USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Весняний перформанс луцьких мисткинь у Галереї мистецтв

26 Квітня 2017 20:50
Новий арт-проект епатажної луцької художниці Марічки Островської «Фікція весни» був презентований 25 квітня у Малій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України. Презентація розпочалася яскравим мистецьким дійством – міні-перформансом «Душа і природа», який був створений і реалізований спільно з відомою луцькою поетесою Лєною Шторм.

Обидві мисткині – кожна у своїй царині – вже заявили про себе як особистості з власними поглядами на шляхи самовираження, готовністю до провокації і до дискусії з глядачем. Соціальна мережа Фейсбук дозволила дистанційно спостерігати за творчим поступом кожної з них осібно, а до реальної зустрічі підштовхнув арт-проект Марічки Островської «Стовп за вікном життя – як є». Свій поетичний відгук на нього Лєна Шторм опублікувала на фейсбук-сторінці Марічки. А далі – трапилася зустріч в Галереї мистецтв НСХУ. Думка про спільний проект була природною – обидві сприймали творчі практики одна одної як джерело обопільного натхнення і нових ідей. Але головне – поєднання різних жанрів мистецтва надало темі екології природи і людської душі особливо переконливого, гармонійного втілення. Поетичний ряд Лєни Шторм був створений спеціально для інсталяції Марічки Островської, а формат його подачі був продуманий обома авторками та відобразився у 10-хвилинному міні-перформансі.
Лєна Шторм, літераторка: «Ми вирішили поєднати свої проекти у спільний передусім тому, що це дає змогу показати мистецтво у різних жанрах, видах і напрямках і за допомогою різних виражальних засобів говорити про одне і те саме – душу, природу, вічність, справжність. Створюючи аналогії зашлакованості людської душі із забрудненням лісу пластиком та целофаном, ми не прагнули створити таку собі екологічну агітку про правила поводження на природі. Вони, зрештою, й так всім відомі. Акцент робився на тому, що середовище лише відображає людину, її зміни. Чи завжди ці зміни добрі – риторичне питання, виклик, провокація, внутрішній конфлікт, який кожен розв’язує так, як підказує йому душа».
Марічка Островська, художниця: «Як художник, я передала свою ідею за допомогою кольору, пластику, фото у образах дерев з омелою, квадратних пікселів. Пластик – то є штучне, награне, несправжнє, нещире. А омела на деревах – то така фікція прикраси. Колір життя – зелений, поєднання небесного сонця і земної води. Людина, як і дерево, ногами стоїть на землі, а мріями літає у небі. Рівні квадрати пікселів символізують стихії у природі, взаємодію людей, де всі залежні один від одного як сторони одного чотирикутника».
природа дерева

природа дерева складна і розтовчена справжність бульдозером часу й цинізму чи ж справді так варто у світі в котрому нерідко панує продажність емоції щирі сприйматися можуть за жарти

природа себе не шукає вона є правічна шукає людина їй часто знайти не вдається бо пошуки суті стають в цьому світі незвичні так само як прагнення світлі стражденного серця

природа дерева цим сказано все навіть більше їх крони це корені крил що злітають у небо себе в цьому світі так легко зміняти на інше та варто замислитись все ж чи ці зміни нам треба

(Текст – Лєни Шторм)
Співавторами перформансу стали члени родини Марічки – бабця та дідьо. Їхня розповідь про весну, життя і працю у селі прозвучала у аудіо-запису, який супроводжував подію. Звуки грому, дощу, лісового струмка, пісні солов’я асоціативно перенесли глядачів у весняний ліс, а дисонуючі звуки індустріального вторгнення людини у природу підкреслили символічні акценти дійства.
Емоційний відгук глядачів на динамічну подію виплеснувся у щирий захват, жваве спілкування, обмін враженнями. Серед глядачів – художники, музиканти, літератори, режисери, старі і нові друзі. Олена Бурдаш, відома волинська художниця, прочитала свій вірш про весну, а знаний волинський музикант Валерій Ленартович запросив усіх бажаючих до музичної імпровізації на глеках і косах. Розходитися глядачі не поспішали, а ще пригощалися смаколиками фуршету і смакували пряне вино.
Арт-проект Марічки Островської «Фікція весни» демонструватиметься у Галереї мистецтв НСХУ ще протягом 2 тижнів. Запрошуємо усіх шанувальників сучасного мистецтва переглянути його, обмінятися враженнями про візуальне втілення теми екології людської душі. Адреса Галереї: вул. Лесі Українки 24а. Вхід вільний завжди.

Коротко про авторів проекту:

Марічка Островська (Ковальчук) виросла в у с. Угринів на Волині. 2013 – магістр кафедри образотворчого мистецтва Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Активна учасниця роботи молодіжної секції Волинської організації Національної спілки художників Українки, регіональних, українських та міжнародних пленерів, виставок, арт-проектів, воркшопів та арт-терапевтичних практик в Україні, Польщі, Німеччині, Туреччині, на острові Кіпр. Авторка сміливих персональних проектів «Стовп за вікном» (2013), «Беріг-Оберіг» (2014), «Яблука на кілімках» (2015), «Свіжий дух (ВОЛЯ)» (2016), «БезГрішні» (2017).

Лєна Шторм (Олена Букія) – журналістка, поетеса, педагог, керівник медіаклубу «Молодіжне місто» на базі луцької бібліотеки-філії №10, учасниця літературної студії «Без меж».Авторка поетичної збірки «Авантюристка» (2013), учасниця творчого альманаху «Золоті струни сердець Донбасу» у рубриці гостей (2013), авторка сценарію музичної драми «Сучасні Ромео та Джульєтта на Майдані» (2014), укладачка збірки дитячих поетичних робіт «Батьківщино моя, будь навіки міцна і соборна!» (2015), а також авторка та співавторка кількох методичних розробок та публікацій з медіаграмотності та розробниця навчального інтернет-журналу для підлітків «YouthTown». Нагороджена відзнакою Всеукраїнського літературного конкурсу «Витоки» (2015), грамотою І ступеня та дипломом ІІ ступеня Всеукраїнського літературного конкурсу ім. Леся Мартовича (2015 і 2016) та подякою Всеукраїнського конкурсу «Я – журналіст» за високий рівень підготовки юних журналістів. У листопаді 2016 презентувала читачам творчу програму «Я маю рими – вперті, бо живі!». Нині зайнята роботою над кількома новими рукописами.

Фото події – Олександр Паньковець, Валерій Панасюк

Докладніше про подію на сторінці Галереї мистецтв НСХУ https://www.volart.com.ua/ukr17/fiktsiya_vesny/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
сергій Показати IP 26 Квітня 2017 21:05
Марійка ти молодець, щоразу щось нове...
Лучанка Показати IP 26 Квітня 2017 21:15
Направду,сплетіння двох людей, яким хтось сказав,що вони митці.
Штормик до Лучанка Показати IP 27 Квітня 2017 10:21
Ти права. Саме хтось колись сказав. Причому неодноразово і всеукраїнському, а комусь - і на міжнародному рівні. Тож, даруй, подруго, вірю тому більше, ніж безликій коментаторці :)
європеєць до Лучанка Показати IP 27 Квітня 2017 11:09
кума Наталка, то є ти? Сплетіння-митців-знавець
А Показати IP 26 Квітня 2017 21:42
А що таке "мисткинь"?
Шошон до А Показати IP 27 Квітня 2017 06:14
шо, шо, шооо?
Наталя Показати IP 26 Квітня 2017 23:01
Дівчата, ви молодці. Було круто.
Ш Показати IP 27 Квітня 2017 02:02
Що вони курять...
отако Показати IP 27 Квітня 2017 06:36
Гарні дівчата і в цьому все мистецтво.
лучанин Показати IP 27 Квітня 2017 12:47
Щось справжнє створити немає хисту, от і займаються дурницями.
Варвара до лучанин Показати IP 27 Квітня 2017 17:38
Справжнє це що натюрморти з розами та пейзажі на кухню по 100 грн.?
Штормик Показати IP 27 Квітня 2017 14:33
Коментують усе ті самі люди. Під "сором'язливими" псевдо "лучанка", "лучанин". Давайте, більше жовчі, більше люду. Але в нас є одна суттєва відмінність - ми робимо те, що нам подобається, без огляду на вас. І робитимемо далі. Ми не прагнемо збирати фан-клуби і щоб нас всі без винятку любили і бігли захищати. Тому пишіть більше, показуйте себе. Заціпило? А нас не ціпить ані ваша творчість, ані ваші випади. Ваш час пройшов. Бо хтось в мистецтві самовиражається просто, а хтось - вставляючи іншим палки в колеса. Як то кажуть, кожен ділиться, чим має. І хтось відкрито несе сусіду відро яблук, а хтось - таємно перекидає через паркан відро екскрементів. Бо чим багата душа, те віддає назовні. Зрештою, це буде вже все, що я скажу нашим з Марічкою "доброзичливцям".
Ольга М. Показати IP 27 Квітня 2017 19:18
Класна подія! В масштабах Луцька особливо круто, що це зробили свої, рідні "кадри". Сильні особистості, талановиті жінки, що вміють бути творчими, думати нестандартно і мають силу презентувати свої проекти спільноті. Радію, що багато людей поділяють цінності любові до цього складного, але прекрасного світу.
Олександр Показати IP 28 Квітня 2017 08:53
Я в шоці з наших теперішніх митців, що не будь, аби засвітитись!
Сергій до Олександр Показати IP 28 Квітня 2017 10:27
Полішуку Олександру аби що небуть, аби п*рн*ти. Ти не туди зайшов це не для тебе базар там далі....
Знавець Показати IP 28 Квітня 2017 09:44
Проблема таких заходів у Луцьку полягає в тому, що ходять на них одні люди - ті, які отримують задоволення та(або) висловлюють фахові коментарі відкрито. Вони не читають таких матеріалів, бо бачили подію вживу. А коментують - зовсім інші люди. Ті, які не були присутні і не можуть з відео оцінити режисерський задум, проаналізувати ритміку та метафоричне поле віршового ряду, його відповідність елементам інсталяції. Відтак, перша реакція йде від глядачів та присутніх фахівців - і вона об'єктивна. А далі - просто зведення особистих рахунків, відомих чи не відомих митцям та(або) їх критикам і заздрісникам.
До знавця Олександр Показати IP 28 Квітня 2017 11:42
Згідний з коментарями з Вами, відео спотворює, але бабульці - респект, а от з дівчатами якось не вишло, не бере воно за душу, а Сергій по коментарях сам себе охарактеризував
Олександр до А Показати IP 28 Квітня 2017 12:23
А "мисткинь" це "мистецтво покинь"
філолог до Олександр до А Показати IP 28 Квітня 2017 13:43
Заодно покиньте і свої "мовознавчі розвідки", а просто більше читайте сучасну українську літературу. Тоді багато питань просто соромно буде озвучувати з огляду на їх "позавчорашність".
Надія Показати IP 28 Квітня 2017 14:51
Креативно. Сучасно і несподівано. У Луцьку є талановиті особистості, які хочуть свою творчість показати іншим. Це важливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus