USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Важливий фігурант справи Онищенка втік, не внісши заставу

23 Лютого 2017 14:11
Фігурант так званої «газової справи» Сергій Свіченко втік і наразі перебуває у розшуку. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» із судового засідання, де розглядалося питання стосовно запобіжного заходу іншому підозрюваному.

Колишній директор ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Карпатнадраінвест» Сергій Свіченко перебував шість місяців під домашнім арештом. Відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу, сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців.

Відтак, детективи НАБУ в лютому подали клопотання про обрання Свіченку нового запобіжного заходу. Суд обрав для нього заставу у розмірі 20 млн грн, яку він повинен був внести протягом п’яти днів. Однак, Сергій Свіченко цього не зробив. І наразі його місце перебування невідоме.

Нагадаємо, Свіченко підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна і забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Сергій Свіченко
Сергій Свіченко


За даними слідства, Свіченко, зокрема, подавав заявки на підконтрольні злочинному угрупуванню Онищенка товарні біржі із зазначенням початкової заниженої ціни природного газу, видобутого в межах спільної діяльності ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Карпатнадраінвест» та ТОВ «Фірма «ХАС» з «Укргазвидобуванням». На сьогодні встановлений розмір збитків від цієї схеми становить 740,07 млн грн.

Відзначимо, що Свіченко влітку 2016-го, коли почалися затримання у справі Онищенка, вже намагався виїхати з України. 28 червня його затримали при спробі перетину кордону з Росією, де в нього є родичі і знайомі.

17 лютого цього року вісьмом затриманим підозрюваним у «газовій справі» було оголошено про те, що зібрані докази, достатні для складання обвинувального акту. Сторона захисту зараз знайомиться з матеріалами справи.

10 лютого апеляційний суд Києва зменшив у п’ять разів заставу для колишнього заступника голови правління ПАТ «Укргазвидобування» Вадима Шленчака, що теж фігурує у цій справі. Згодом заставу у розмірі 10 млн грн за Шленчака вніс екс-голова правління ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень» Владислав Байрака, і затриманий вийшов із СІЗО.

22 лютого апеляційний суд також зменшив заставу з 50 млн грн до 20 млн грн стосовно колишнього першого заступника голови правління «Укргазвидобування» Олександра Сомова.

Нагадаємо, в Україні на Онищенка заведено кримінальну справу за корупційними схемами з газом Укргазвидобування. Влітку Верховна Рада задовольнила подання на притягнення депутата до кримінальної відповідальності, а він, скориставшись депутатською недоторканністю, виїхав з України спочатку в РФ, а потім до Великобританії. Зараз він продовжує переховуватися за кордоном.

Не так давно Онищенко заявив про компромат на президента Петра Порошенка, зазначивши, що передав всі матеріали на президента до США. Онищенко звинувачує Порошенка в корупції, тіньових схемах, відкатах, «приватизації» Верховної Ради, заявляючи, що цілий рік таємно записував свої бесіди з Порошенком на годинник з диктофоном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сераховичі Показати IP 23 Лютого 2017 15:18
В Украіні може бути покарана бабуся яка продає яблука зі свого саду -бо не вистачає коштів ні на що! А злодіів покарати нема кому!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus