USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чи можливе кримінальне переслідування Порошенка за розтрату коштів США

20 Серпня 2018 14:59
Однією з найбільш топових новин неділі, 19 серпня, стало повідомлення авторства відомого адвоката Андрія Смирнова.

На своїй сторінці в Facebook юрист (з посиланням на джерело, раніше передавав йому достовірні відомості), оприлюднив кілька шокуючих даних, що стосуються президента України Петра Порошенка і чи не найвпливовішої людини в Молдові - Володимира Плахотнюка.

Згідно з ними, український глава держави може стати об'єктом розслідування США про розкрадання коштів, виділених американським урядом і МВФ для підтримки країн "з демократією, що зароджується".

Інформація Смирнова містить кілька сенсацій, які викликали бурхливе обговорення в Києві.

По-перше, він пише, що "Федеральний суд у Вашингтоні передав на досудову перевірку і верифікацію фінансову спеціальну документацію щодо осіб, причетних до розкрадання державних коштів США і організації злочинного трафіку коштів, виведених через фіктивні державні програми підтримки". Ця перевірка за федеральним законодавством займе від 25 до 60 днів, після чого матеріали повернуть до суду і почнеться розгляд по суті.

Йдеться про кошти федерального бюджету США і кошти, що виділяються в рамках цільової програми підтримки МВФ країнам із демократією, що зароджується. За інформацією джерела адвоката, конкретизовані дві держави Східної Європи, чиї перші особи будуть перевірені на ретельність у витрачанні американської допомоги.

"Організаторами проходять з боку України - Петро Олексійович Порошенко, з боку Республіки Молдова - Володимир Георгійович Плахотнюк", - уточнив Смирнов.

По-друге, він оприлюднив дані про наявність у президента України посвідки на проживання в швейцарському кантоні Цуг, а у Плахотнюка - паспортів громадянина Румунії та Росії (поряд з молдавським "аусвайсом").

Зважаючи на це до предметного вивчення фінансових операцій їх компаній, за інформацією адвоката, було підключено Федеральне бюро розслідувань. А головне, що в курсі розслідування щодо Порошенко і його давнього партнера з Молдови - перші особи Сполучених Штатів: віце-президент Майкл Пенс і держсекретар (до квітня займав пост глави ЦРУ) Майкл Помпео.

З урахуванням такої пильної уваги американців до джерел доходів найбільш впливових осіб України та її південно-західного сусіда, Смирнов допускає - після втрати повноважень Порошенко втратить шанси на спокійне майбутнє не тільки на Батьківщині, а й можливість перебратися на ПМЖ в Кишинів.

"Якщо коротко. Молдова як еміграційна зона для президента - теж відпадає", - резюмував адвокат. Додавши, що час покаже, чи відомості його інформатора відповідають дійсності.
Офіційної реакції на пост Смирнова з боку Адміністрації президента не було. Судячи з усього, на Банковій вважають цю інформацію такою, яка не вимагає окремого коментування, зважаючи на її ймовірну неправдивість.

Незважаючи на це, до обговорення повідомлення юриста все ж активно підключився низка користувачів мережі, які називають оприлюднені відомості фейком і плітками.

"Страна" розбиралася, наскільки реалістичною може виявитися інформація джерела Смирнова і хто може стояти за скандалом навколо українського президента.

Хто і як повідомляв про ймовірність американського переслідування Порошенко

Нагадаємо, що про високу частку ймовірності кримінальних перспектив для п'ятого президента України, причому в першу чергу, по так званій "американської лінії", у вітчизняному політикумі говорять досить давно. Втім, будь-яких офіційних підтверджень цьому жодного разу ще не надходило.

Проте, в середині серпня чутки активізувалися. Причому відразу з декількох джерел.

Спочатку "зачинщиком" цієї теми виступив колишній губернатор Одеської області Михеїл Саакашвілі. В інтерв'ю "Стране" опальний Міхо заявив, що як тільки Порошенко "перестане бути президентом, його не прийме жодна з країн або видасть його моментально".

"В Америці його можуть посадити, як Лазаренка, тому що ФБР завела на нього папку справ. Я розмовляв з людьми, які знають. Справи, пов'язані з його офшорними рахунками", - сказав Міхо.

Через день після виходу його масштабного інтерв'ю якийсь блогер ЖЖ під ніком leontev-86 опублікував повідомлення в розвиток цієї теми. По суті, його пост (принаймні, перша частина), розміщений 15 серпня, містить ту ж базову інформацію, що і відомості джерела адвоката Смирнова.
У ньому йдеться про початок масштабної перевірки операцій по витраті коштів, що виділяються Молдові та Україні з боку США і міжнародних кредиторів. А також міститься відсилки до того, що ініціаторами цього розслідування виступили якісь екс-чиновники, політики і бізнесмени родом з Києва і Кишинева на чолі з вищезазначеним Саакашвілі.

Зауважимо, що юзер leontev-86 також не розголошує джерел своєї інформації. Більше того, він публічно не називає свого імені, а з його особистих даних "Стране" вдалося знайти тільки фотографію, де його характеризують як ймовірного "піарника" колишнього губернатора Тюменської області, а нині - мера Москви Сергія Собяніна. Зв'язок з командою градоначальника російської столиці leontev-86 заперечував, але справжність фото - визнавав навіть на сторінках свого "живого журналу".

З контенту його публікацій виходить, що аж до кінця 2017 ця молода людина, яка називає себе уродженцем Запоріжжя (і нібито раніше намагалася вступити в контакт з екс-главою СБУ Валентином Наливайченком), проживала на території Ханти-Мансійського автономного округу Тюменської області Росії. Левова частка його постів присвячені саме російським "навколополітичним і бізнесовим договорнякам", але є і низка повідомлень на українську тематику. Здебільшого - з критикою і компроматом на лідерів Євромайдану, серед яких екс-прем'єр Арсеній Яценюк, спікер парламенту Андрій Парубій і генпрокурор Юрій Луценко.

Саме leontev-86, судячи з усього, і є першоджерелом оприлюднення в середині серпня в мережі відомостей про кримінальні неприємності з боку США для президента України і найвпливовішої людини Молдови. Після чого ці дані з деякими варіаціями опублікували ще низка публічних проектів.

Так, в мережі можна зустріти згадки про щонайменше трьох осіб, які можуть бути зацікавлені в розкрутці теми з розслідування схем "заволодіння американськими грошима" з боку Порошенка і його давнього приятеля - олігарха з Молдови Плахотнюка.

З української сторони йдеться нібито про опальних нардепів Олександра Онищенка і Андрія Артеменка, які раніше заявляли про неодноразові контакти з силовиками США з даних питань.

Паралельно з Кишинева цю тему може підігрівати оточення ворога Плахотнюка бізнесмена В'ячеслава Платона. Раніше "Страна" повідомляла, що в 2016 році він був затриманий в Києві з українським паспортом на прізвище Кобаль і потім вивезений в Молдову. Рік тому Платон (Кобаль) був засуджений за фінансові махінації на 18 років в'язниці.

Зауважимо, що написали про це інформаційні ресурси і блоги, які не входять до переліку топів українського або російського сегмента інтернету. Мабуть тому, аж до оприлюднення схожою інтерпретації розвитку ситуації адвокатом Смирновим, на них не звертали уваги журналісти.

При цьому, джерела "Страны" в дипломатичних колах повідомляють - "диму без вогню" в скандалі з нібито розслідуванням діяльності лідерів України та Молдови, швидше за все, не виявилося.

За їхніми відомостями, американці дійсно вивчають грунт під можливе підведення під кримінальні справи дії Порошенко і осіб з його найближчого оточення. Серед останніх називаються імена нардепів від БПП Ігоря Кононенка та Олександра Грановського. Згідно з цими даними, масовий удар по команді п'ятого президента України нібито може бути завдано з Вашингтона в перших числах вересня.

Також кажуть, що дане розслідування здійснюється в рамках ревізії адміністрацією Трампа всіх проектів фінансової допомоги, яку надавала зарубіжним країнам команда колишнього американського президента Барака Обами.

Версії походження скандалу

Чому ж в такому випадку про швейцарський дозвіл на проживання Порошенко і ймовірність його кримінального переслідування в США заговорили саме зараз? На цей рахунок є кілька версій.

Згідно з основною з них, "вкидання" інформації про це є фейком. А його автори можуть перебувати як в Росії, так і в середовищі опальних бізнесменів / політиків з України та Молдови. На користь цього говорить той факт, що вперше ця інформація була "вкинута" через маловідомі джерела (при цьому російські).

На користь цього наводиться і додатковий аргумент. Він пов'язаний з тим, що аж до приїзду місії Міжнародного валютного фонду в Україні, який очікується у вересні (і де буде вирішуватися, в тому числі, і ключове питання про підвищення вартості природного газу та комунальних послуг для населення), з боку США офіційний Київ не очікує будь-яких зрушень у розвитку відносин з Вашингтоном.

Втім, якщо це і повинно заспокоювати мешканців Банкової, то ненадовго. Нехай навіть і малопоміченим, але оприлюднення відомостей про наявність посвідки на проживання в Швейцарії у президента України, а також ймовірні претензії до можливого розкрадання макрофінансової економічної допомоги, що виділяється США, навряд чи грають на руку амбіціям команди Петра Порошенка.

Тим більше, мало хто сумнівається - при бажанні американці можуть знайти і пустити в справу багато компромату на Петра Порошенка. І тут питання лише часу, бажання і політичної необхідності - коли вони це зроблять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus