USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні вступили в дію нові стандарти цементу

4 Липня 2016 13:08
Національні стандарти для цементної галузі, ідентичні європейським, вступили в дію з 1 липня 2016 року, в рамках виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Відповідні зміни закріплені указами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 350-356 від 30 грудня 2015 року та ДП "УкрНДНЦ" (Національний орган по стандартизації - НІС) № 197 від 18 грудня 2015 року. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Високий ступінь модернізації виробництва дозволить вітчизняним підприємствам комфортно почувати себе на міжнародній арені будівельних матеріалів і послуг. Виготовлений за новими стандартами цемент матиме більш прогнозовані показники якості. Однак впровадження євронорм - тривалий, трудомісткий процес. Він вимагає постійного вдосконалення законодавства, підвищення кваліфікації працівників і обізнаності споживачів. Змінюються не тільки вимоги до кінцевого продукту, але і принципи ведення бізнесу та організації виробництва ", - повідомили агентству" Інтерфакс-Україна "в асоціації виробників цементу" Укрцемент ".

При цьому в асоціації підкреслили, що паралельно із введенням нових стандартів, в Україні необхідно створити незалежну лабораторію, в якій виробники зможуть законно підтвердити якість і безпеку своєї продукції, отримати можливість маркування СЕ (CE Marking), а також привести заводські лабораторії у відповідність стандарту EN 17025, що дозволить видавати Декларацію якості продукції.

Як відзначили в "Укрцемент", в зв'язку з переходом України на європейські регламенти та стандарти, незалежна лабораторія повинна бути створена до 2020 року. При цьому вона повинна бути "недержавною, з сучасним обладнанням, відповідним персоналом, і визнана європейським нотифікованим органом".

"В Україні немає жодної такої лабораторії і системи її створення. Пропонована чиновниками система УкрСЕПРО не відповідає вимогам європейських директив і порушує зобов'язання, взяті Україною. При цьому для створення нових лабораторій необхідні інвестиції і час, як мінімум три роки", - підкреслили в " Укрцемент ".

Крім того, в асоціації нагадали про введення в дію європейських директив щодо маркування СЕ, вимог акредитації та ринкового нагляду, в зв'язку з чим Україні необхідно затвердити національний технічний регламент, ідентичний Регламенту ЄС 305.

Як стверджують в "Укрцементі", перехід України на європейську систему маркування забезпечить підприємствам безперешкодний експорт, доступ до міжнародних тендерів в Україні та за її межами, скорочення "сірого" ринку і збільшення продажів українських виробників цементу.

Однак якщо Україна не виконає всі вимоги ЄС, то з приходом на український будівельний ринок іноземних інвестицій, національні виробники будматеріалів не зможуть взяти участь в їх проектах через неможливість виконати вимоги інвесторів щодо РЄ маркування, констатують в асоціації.

"Тому інвестори будуть залучати свої будівельні матеріали. А національним виробникам доведеться скорочувати обсяги випуску продукції, що спричинить скорочення робочих місць, зупинку виробництв і безробіття в країні. Це несе загрозу для економіки держави в цілому", - відзначили в "Укрцементі", при цьому додавши, що на сьогодні фактичне використання потужностей українських цементних підприємств задіяно тільки на 50%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Макс Показати IP 4 Липня 2016 14:33
Тоже мне стандарты, покажите ка их технические характеристики. Там запаса прочности процентов на 20%-30% меньше
Ха Показати IP 5 Липня 2016 12:14
Департамент "перемог", отдел "здобуткив".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus