USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Веснянки у Старому місті розігнали хмари над Луцьком. Фоторепортаж

24 Квітня 2021 12:19
Мистецька акція просто неба «Біля Лесиної вітальні», яку організували департамент культури Луцької міської ради та Палац культури міста 23 квітня, об’єднала шанувальників творчості нашої великої землячки.

«2021-й оголошено роком Лесі Українки. Тому заходи, приурочені пам’яті поетеси, будуть відбуватися постійно. Ми ж, аби акція вийшла яскравою, вирішили обрати саме весняну пору. До того ж, у доробку Лесі Українки є дуже багато творів на цю тематику. Ось так спільно і народився та реалізувався гарний творчий задум – читати поезію просто неба, поряд з музеєм «Лесина вітальня», – розповідає художня керівниця Палацу культури Тетяна Лець.
Читати ще: У ВНУ презентували повне 14-томне видання творів Лесі Українки

Блакитне небо та пишні хмари, вітер і стрічки, а разом з цим – жива музика та поезія Стаса Зубенка, Поліни Лець, Тетяни Шершень – усе це створило дивовижну атмосферу.
Враженнями від акції поділилася її учасниця Лілія Бабчук, організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності Палацу культури.

«Поезія Лесі Українки – неповторна. Кожен її твір наповнений емоціями. Сьогодні я читала «Веснянку» – актуальний вірш для цієї пори. І в ньому – вир весняних і веселих емоцій, – каже вона. – А загалом, вірші поетеси – різножанрові. Є в них і смуток, і радість, трагічні й комічні нотки. Без перебільшення, вона – унікальна».
Яскравим вийшло фольклорне дійство – закликання весни у виконані зразкового ансамблю танцю «Волиняночка». Глядачів та артистів розвеселив місцевий пес, який певний час спостерігав, а потім вирішив приєднатися до хороводу.
«Ось так природа радіє весні, що і собачка не втримався!» – пожартував один із гостей.

Народний аматорський оркестр народних інструментів «Волинянка» продемонстрував, як чудово лягають поезії Лесі Українки на музику, виконавши композицію «Реве-гуде негодонька».
Після виступів на вулиці учасники акції перейшли у кімнату музею «Лесина вітальня». Ретельно відтворена атмосфера минувщини наче оживила образ великої поетеси. Її голос вчувався у виступах Юлії Герел, Зоряни Яросевич та проникливій композиції «Королівна», яку під звуки скрипки Анни Присяжної виконала заслужена артистка України Людмила Натанчук.
Гості мистецької акції подякували організаторам та артистам за чудовий настрій та гарну сонячну погоду – все ж веснянки зробили свою справу. А найкраще настрій свята передали слова Тетяни Лець у відповідь на прохання зацитувати улюблені рядки з поезії Лесі Українки.

«Гетьте, думи, ви хмари осінні!
То ж тепера весна золота!
Чи то так у жалю, в голосінні
Проминуть молодії літа?

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Жити хочу! Геть, думи сумні!»
Олександр ДУРМАНЕНКО
Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus