USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні подешевшав «газ в балонах»

23 Серпня 2011 09:01
На початку травня спеціалізованим підприємствам нарешті вдалося закупити необхідний обсяг скрапленого газу за фіксованою ціною під час спеціалізованого аукціону – учасники ринку запевняють, що його має вистачити українцям до кінця 2011 року.

«Ми раді, що тепер забезпечені газом так надовго. Хоч голова не болітиме. Бо ж ми слабенькі, ходити колоти дрова чи топити піч вугіллям сил нема. Слава Богу, що проблема вирішилася завдяки цим нововведеним аукціонам», - каже житель Камінь-Каширського району шістдесятидворічний Дмитро Ковальчук.

«Та й правда полегшало, бо ми вже так хвилювалися, що не знали, куди й звертатися», -
додає його дружина Наталія.

Проте вирішити це питання облгазам та спецустановам було нелегко.

Купували «бомби» на заправках

Нестабільність у цінах на скраплений газ в Україні - проблема вже неоднорічної давності. Ситуація ускладнюється ще й тим, що нині в межах нашої країни ним користуються не лише автомобілісти, але й мешканці до сьогоднішнього дня негазифікованих сіл, яких, на жаль, на мапі залишилося ще чимало.

Ще й процеси газифікації у таких селах з об’єктивних і суб’єктивних причин останнім часом загальмувалися. Відтак потреба пального у таких населених пунктах - гостра.

Зазначимо, що з 2009 року дана ситуація вкрай загострилася. Тоді цілі райони опинилися без палива через перебої з постачанням. При цьому облгази і спецпідприємства - постачальники «газу у балонах» - майже рік простоювали, опинившись без газу для населення.

Як відомо, реалізовувати скраплений газ для населення (з доставкою й установкою), згідно із законодавством, можуть лише спеціалізовані суб'єкти господарювання, які мають необхідну матеріальну базу для зберігання газу, заправки, ремонтів та поставки балонів, дозволи органів охорони праці на експлуатацію небезпечного обладнання та виконання небезпечних робіт.

Адже кожен балон з газом - це по суті невелика бомба - тиск газу всередині становить до 6 атмосфер. Проте розгублені люди в паніці не думали про небезпеку для життя і їхали закуповувати газ на автозаправки, що, до того ж, виходило їм в 1,5-2 рази дорожче.

Врятували аукціони

Потреба дати доступний скраплений газ населенню все більше загосьтрювалася. Цього вимагали на акціях протесту під стінами компаній-виробників газу і Кабміну, у численних скаргах на адресу Мінпаливенерго, НАК «Нафтогаз», облдержадміністрацій. Врешті у цій сфері навели порядок. Правда, лише у середині 2010 року.

Тоді було розроблено і реалізовано механізм задоволення потреб населення в побутовому скрапленому газі через систему проведення спеціалізованих довгострокових аукціонів.

«У моєму віці йти колоти дрова вже понад силу, а на ту пенсію, яку я отримую, за 300 чи бодай 200 гривень я просто не змогла б купувати балони. Тому ми дуже вдячні, що тепер маємо змогу знову отримувати газ», - каже сімдесятирічна жінка Галина з села на Дніпропетровщині.

«Ми продаємо газ населенню в балонах. Тепер, завдяки аукціонам, ми можемо продавати його за ціною 130-140 гривень за балон, а так би продавали його за ціною 300 гривень. Раніше ми змушені були його купувати на комерційному ринку за завищеними цінами, на сьогодні ми купуємо його на аукціоні, куди мають доступ тільки облгази та спеціалізовані підприємства за більш низькими цінами, ніж на комерційному ринку. Самі розумієте, якби не було аукціонів, то 3 мільйони жителів, серед яких переважно дідусі та бабусі, не змогли б купувати пропан-бутан за високими цінами і просто змушені були б йти і колоти дрова», - стверджує заступник голови правління з обліку та реалізації зрідженого газу ПАТ «Дніпропетровськоблгаз» Дмитро Круподьоров.

Стабілізувалася нині в Україні і ціна газу, який використовують для потреб автомобілістів. Стрибків за межу 7 гривень більше не буде, - переконують учасники ринку, а його вартість опустилася до економічно обгрунтованої межі 6,5 гривні. Це становить близько 60% від ціни бензину, а значить їздити на газі сьогодні вигідно, - запевняють вони.

Олесь Бондарчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus