USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відновлення ринку праці: кого шукають і які зарплати пропонують

20 Травня 2022 07:00
Незважаючи на продовження війни, в нашій країні почалося поступове відновлення ринку праці, бізнес став активніше шукати робітників.

УНІАН з’ясовував, які спеціальності найбільш актуальні і які заробітні плати готові платити громадянам усередині держави та за кордоном.

Майже три місяці агресивна путінська Росія веде проти України повномасштабну війну, що неабияк позначилося на економічній спроможності нашої держави. Зокрема суттєво скоротилася бізнес-активність громадян, що стало наслідком, особливо у перший місяць воєнних дій, значного зменшення кількості вакансій і скорочення наявного персоналу.

Станом на зараз ситуація починає налагоджуватися у відносно спокійних областях та у тих регіонах, де зменшується інтенсивність воєнних дій – люди стали активніше шукати роботу. За останній місяць, за даними кадрового порталу grc.ua, приріст резюме склав 15%. Активність пошукачів теж виросла – кількість відгуків на вакансії, якщо порівнювати з попереднім місяцем, збільшилася на 20%.

Стосовно роботодавців, то вони також починають відновлювати робочі процеси й розміщують на кадрових порталах вакансії різних спеціальностей. Проте кількість пропозицій роботи наразі набагато нижча за кількість охочих отримати цю роботу.

За даними Державної служби зайнятості, в квітні на 25326 вакансій претендувало 283356 безробітних, тобто конкуренція на одне робоче місце складала майже 12 осіб. Проте є професійні сфери, в яких цей показник набагато вищий через майже повну відсутність пропозицій роботи.

При цьому, враховуючи ті сигнали, які подають представники влади, у держави немає достатньо коштів, щоб підтримати у повному обсязі усіх громадян.

«Частина економіки не працює, а отже, ресурсів на соціальний захист у країни менше», – зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

«Якщо війна триватиме ще більше, ніж три-чотири місяці, знадобляться болісні заходи, що передбачають суттєве підвищення податків та скорочення видатків», – попередив міністр фінансів Сергій Марченко.

Тому важливо вже зараз пристосуватися до нових умов на ринку праці та знайти там місце для себе, щоб забезпечити собі і своїй родині комфортний рівень життя.

Пріоритети на ринку праці

За майже три місяці кривавої та руйнівної війни в Україні суттєво змінився ринок праці. Деякі професії стали більш затребуваними, деякі – навпаки зараз неактуальні. Багато кому доводиться міняти кваліфікацію, здобувати навички, аби пристосуватися до нових реалій.

За аналітикою сервісу OLX Робота, в цих нових умовах зберігається відносно стабільний попит на вантажників, продавців, охоронців та сторожів, кур’єрів, доглядальниць, швачок, прибиральників, різноробочих та будівельників.

«Останні з'явилися у списку популярних професій саме під час війни. Нині їх потребує більш як тисяча роботодавців для відновлення зруйнованої інфраструктури. Також, враховуючи відтік кадрів, залучених до лав Збройних сил та Тероборони, можна очікувати, що роботодавці активніше будуть шукати спеціалістів логістичної сфери. Актуальними стають й оборонний сектор та медицина», – йдеться в дослідженні.

Водночас, за даними кадрового порталу grc.ua, найскладніше зараз знайти роботу юристам, страхувальникам, працівникам сфери обслуговування, освітянам та науковцям, домашньому персоналу, спеціалістам, які працювали в сфері автомобільного бізнесу, закупівель. Для них зараз найменше актуальних вакансій.

Найбільше пропозицій роботи відкрито у Києві (34% від усіх актуальних на сайті), Львівській (18%) та Дніпропетровській (9%) областях. Проте й рівень конкуренції тут набагато вищий, аніж в інших регіонах України.
Оплата праці в Україні

За даними кадрового порталу grc.ua, середня зарплата в усіх відкритих вакансіях у різних регіонах України сьогодні становить 18700 гривень, що нижче на 10% порівняно з довоєнним періодом. Проте таку зарплату платять аж ніяк не всім спеціалістам.

Вищі зарплати пропонують ІТ-фахівцям (понад 25000 гривень). Найменші – у сфері автомобільного бізнесу (в середньому 11000 гривень), у виробництві та сільському господарстві (у середньому 13300 гривень), у сфері послуг (11500 гривень).

Найвищі заробітні плати пропонують зараз у Києві, який поступово повертає лідерські позиції, які втратив на початку війни. В середньому у столиці пропонують зарплати на рівні 26000 гривень.

Серед регіонів з високою середньою заробітною платою – Дніпропетровська (25600 гривень), Львівська (24800 гривень), Полтавська (23400 гривень) та Одеська (23000 гривень) області.

«Гарна новина в тому, що для деяких професій українські роботодавці пропонують зараз оплату таку ж, як і в довоєнний період. Також варто не забувати, що частина переміщених українців може залишитись працювати за кордоном. При цьому кількість вакансій в Україні зростатиме», – розповіла керівниця напрямку OLX Робота та Сервіси Марія Абдулліна.

При цьому, як підкреслила віцепрезидентка з персоналу компанії Carlsberg Ukraine Марина Харрісон, попри те, що з відновленням роботи бізнесу потрібними стають робочі руки, спочатку їх шукають серед наявних кадрів, а уже в другу чергу – ззовні за допомогою сервісів з пошуку роботи.

«Ми зробили все, щоб зберегти робочі місця, та від першого дня війни продовжуємо виплачувати заробітну плату. Хтось продовжує працювати так само, як і до війни, хтось виявив адаптивність та гнучкість – і опанував нові навички. Якщо з’являються нові вакансії, ми спочатку пропонуємо їх нашим колегам, тільки після цього продовжуємо пошук ззовні. Це дозволяє зберегти цілісність команди та підтримати наших колег», – зазначила Харрісон.
Робота за кордоном

Через воєнну агресію Росії в Україні країни Євросоюзу максимально спростили можливість прийому українців. Громадяни мають право на тимчасовий захист без тривалих бюрократичних процедур. Цей статус, серед іншого, надає доступ до легального працевлаштування.

Найчастіше користувачі, за даними порталу OLX Робота, відгукуються на вакансії в категорії «Робота за кордоном» у країнах Європи та Близького Сходу. Загальна зацікавленість пошукачів сервісу роботою спостерігається на пропозиції від роботодавців із Польщі, Німеччини та Чехії.

Сусідня Польща є лідером за кількістю переселенців з України. Так, на початку травня у базі даних PESEL (польський ідентифікаційний номер) вже зареєстровано 400 тисяч українців працездатного віку.

В цей же період на OLX розміщено 572 вакансії про роботу в Польщі. Пошукачі можуть розраховувати на середню заробітну плату майже в 4900 злотих (33000 гривень).

При цьому в Польщі можна працевлаштуватися без додаткових документів та перебувати на території країни до 18 місяців.

Загальна кількість українських переселенців у Німеччині в травні становить 280 тисяч осіб. Ця західноєвропейська країна є популярною і серед користувачів ОLX Робота. На початок травня на сервісі опубліковано 329 актуальних вакансій роботи в Німеччині. У середньому пошукачам пропонують плату у 1640 євро (50000 гривень).

Щодо Чехії, то на сайті з пошуку роботи OLX розміщено півтори сотні пропозицій роботи. Середня плата, яку роботодавці пропонують пошукачам з України, – 31725 крон (40000 гривень).

«Зараз визначальним у рішеннях українців їхати за кордон, крім рівня зарплат та наявності роботи всередині країни, є фактор безпеки. Зокрема ми фіксуємо, що найактивніше на закордонні вакансії відгукуються пошукачі на Львівщині та Івано-Франківщині, де висока конкуренція через насиченість ринку внутрішньо переміщеними українцями. Також серед лідерів Київська, Одеська та Дніпропетровська області», – розповіла керівниця напрямку OLX Робота та Сервіси Марія Абдулліна.

Водночас, як підкреслила експертка, після звільнення півночі країни від окупантів українці почали поступово повертатись додому. Більш ніж половина тих, хто залишив Україну через війну, планують найближчим часом або трохи пізніше повернутися додому.

«Ще понад 40% збираються повертатись на батьківщину після завершення війни. Українці прагнуть працювати вдома та відновлювати економіку, адже країна без них ніяк», – додала Абдулліна.

Зараз українська економіка перебуває у невизначеному стані, оскільки невідомо, скільки ще буде тривати війна. Проте бізнес потрохи відновлюється, з’являються нові вакансії, хоча їх кількість незрівнянно менша за кількість тих, хто шукає роботу.

Заробітні плати в Україні все ще в більшості своїй менші від початку повномасштабного вторгнення, а попиту на деякі спеціальності взагалі немає. Проте найважливіше знайти собі місце у ці складні часи на ринку праці, аби прогодувати себе і свою сім’ю. А після перемоги повернеться попит на більшість вакансій, заробітні плати зростуть, як і купівельна спроможність громадян під час відновлення економіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus