USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Африці знайшли регіон із сотнями раніше невідомих видів рослин та тварин

22 Березня 2024 00:17
Міжнародна група вчених опублікувала результати кількадесятилітього дослідження біорізноманіття на гірському архіпелазі Південно-Східної Африки (SEAMA), що тягнеться від північного Мозамбіку до гори Муландже в Малаві.

Як пише IFLScience, вчені досліджували близько 30 фрагментованих ділянок луків і вічнозелених лісів, які залишилися відносно відрізаними один від одного. Ці ізольовані «небесні острови» стали ідеальним місцем для формування унікальних екосистем.

Під час дослідження вчені виявили понад 200 видів, яких не можна знайти більше ніде на Землі, включаючи 90 видів земноводних, рептилій, птахів, ссавців, метеликів і прісноводних крабів, а також 127 видів рослин.

Читати ще: В Африці знайшли зебр-мутантів з незвичайним забарвленням

Серед суворо ендемічних видів – тобто вони є унікальними для цієї області – було три види птахів, шість прісноводних крабів, чотири ссавці, 11 земноводних, 22 рептилії та 39 метеликів. Деякі з цих видів ніколи раніше не ідентифікувалися вченими і можуть вважатися новими видами.

Зазначається, що своїм унікальним біорізноманіттям SEAMA завдячує великій кількості гір, які утворилися сотні мільйонів років тому. Окрім гірських луків, у регіоні є найбільший і найменший тропічні ліси на півдні Африки: гора Мабу та гора Ліко відповідно.

Водночас вчені застерігають, що це біорізноманіття перебуває під загрозою зникнення – через активну вирубку лісів. З 2000 року SEAMA втратила в середньому 18 відсотків свого вологого лісового покриву, а в деяких частинах регіону цей показник досягає 43 відсотків.

Читати ще: Зникли без сліду: 9 стародавніх цивілізацій, які були стерті з лиця Землі

Вчені попереджають, що багато з цих унікальних видів можуть вимерти, перш ніж їх зможуть зафіксувати та вивчити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus