USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Від щеплень на Волині відмовляються з допомогою «юридично обґрунтованих заготовок»

28 Квітня 2009 15:31
Проблема вакцинації є надзвичайно актуальною для Волині з багатьох аспектів. Про це на засіданні колегії управління охорони здоров’я розповів заступник головного державного санітарного лікаря Волинської області Микола Яцина, – повідомляє 28 квітня репортер «Волинських Новин».
За словами Миколи Яцини, аналіз стану імунопрофілактики в області свідчить про те, що у цій галузі є чимало недоліків. Зокрема, спостерігається незадовільне постачання препаратів, яке не дозволяє виконати плани з вакцинації. Зокрема, за його даними, за три місяці 2009-го відставання в охопленні щепленнями становить 78%, тоді як за цей же період 2008-го цей показник був у межах 93%.
Поряд із цим пан Яцина підняв ще одну проблему: при 100-відсотковому забезпеченні вакцини АаКДП – загрозлива ситуація зі щепленнями проти дифтерії. Окрім цього, до літа закінчується термін придатності препарату, що наразі наявний в медзакладах області. Якщо вакцинації не проведуть, то доведеться пояснювати, з яких причин не був використаний препарат, що закуплявся за державні кошти, і чому відсоток проведених щеплень не відповідає вимогам, – попередив він.  
Тривожить заступника головного санітарного лікаря області і те, що зростає кількість відмовників від щеплень та необґрунтованих, на його думку, протипоказань. Тут він бачить і «складову ЗМІ, які свідомо чи несвідомо формують негативне ставлення до вакцинації». При цьому вони не показують тих смертей, які сталися у людей, які відмовилися прищепитися від тієї ж, наприклад, дифтерії, – переконаний пан Яцина.
Він розповів, що для відмови від вакцинації люди можуть навіть скористатися «юридично обґрунтованою заготовкою, де треба тільки поставити прізвище і підпис». Там пишеться про шкоду від щеплень, про порушення прав людини, цитується і Конституція України, і міжнародні документи, – уточнив доповідач.
Стосовно такого документа на Волині навіть стався прецедент – суд прийняв рішення, згідно з яким до навчання у школі допущено 6 нещеплених дітей із однієї родини. ОблСЕС оскаржує його, бо інакше це стане поштовхом для появи величезної кількості подібних судових справ.
Ще однією проблемою є те, що у більш ніж 20 ФАПах на Волині не працюють холодильники, отож, зберігати там вакцину і зробили щеплення не можна. Це не сприяє формуванні довіри до щеплень і може стати ще однією позицією у судовому позові: зберігали не так, як треба, – наголосив він.
Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк наголосив, що в питанні вакцинації «не варто скочуватися до Середньовіччя». А з приводу холодильників додав: на Волині є більш ніж 800 ФАПів, а необхідної побутової техніки немає лише у двох десятків. Купити сьогодні холодильник не є значною проблемою, – наголосив він. Для вирішення останнього питання дали термін – не більш ніж місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ірина Показати IP 29 Квітня 2009 09:16
Шановні мами, а правець можна підхопити просто на вулиці. А від нього дітки помирають у страшних муках - не доведи Господи, хто тоді буде крайнім? А від поліомієліту ускладення старшніші, ніж реакція дитини на вакцину. А чи чули ви кашель дитини, хворої на коклюш? Гомеопатія це все не вилікує. До речі, а якщо противника вакцинації вкусить скажена собака - він побіжить робити щеплення, чи теж буде пігулки ковтати?
Наталя Показати IP 29 Квітня 2009 12:42
Шановна Ірино, при укусі скаженої собаки колять сиворотку і щепленим і нещепленим. А правцева паличка розмножується без доступу повітря лише. Поліомієліту в Україні вже десять років офіційно немає. Не все так страшно. А відповідають за здоровя дитини - батьки. І тільки батьки. Жоден лікар чи фармацевт не дасть вам гарантії, що щеплена дитина не захворіє і не помре. Важливим є вчасна діагностика і правильна терапія (з таблетками чи без).
Ірина Показати IP 29 Квітня 2009 16:27
Та гарантій ніяких ніхто й не просить. Але чи зможуть наші лікарі, які десять років не бачили поліомієліту, правильно і вчасно поставити діагноз, якщо деякі з них краснуху від вітрянки не відрізняють? Особливо свіжі випускники? А привиті діти хворіють легше, менше, і з меншою кількістю ускладнеь. Отож, батьки, керуємося здоровим глуздом. Мені робили щеплення, і дитині своїй я роблю щеплення. Відмовляйтеся, на здоровя, але створюйте напруженої епідемситуації, приходячи із фальшивими довідками про щеплення у дитячі заклади.
Mykola Показати IP 2 Травня 2009 01:10
PEOPLE ! ! ! What are you talking about??? What kind of medicine is in Ukraine?..Who are doctors?..-dybily "z kypovanymy dyplomamy"?..[вирізано - цензура] -"minister medytsyny...Who on Earth have rights to do injections "prymusovo"??? PEOPLE OF UKRAINE, ARE HUMAN BEINGS or "pokirni vivtsi" ???.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus