USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині вперше за три роки виявили кір у підлітка

29 Березня 2023 17:25
На Волині зафіксували перший цьогоріч випадок кору. Останні три роки поспіль у нашій області нових випадків хвороби не виявляли.

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Захворів підліток, йому надають усю потрібну медичну допомогу. Триває медичне спостереження за контактними особами, проводять комплекс протиепідемічних заходів.

Кір – інфекційна гостра вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Занедужати можна у будь-якому віці.

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист – вакцинація.

Згідно з епідпрогнозом та враховуючи періодичність, у 2023-2024 роках на Волині є ризик спалаху захворюваності на кір.

Варто пам’ятати, що кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі.

Симптоми недуги: підвищення температури, нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, дрібні білі плями на обличчі й по всьому тілу.

Медики наголошують: за перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Хвороба може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років: запалення середнього вуха (отит); запалення дихальних шляхів (бронхіт); пневмонія; діарея; енцефаліт.

Дві дози вакцини захищають від кору. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують проти кору в рік, а в шість років проводять планову ревакцинацію. Крім того, якщо вашій дитині від шести місяців, то за наявності епідемічних показань можна ввести нульову дозу вакцини, яка не зараховується як перша доза вакцинації.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus