USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ветерани міліції беруть «під ковпак» чиновників

29 Квітня 2010 14:06
На Волині з’явилася правозахисна організація, яка буде досліджувати - як дотримуються права людини органами влади.

Новостворений «Волинський центр моніторингу дотримання прав людини» очолив помічник Міністра внутрішніх справ на Волині, підполковник міліції у відставці Антон Цісарук. Установчі збори відбулися 22 квітня.

Серед одинадцяти засновників – адвокати і люди з юридичною освітою. Є й представники ЗМІ. Як повідомив Цісарук, правозахисники, окрім надання юридичних консультацій і ведення окремих справ, будуть проводити загальний моніторинг: чи не порушують правоохоронці та чиновники права громадян.

«Всі захищають права, але моніторинг не здійснюється і це не висвітлюється. Є проблема у тому, як правоохоронні органи реагують на заяви громадян. Особливо багато нарікань на діяльність прокуратури з боку правозахисників про те, що не дотримуються терміни здійснення перевірок по заявах громадян.

Законом чітко визначено: якщо заява направляється і там є склад злочину, то протягом десяти днів правоохоронні органи повинні провести перевірку і порушити кримінальну справу або відмовити у порушенні. Якщо буде виявлена якась проблема, ми покажемо причини і запропонуємо свої заходи як їх вирішити і вимагати в деякій мірі від органів влади усунути ці порушення», - пояснив Цісарук.

Він переконує, що коли влада не реагуватиме на порушення, то організація буде звертатися до журналістів.

Голова організації розповів, що ініціаторами створення такої спілки виступили кілька громадських організацій. Серед них – Волинський благодійний фонд, асоціація «Велес», Асоціація захисту прав молоді Волині . За словами Цісарука, спочатку діяльність організації зосередиться на дотриманні прав громадян у правоохоронних органах. Згодом пошириться на інші сфери.

«І в освіті є багато проблемних питань, і в медицині є порушення. Маю на увазі різноманітні побори, не надання реальної допомоги. Наприклад, хоча би на перших три дні перебування людини в реанімації має бути певний запас ліків. А то з першого дня в лікарні пацієнтам виставляють рахунок на півтори тисячі гривень. Не кожен може одразу ж знайти таку суму. Таке враження, що коли не маєш грошей, то лягай у могилу, а не йди в лікарню, - каже Цісарук.

Вимагатимуть правозахисники і створення в Луцьку Центру безкоштовної юридичної допомоги, щоб кожна людина могла мати безплатного адвоката.

«Ми надаватимемо безкоштовні консультації і перший захист. А далі будемо рекомендувати людям фахівців у цій сфері», - запевнив Цісарук.

За його словами, протягом місяця у організації з’явиться сайт та приміщення. Поки що у «Волинського центру моніторингу дотримання прав людини» є лише електронна адреса [email protected], на яку люди можуть надсилати свої скарги та заяви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Алла Показати IP 29 Квітня 2010 16:29
Антон Цісарук хай перш за все дослідить свої дії.Чи якщо для себе чи для знайомих,то можна по "безпределу"
ВАЛЕНТИНА Показати IP 30 Квітня 2010 08:32
Це дуже добра справа. Надіємося що буде корисна для Волині.
Валентина Показати IP 30 Квітня 2010 08:47
Де мій коментар?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus