USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Відомому волинському художнику Петру Собку – 80 років

4 Травня 2016 17:36
Волинський край – це земля обдарованих Божою іскрою людей, непересічних особистостей, правдивих носіїв національного духу, невтомних романтиків і істинних сподвижників.

Сьогодні маємо чудову нагоду привітати з 80-річним ювілеєм Петра Собка – народженого на Волині талановитого художника, чия подвижницька творча палітра стала справжнім національним надбанням українського мистецтва. А ще – людина, котра цінує смак життя, ділиться враженнями від мандрівок світом, залишається справжнім життєлюбом і готує свою нову персональну виставку у Галереї мистецтв НСХУ.

Петро Собко народився 4 травня 1936 року в селі Михалє на Волині (нині це Іваничівський район). Талант майбутнього мистця проявився з дитинства і був помічений сільським педагогом. А далі – наполегливе навчання у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. Івана Труша, Кишинівському художньому училищі і Київському державному художньому інституті.

Роки навчання у Києві (1961-1967) припали саме на часи хрущовської

«відлиги», коли виразником національних ідей стає патріотично налаштована молодь. У 1962 році у Жовтневому палаці під патронатом комітету комсомолу почав свою роботу Клуб творчої молоді, в оргкомітет якого від студентства КДХІ делегували Миколу Малишка і Петра Собка. Новаторські лекції художника-педагога, теоретика мистецтва Миколи Писанка, палкі дискусії, мистецькі вечори, художні виставки, спілкування з передовою інтелігенцією – ось так працював

Клуб творчої молоді, хоча задумувався комсомольським керівництвом як показовий (показушний!) проект демократичних змін у країні. Насправді, цей осередок творчих молодих мистців переріс у неформально національно-патріотичний рух, учасниками якого стали Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Лесь Танюк, Іван Світличний, Микола Вінграновський, Віктор Зарецький, Алла Горська та інші. Перебування молодого художника Петра Собка у такому середовищі мало величезний вплив на його подальшу творчу долю, бо мистець відчув дух свободи самовираження, злам бар’єрів соцреалізму у мистецтві, налаштував себе на пошук нових форм художніх засобів.

Творче життя художника Петра Собка – це праця і мандри. Як розповідає дослідниця його творчості, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тетяна Левицька: «В українському мистецтві волинського художника Петра Собка можна назвати великим і останнім романтиком минулої епохи, який перебував у творчих відрядженнях… і писав краєвиди Півночі і Півдня, Заходу і Далекого Сходу, пейзажі Прибалтики, Балтійського узбережжя, Берінгового й Охотського морів, Камчатки, Командорських островів, узбережжя Тихого океану і Чорного моря, краєвиди Молдови, Бесарабії, Карпат, Полісся, Польщі, …Апеннінського півострова, Середземного моря, острова Капрі». Надзвичайно широка географія живописних пленерів мистця, творчі враження у створених ним пейзажах країв далеких та рідних українських краєвидів збагатили національний живопис України. Романтичний настрій його полотен, неповторний колорит та виразна палітра майстра дуже емоційно передають красу природи Землі, її найвіддаленіших куточків, тут відчуваєш закладену художником любов до Батьківщини, бо Україна залишається для мистця землею обітованою і невичерпним джерелом натхнення завжди будуть її степи, моря, озера, ліси.

Волиняни уже мали можливість насолодитися спілкуванням з полотнами Петра Собка. Персональні виставки відбувалися у стінах Галереї мистецтв НСХУ, а також Художнього музею м. Луцька. Ці експозиції незмінно стають помітними подіями у культурно-мистецькому житті нашого краю, збирають фахівців, художників та шанувальників творчості Петра Собка.

Твори мистця є надбаннями художніх колекцій Волинського краєзнавчого музею, Художнього музею Луцька, Картинної галереї Ковеля, Картинної галереї м. Балти на Одещині, а також у збірках приватних колекціонерів України, Росії, Польщі, Італії.

Незабаром очікуємо на нову експозицію нашого талановитого земляка Петра Собка у залі Галереї мистецтв НСХУ.

Щиро висловлюємо наші вітання з приводу 80-річного ювілею Петрові Собку та зичимо міцного здоров’я, невичерпного натхнення та нових творчих звершень!

Володимир МАРЧУК

На фото: картини Петра Собка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
шанувальник Показати IP 4 Травня 2016 17:46
Довгих років життя талановитому художникові, натхнення і творчої наснаги!
Анонім Показати IP 5 Травня 2016 20:11
Картини подібні до Куїнджі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus