікаві. А хто таким цікавиться таке і в фейсбуці знайде.
123 Показати IP 22 Липня 2017 12:32
"...уряди в усьому світі долучають кібер-війська, які за допомогою ботів маніпулюють думкою користувачів Facebook, Twitter", жах! коли нам їх також заборонят, як ок та вк? =)
Анонім Показати IP 22 Липня 2017 15:04
Через зомбоящики ще більше маніпулювання!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus