USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В ООН розкритикували новий закон про вигнання нелегалів з Польщі

16 Жовтня 2021 09:54
Агентство ООН у справах біженців глибоко занепокоєне тим, що прийнятий в Польщі закон підриває фундаментальне право притулку, закріплене в міжнародному та європейському законодавстві.

Про це заявила представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Польщі Крістін Гойер в п’ятницю, 15 жовтня, передає УНН.

«Закон, прийнятий Польщею нібито у відповідь на ситуацію на кордоні Євросоюзу з Білоруссю, суперечить міжнародному праву та законодавству ЄС і лише посилить страждання людей, змушених бігти», – сказано в тексті заяви. Гойер вказує, що новий закон суперечить, зокрема, Конвенції про статус біженців 1951 року, в якій чітко говориться, що особи, які шукають притулку, не повинні каратися за незаконний перетин кордону. «Незаконне перетинання кордону не звільняє держави від міжнародних зобов’язань, що стосуються права притулку», – підкреслила представник ООН.

Агентство ООН у справах біженців нагадало, що прохачі притулку, біженці і мігранти ніколи не повинні використовуватися державами для досягнення політичних цілей. Воно «визнає проблеми, з якими зіткнулася Польща», і висловило готовність тісно співпрацювати з владою країни для пошуку шляхів виходу з міграційного кризи.

Польський парламент 14 жовтня проголосував за легалізацію вигнання мігрантів на кордоні. Крім того, після прийняття поправки до закону парламент схвалив зведення прикордонної споруди вартістю 353 млн євро, яке повинно бути обладнане датчиками руху.

Зміни в законі передбачають, що нелегально перетинають кордон мігранти, затримані на місці, повинні покинути територію Польщі. Їм також може бути заборонений в’їзд в країну на термін від півроку до трьох років. Нововведення дозволяє польській владі залишати без розгляду клопотання про надання притулку, подане після незаконного перетинання кордону, якщо заявник не прибув безпосередньо із зони, де його життя чи свобода знаходяться під загрозою.

В останні тижні Варшава розмістила на кордоні тисячі солдатів, звела паркан з колючого дроту і ввела надзвичайний стан, який забороняє журналістам і гуманітарним організаціям доступ до всієї лінії 400-кілометрового кордону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Народна прокуратура Показати IP 16 Жовтня 2021 11:44
Польща прийняла правильні законодавчі зміни і зробила це досить вчасно. 95 відстокам цих "біженців" нічого не загрожує у власній країні, вони просто шукають кращого матеріального забезпечння і, бажано, не працюючи при цьому, не асимілюючись у нове суспільство, а створюючи нові анклави трутнів з процвітаючим криміналітетом. Агенство ООН, замість загальних фраз, на які лише й здатна дана організація, мала б запропонувати дієвий механізм подолання проблеми, адже час для цього був, Європа вже десятиліттями страждає від припливу таких "біженців".
Лучанин Показати IP 16 Жовтня 2021 11:59
Тези з тексту вище - просто посібник для будь-якої влади (а української насамперед). На тему - як потрібно протидіяти загрозам державній безпеці, захищати національні інтереси, при цьому не звертаючи уваги на чергове "глибоке занепокоєння" чергової "служби ООН". Можна згадати, що на відміну від західних сусідів Варшава категорично відмовилась приймати біженців-мусульман з Близького Сходу (які за дивним збігом обставин - ще і переважно чоловіки призовного віку). Тому не стикається з рядом проблем, які мають зараз німці. Браво, що ще скажеш.
ботоксШМЯК Показати IP 16 Жовтня 2021 18:19
Польща є прикладом для України в багатьох аспектах, - в патріотизмі громадян, в економічній політиці, в міграційній політиці, в боротьбі з тридварасами. Молодці, аплодую стоячи, особливо за мігрантів і тридварасів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus