USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Америки супротивник в ООН - "вісь" за участю Росії

25 Березня 2011 14:37
Чотири держави БРІК - Бразилія, Росія, Індія і Китай - вперше виступили єдиним фронтом у сфері зовнішньої політики. Це може означати появу в ООН нового блоку, який може завдати неприємностей США.

Про це повідомили ТСН із посиланням на італійську La Repubblica.

Нова вісь, на думку західних журналістів, народжується як альтернатива "західному порядку".

Вперше "економічний клуб" БРІК виступив у ролі дипломатичного альянсу у зв'язку з військовою операцією в Лівії. Напередодні на Раді Безпеки ООН їхня критика з приводу безпольотної зони над Лівією стала сигналом арабському світу: існують й інші покровителі, крім Америки та її європейських союзників.

"Цей факт віщує появу альтернативи коаліції, яку Обама насилу зібрав під прапором НАТО", - пише видання.

У квітні в Китаї, в місті Санья, пройде саміт БРІК. Вперше на цьому саміті чотири великі незахідні держави обговорюватимуть не тільки питання торгівлі і фінансів, енергетики і валюти, а й зовнішню політику.

На ньому країни БРІК можуть вирішити використовувати свою економічну вагу, перетворивши її на дипломатичний важіль. Адже, до всього, у складі БРІК дві "історичні" військово-політичні держави, що володіють правом вето в РБ ООН - Росія і Китай - і два кандидати на вступ до постійних членів Радбезу після проведення реформи ООН: Індія і Бразилія.

Щодо лівійського питання члени клубу виступили згуртовано, всі чотири країни утрималися при голосуванні резолюції №1973, а як тільки почалися військові операції, вони одразу ж виступили з критикою на адресу коаліції.

Крім того, нагадаємо, БРІК готується до розширення - минулого року голова КНР Ху Цзіньтао офіційно запросив ПАР підключитися до діяльності об'єднання.

Резолюція Ради Безпеки ООН, яка санкціонує застосування сили для захисту цивільного населення Лівії, була ухвалена 17 березня за ініціативою Лівану, Великобританії, Франції та США. Бразилія, Індія, Китай і Росія утрималися від голосування, але не скористалися правом вето, щоб заблокувати документ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus