USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Відчути дух Середньовіччя: у Луцьку відкриють ресторан в монастирському підземеллі

6 Січня 2024 11:34
Тепер у Луцьку можна пройтися ще одними підземеллями. У центрі міста закінчують доводити до ладу частину підземних приміщень древнього монастиря бернардинів поряд із собором Святої Трійці. У підземеллі готується до відкриття новий ресторан. Роблять все ґрунтовно: і історичні довідки на стінах, і портрети славетних князів, і оригінальна фотозона з величезним троном. Звісно ж, обіцяють автентичну середньовічну кухню.

Про це повідомляє 12 Канал.

«Монастир католицького ордену бернардинів з’явився у Луцьку на початку сімнадцятого століття. Спочатку використовував дерев’яні споруди, але комплекс з підземеллями – це вже перша половина вісімнадцятого століття», – розповів краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

В середині сімнадцятого століття пані Агнешка Станішевська, дружина луцького земського судді Войцеха Станішевського, купила ґрунти біля костелу Святого Хреста і подарувала їх ордену бернардинів, які на той час прибули в місто.

«Бернардини мали велику підтримку серед шляхти, тобто мали багато коштів. В них була така дуже файна барокова ідея. У вісімнадцятому столітті вони хотіли збудувати комплекс у вигляді троянди в підкові. Що мала на увазі троянда? Костел мав бути в плані у вигляді троянди, а монастир – у вигляді підкови, яка оперізує троянду», – зауважив Олександр Котис.

Цю ідею реалізували частково, бо з невідомих причин від трояндового костелу відмовилися. Його звели у стилі пізнього бароко. Однак підкову таки побудували.

«Коли ми сьогодні подивимося на цю пам’ятку згори, то побачимо, що монастир дугою оперізує споруду самого храму», – каже краєзнавець.

Читати ще: 500-літні підземелля з доступом до віртуальної реальності: в Луцьку – новий музейний простір. Фото

Після того, як бернардини залишили місто у 1853 році, храм передали православним. Тоді ж костел перебудували. Його центральну частину увінчав купол, а над центральним входом звели дзвіницю. Собор освятили у 1880 році на честь Святої Трійці. А підземні ходи, які були збудовані в першій половині вісімнадцятого століття, використовували, як монастирські підземелля. Саме ті, які сьогодні отримують нове життя.

«Я припускаю, що ці підземелля використовувалися звичайним господарським способом. Тобто як склад якихось речей. Можливо, його використовували для релігійних потреб. Але про це точно сказати неможливо, бо не збереглися відповідні згадки», – стверджує Олександр Котис.
Ще один цікавий факт: у міжвоєнний період в двадцятому столітті, коли у Луцьку панувала Польща, колишнє приміщення монастиря бернардинів використовувалося адміністрацією Волинського воєводства, як укриття, нібито відчуваючи небезпеку нової війни.

Довгий час ці підземелля були захаращені сміттям, ще й їх підтоплювали ґрунтові води. Тепер же тут чисто, на стінах – стилізовані факели, ні підлозі – масивні меблі з металу і дерева. Все просто дихає Середньовіччям.

У підземеллі бернардинів готуються до відкриття новий ресторан. Тут вам і історичні довідки на стінах, і портрети славетних князів, і оригінальна фотозона з величезним троном і навіть почесною вартою у лицарських обладунках. Звісно ж, обіцяють автентичну українську середньовічну кухню. Кажуть: усе буде, як на щедрих столах під час славнозвісного з’їзду монархів 1429 року. Навіть тваринна туша готуватиметься на відкритому вогні на вертелі. Усе в найкращих традиціях популярних туристичних міст Європи.

«Вирішили зупинитися на найголовнішому. В першу чергу акцент пішов на з’їзд монархів – це історична подія, яка славить наше місто, наш замок. Згодом вирішили, що кожен зал повинен мати свою атмосферу. В першу чергу це приміщення має передавати епоху Середньовіччя, щоб кожна людина, яка сюди прийшла, відчула себе у тих часах», – говорить директорка ресторану «Підземелля» Ольга Куц.

У підземеллі майже все готове до відкриття, навіть приймають передзамовлення. Офіційне відкриття обіцяють влаштувати приблизно у середині січня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Бабуся Показати IP 6 Січня 2024 12:43
Такі новини а на 33 холодно батареї виключили то не пишуть що і де
Were до Бабуся Показати IP 6 Січня 2024 14:14
У городі бузина, а в Києві дядько
Лучани Показати IP 6 Січня 2024 15:43
То на сьогодні, напевно, є архіактуально і надважливо ! Навіть за часів польського панування було усвідомлення, що укриття під час воєнних дій більш необхідні А сьогодні звучить цинічно - ресторан в монастирських приміщеннях. Влада зобов'язана виконувати вимоги ЗУ Про охорону культурної спадщини і реставруючи пам'ятки культури в першу чергу повинна забезпечити їх автентичність ! А пам'яткоохоронці позаплющувли очі і навіть не думають реагувати на самовільні забудови в охоронній зоні пам'ятки національного значення Троїцького собору !
Вікторія Показати IP 6 Січня 2024 20:09
Не за власний кошт власників ресторану проводилась раставрація підземелля.Для одних війна,для декого просто бізнес.
Микола Показати IP 9 Березня 2024 12:30
Звичайна пивнуха в сирому вигляді. В ресторані хочеться хоч якогось комфорту, а тут і близько нічого подібного немає.Температура приміщення не достатня. Тверді крісла, деревʼяні столи які хитаються, так і хочеться якнайшвидше встати і вийти. Над оформленням потрібно теж допрацювати. На рахунок меню нічого сказати не можу. Потрібно більше скуштувати блюд. Ми взяли телятину з гарніром ( було смачно)), рибні сііченики більше нагадують звичайні рибні котлети, вино тепле, офіціанти без емоцій. Більше розчарувань ніж позитивних емоцій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus