USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

В Івано-Франківську майстри відновлюють автентичні двері з Луцька

7 Жовтня 2022 07:12
В Івано-Франківську реставрують столітні двері з трьох будинків, які привезли з Луцька.

Займається відновленням ініціатива «Франківськ, який треба берегти», розповіла Суспільному засновниця організації Марія Козакевич.

«Луцьк так само почув про нас. Звернулися, і минулого року ми до війни ще двері демонтували. Звичайно, цей період розтягнувся. Якийсь певний час не працювали, але потім в нас активізувалися роботи», – каже Марія Козакевич.

Майстер Василь Гавадзин своїми руками відновив вже з пів сотні дверей в Івано-Франківську. Чоловік каже: потрібно місяць-півтора, аби столітні двері не можна було відрізнити від нових. Над привезеними з Луцька, пояснює різьбяр, працювалося важче.
«Ці двері з Луцька порівняно з франківськими дверима – це дуже велика різниця. Їх виготовляли не австрійські й не польські майстри. Їх, напевно, росіяни виготовляли або не дуже кваліфіковані спеціалісти. Різьбу ми зберегли по максимуму. Навіть ледь-ледь доточували», – каже Василь Гавадзин.


Одні двері фарбують в зелений колір. Вони відомі в Луцьку, оскільки слугували для містян фотолокацією. Інші – у сіро-блакитний. Треті двері пофарбують у бордовий колір. Їх покривають у два шари.
Блакитно-сірі двері прикрашатимуть у Луцьку центральну вулицю Лесі Українки. Зазвичай на їхнє фарбування майстер витрачає до п’яти днів та зо 5 кг фарби.

Читати ще: Топ-9 гарних дверей модерного Луцька

Волинь, Черкаси, Сумщина та довоєнний Маріуполь – свою реставраційну географію Івано-Франківськ розширює з кожним роком, ділиться ініціаторка ідеї Марія Козакевич. Вона додає, що після останніх штрихів у Франківську, луцькі двері поїдуть додому. Там на майстрів чекає кінцева робота – реставрація одвірків.

Нагадаємо, торік депутати Луцької міської ради ініціювали програму «Автентичний Луцьк», у рамках якої планують відреставрувати автентичні двері, що мають певну цінність місцевого значення.

У переліку об’єктів програми, окрім дверей на вулицях Кривий Вал, 32 та Словацького, 1, – двері на вулицях Крилова, 3, Лесі Українки, 7 та Ковельській, 18.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Інстасамєц Показати IP 7 Жовтня 2022 07:28
Воу-воу, не так швидко реставруйте, на новий айфон збиратиму 10 років.
Волинянин Показати IP 7 Жовтня 2022 10:29
Розписались, блін, у власній криворукості ! Була ж у свій час у Луцьку, у Володимирі реставраційна дільниця ! Професійно займалися ремонтно-реставраційними роботами на пам'ятках культурної спадщини ! Але із-за безглуздих дій влади довели до банкрутства і знищили таку специфічну і вкрай необхідну для Волині галузь. Тепер нема кому карниз "витягнути" і навіть двері зробити ! Не можете годувати своїх - будете годувати чужих !
Читач Показати IP 7 Жовтня 2022 12:03
Особисто знаю в Луцьку мебляра-реставратора з вищою освітою і досвідом 40+ років, закоханого в свою роботу. Хіба ж влада шукає місцевих майстрів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus