USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уряд пропонує ваучерне фінансування профтехосвіти

24 Листопада 2017 20:52
Тим, хто бажає здобувати робітничу професію, пропонують надавати 15 тисяч гривень на рік на здобуття освіти у будь-якому закладі профтехосвіти країни.

Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, який відбувається з ініціативи нардепа УКРОПу від Волині Ірини Констанкевич 24 листопада у Луцьку.

Щодо фінансування технікумів та коледжів перший заступник Міністра освіти та науки Володимир Ковтунець зазначив, що вони зараз виконують державне замовлення. Відповідно до Конституції України, якщо на органи місцевого самоврядування покладаються повноваження, уряд повинен забезпечити покриття видатків з держбюджету. З цього випливає, що поки технікуми та коледжі виконують державне замовлення, воно повинно оплачуватися з державного бюджету.

Урядовець також наголосив, що потреба у молодших спеціалістах – це часто потреба не місцевого ринку. Доки не вирішать питання ваучерного фінанасування (коли гроші йтимуть за студентом), на його думку, страждатиме освіта та коледжі і технікуми зокрема. Наприклад, якщо у ВПУ у Луцьку приїде на навчання декілька сотень учнів з районів, рано чи пізно міська влада подумає «чому ми повинні платити за це з міського бюджету?» Ваучерна система повинна полягати у тому, що студент зможе з місцевого бюджету отримати 15 тисяч гривень на рік на здобуття робітничої професії і поїхати на навчання у будь-який заклад України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus