USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Вас що, жаба давить?» Луцьк свариться з селами за маршрутки

25 Листопада 2016 21:31
Зі звинувачень розпочалася зустріч представників органів місцевого самоврядування Луцька і навколишніх сільрад. Одне з ключових питань: повернути «на круги своя» рух міських маршруток, які їздять до навколишніх сіл, зокрема № 30 до села Підгайці, що з 1 грудня відміняється. Власне, один із аргументів, який обурював мешканців села Підгайці, – продовження курсування маршруту № 22 до Милуш до січня 2017 року, прийняте міськвиконкомом 24 листопада.

Нагадаємо, з 1 грудня міські маршрутки не їздитимуть до навколишніх сіл. І це не влаштовує Підгайцівську сільську раду, чиї мешканці їздять маршруткою № 30 до Луцька. Так, департамент інфраструктури ОДА їм пропонує ввести приміський маршрут, який не їхатиме центром міста, а висадка пасажирів буде на вулиці Глушець.

Власне, в цій розмові прозвучала низка звинувачень, з’ясувань про те, хто куди їздить на роботу, хто куди платить податки, куди діти ходять до садочка та школи.

Голова Підгайцівської сільради Юрій Семенюк вважає рішення міськради про вкорочення маршрутів – штучним створенням проблем. Каже, люди збурені і готові навіть перекривати шляхи. Тим паче, маршруту № 30, з його слів, вже 20 років. Люди звикли і їм зручно.

Однак, каже перший заступник міського голови Тарас Яковлев, повернути маршрутку № 30 до Підгаєць неможливо, адже це суперечить чинному законодавству про транспортні перевезення, оскільки міські маршрути мають рухатися в межах місті. Або ж підставою має стати договір про співпрацю, як це стало з маршрутом № 19. І лише в одиночних випадках, як виняток, дозволяються подібні маршрути за погодженням облдержадміністрації.

Але 24 листопада члени виконкому на позачерговому засіданні прийняли рішення продовжити маршрут для автобусу № 22 до села Милуші до 15 січня 2017 року. Однак, зважаючи на те, що один із ініціаторів рішення – кандидат на голову Княгининівської ОТГ, то це рішення можна вважати як втручання у виборчий процес.

Власне, одне з питань, яке поставив представник Прилуцької громади, заступник директора Прилуцького НВК Віктор Баран, чому для села Милуші зробили виняток. Зі слів першого заступника міського голови Тараса Яковлева, продовження маршруту № 22 погоджене з управлінням інфраструктури ОДА, як винятковий випадок. А згодом посадовець відповів запитанням на запитання: «Вас що, жаба давить?». За цю фразу присутні попросили посадовця вибачитися.

А щодо маршрутки № 30, то, каже Тарас Яковлев, мешканці вулиці Дубнівської не могли в годину пік сісти у «тридцятку», бо вже в Підгайцях вона була повна пасажирів. Тому для лучан міська рада, переконує, зробила краще.

Натомість, кажуть представники Підгаєць, у Луцьку працює чимало мешканців села і податки з доходів фізичних осіб сплачуються саме в бюджет Луцька. А якщо вже на те пішло, в Підгайцівському НВК також вчаться діти з Луцька.
Конструктиву розмові намагався надати депутат Луцької міськради Павло Данильчук, який, як і під час виконкому, пропонував продовжити міські маршрути в прилеглі села до 15 січня, як і маршрут № 22, щоб було чесно. А до того часу напрацювати спільні рішення. Однак йому заперечив Тарас Яковлев, оскільки уже на 29 листопада передбачений конкурс на перевізника, який би їздив маршрутом, що сполучає Підгайці та Луцьк. Тож для маршруток №№ 25 і 30 потреби продовжувати терміну, переконує, немає.

Згаданий приміський маршрут не надто влаштовує мешканців Підгаєць. Особливо турбує їх те, що чимало дітей з села їздять до Луцька в позашкільні заклади. А оскільки взимку надворі швидко темніє, то виходити на вулиці Глушець, навпроти парку, де немає нормального освітлення, для дітей - небезпечно. Переймаються вони й тим, що проїзд може подорожчати, особливо для дітей, які досі їздили за гривню. На це депутати міськради пропонують вирішити питання облаштуванням вуличного освітлення і організацією зручних сходів до центральної частини міста, аби ця ділянка була безпечнішою.

Фактично, у більшості зустріч складалася із взаємних звинувачень. До прикладу, представники Луцька нарікали, що діти мешканців прилеглих сіл ходять до міських ДНЗ, а села навіть не розглядають питання будівництва дитсадків у себе. Натомість діти лучан не мають змоги відвідувати дитсадки. Саме тому й міська рада приймала рішення про те, що перевагу під час прийому в ДНЗ надаватимуть дітям мешканців Луцька.

У відповідь на це голова Княгининівської сільської ради Олена Твердохліб, яка теж була присутня під час зустрічі, зауважила: раніше села не могли собі дозволити будувати дитсадки. Однак, після об’єднання, Княгининівська ОТГ готується до будівництва нового дитсадка, який можна було б завершити за 2 роки. Також планується будівництво приватного ДНЗ.

«У Зміїнці виділена земля під садочок і ми плануватимемо його будівництво протягом 2 років. Від нас до Луцька ходить 102 дитини. Дайте нам час, поки побудуємо садочок, щоб наші діти ходили до Луцька. У нас триває будівництво житлового комплексу, де буде і приватний садочок на 50 місць, тож з часом ми зможемо забрати цих дітей і ще й не виключено, що з Луцька захочуть до нас йти», - звернулася вона.

Своєю чергою, депутат Луцької міськради Борис Смаль запропонував сісти всім разом і спокійно обговорити варіанти, які б влаштували обидві сторони конфлікту з приводу маршруток: Луцьк і села. А щодо дитсадків, то в місті вже є прецеденти, де сільські ради співфінансують ремонт груп, але за це вони впевнені, що певну кількість їх дітей приймуть до ДНЗ. Тож є й такий варіант співпраці.

Урешті, присутні домовилися зустрітися днями ще й з представниками управління транспорту та інфраструктури Волинської ОДА, аби обговорити ще раз питання сполучення з містом, у тому числі й щодо руху маршрутки, який би влаштував мешканців Підгаєць. Пропонувалося також продовжити до 15 січня 2017 року рух міських маршруток до сіл. Однак це рішення має приймати виконком. А ось чи погодиться – невідомо, оскільки днями має відбутися конкурс на організацію перевезень за приміським маршрутом.

Зауважимо, не виключено, що каталізатором, який спровокував таке гаряче обговорення, таки стало продовження маршруту № 22 до села Милуші. Однак, не викликає й заперечень те, що більше тисячі підписів зібрано під зверненням до Луцької міської ради не скорочувати маршрут № 30. Селяни ще й погрожують перекрити рух на дорозі. Але чи вдадуться до цього заходу – стане зрозуміло вже в понеділок, коли, начебто, й пропонується вчинити таку акцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Активіст Показати IP 25 Листопада 2016 21:54
Дурний той Яковлєв і діти в нього дурниками виростуть. Зловив бога за бороду. Скоро присяде.
Віктор Показати IP 25 Листопада 2016 23:30
Вибачте але міська рада вже так хоче отримати додаткові землі що готова скоро шлагбануни поставити між містом та прилеглими селами. Мало земелькі виходить у місті а Яковлев вже підсів на грошикі на вирішенні земельних питань,ось так воно і виходить. Знову корупція повертається до нас ((( А Нарахунок співпраці між містом і селами місто вже забуло як зверталась до прилеглих сіл щодо виділення міським жителям ділянок для ведення Дачного Господарства. Землі дали міським жителям, вони з часом благоустроїлись, а тепер самі дачники не зможуть добратися до своїх дач. Кому краще зробили. І на останок спершу закрийте маршрут 47. Бо там у боголюбах всі луцькі бомжі та сироти живуть на чолі з Романюком тоді.Піклуйтесь про нас так і далі тільки, а ми вас скоро за шкуру знову з тих кабінетів виженемо - ДАРМОЇДИ
віктору до Віктор Показати IP 27 Листопада 2016 18:35
А ти подумав.що в Боголюбах лікарня?Мені твоя дача і ділянки десь,коли потрібно хворого доглядати і їздити в лікарню двічи на день.А відносно « луцькі бомжі та сироти»,так вони маршрутками не користуються.
Ось так сів і подума Показати IP 26 Листопада 2016 01:01
За такою логікою треба познімати тролейбусні лінії до Гаражджи. Хіба міські тролейбуси в село їздять законно? З кожним кроком наближення до Європи ми самі для себе створюємо все більше проблем. Поки туди дійдемо, то залишимось голими і розбитими тими ж проблемами. І тоді кому ми такі треба? А всі проблеми від дурнів, які дорвались до корита і "раціонально" керують. Ламати - не будувати! А на розумні вчинки бракує мізків...
Йопрст Показати IP 26 Листопада 2016 01:31
Усьо украдєно до нас- 330-каждому!!!!
Давляча жаба Показати IP 26 Листопада 2016 06:12
Та ви у перевізників спитайте, чи комусь треба буде той маршрут 30 без Підгайців?)
Пилип до Давляча жаба Показати IP 26 Листопада 2016 18:02
Звичайно треба. В 30тку зайти неможливо в час пік. І люду купа і смердить.
2234 Показати IP 26 Листопада 2016 08:40
що говорить твердохлібиха, як вона знає що збудує садок за 2 роки, сміх та й годі, освіти в неї ж нема от і піариться, в бюджет на 17 рік нова громада не попаде, курчат будемо рахувати на початку 2018 року, але жителі княгининок думають що з іншим головою
Місто Показати IP 26 Листопада 2016 08:49
Шановні слуги народу перестаньте смішити людей і прикриватися законами Яка різниця де живе людина вона повинна отримувати хоча б мінімальні послуги Ви не знаєте де завтра будете жити Голова вже живе в селі Зберіться без преси і вирішіть прлблему Як варіант купіть спільно тролнйбус з автономним ходом і возіть людей Не Піартесь
село Показати IP 26 Листопада 2016 10:38
може яковлеву пройти психекспертизу ??
Лучанка Показати IP 26 Листопада 2016 12:35
Шановні, лучани і гості міста! Чинного мера Ви обрали самостійно... Ніхто не каже голосувати за Товстенюка, але Ви ще раз повелися на цей банальний та примітивнийрозвод, тому що такий самий піар був на виборах у Президенти де переміг Порох (аби не Юля). От і тут та сама технологія була застосована. От зробіть висновки хоч вже після 2 -ї помилки. Допоки Ви таких обиратимете та не ходитимете на вибори отакі "знавці" з 24 школи нами з Вами гімназистами керуватимуть, нажаль! Тому, робіть щось аби змінити. Бо кожен народ заслуговує на ту владу, яку має!!!
лучанка справжня, а Показати IP 26 Листопада 2016 13:39
все правильно Яковлев мислить - садочки і школи переповнені через дітей з навколишніх сіл, а мешканцям Луцька немає де своїх подіти. Виходить, що за податки лучан, утримуються і годуються діти з сіл. Це не правильно. Але це потрібно було вирішувати ще раніше - прописаний в Підгайцях, то чого дитина має ходити в школу до Луцька? А то так виходить - мешканці сіл дуже "розумні" - жити за містом, не на поверхах, але конристуватися всіма благами міста. Не вийде
Пилип до лучанка справжня, а Показати IP 26 Листопада 2016 18:04
Підтримую.
9 поверх до лучанка справжня, а Показати IP 26 Листопада 2016 19:08
Шановна, а Ви коли, перепрошую, какаєте - замислюєтесь куда Ваші фекалії мандрують?? А та водичка котра їх змиває Ви знаєте звідки прибігає?? А те сміттячко яке Ви викидаєте - де дівається чули?? Ви певно з тих своїх поверхів дуже рідко спускаєтесь на землю грішну, тому Ваше мислення і називається поверхневим, як і в пана Яковлєва, знаного спеціаліста.
Лучанка до лучанка справжня, а Показати IP 26 Листопада 2016 23:07
А хто Вам забороняє жити за містом, цитую "не на поверхах"????? Тож такі "класні" р-ні,квартили в нас в місті: 33-й, 40-й, ЛПЗ, Відродження. Так всі ж там жити хочуть, так купують квартири,що гай шумить в нинішній час то.А квартири та цей бізнес по місту Яковлєв нині так розвиває в місті,що капєць, то до чого тут це??? Перш ніж себе самого захищати треба хоч розум мати!
Александра Показати IP 26 Листопада 2016 13:59
На рахунок Твердохліб, коментарі недоречні, дайте людині працювати, у нас вже був один з освітою покрав усе що тільки можна, тепер до обл держ добрався! Люди заспокойтесь, нехай вас не душить Жаба! Не захищаю нікого, але будучи жителькою Княгининку скажу так, тепер хоч знаю що мою землю не продадуть! Гірше з її приходом однозначно не стало, а ті хто наїдав Пузо при Ярмолському і пишуть ці недоречні коментарі! Давайте говоріть відкрито якщо ж ви такі сміливі!
Александра Показати IP 26 Листопада 2016 14:02
Відповідь 2234 адресована!
ВОВК Показати IP 27 Листопада 2016 17:19
тролейбус до Гароаджі не можна відміняти бо на ньому скоро повезуть всю ту шваль з міськсради ***
галя Показати IP 28 Листопада 2016 16:31
продам картоплю жителям з міською пропискою не продам старий ринок. павільон критий
Ната Показати IP 6 Грудня 2016 09:21
Ото велике Село Луцьк як свариться з меньшим Селом Підгайці.....
vadis peysh Показати IP 6 Березня 2017 14:37
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus